Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2009 19:34 - Празник ли е 3 март ?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 11142 Коментари: 18 Гласове:
0




Проф. Пламен Цветков: Изучаваме историята си с русофилски, а това означава противобългарски поглед 


Пламен С.Цветков е професор по история в Нов български университет. Автор е на  повече от десет монографии  в областта на политическата и дипломатическа история на 20 век. Последният му труд е посветен на света на мегамитовете. Историкът преобръща редица вкоренени клишета, приемани за аксиоматични истини.

 

Интервю на Мая Стоянова

 

- Проф. Цветков, защо българите нямат еднозначно отношение към националния си празник?
- Отговорът е много очевиден. Всеки път на 3 март нашите управници, поради инстинктивното си подчинение на всичко руско и съветско, използват тази дата, за да поругаят отново националното ни достойнство със своето безгръбначие спрямо Русия. Това  дразни хората.
Никоя уважаваща себе си нация не чества за свой национален празник едно външно събитие. Дори и да има спорове за това какво точно се е случило на 3 март, просто това е събитие, в което няма българско присъствие. Има българско участие във войната, но няма българско участие в подписването на Санстефанския договор. Освен това негов главен автор е граф Игнатиев. В записките си, публикувани в България още преди 1989 г., той в прав текст казва, че историческата мисия на Русия е да обедини славяните под свое ръководство върху развалините на Австрия и Турция.  Това изречение ни казва, че човек трябва да има много голяма фантазия, за да твърди, че граф Игнатиев е освободител на България. Това е един българоядец, един човек, който е искал унищожението на България. Но сега една от централните софийски улици носи неговото име. Така че това е една наистина пагубна дата.

image

- Кой е най-големият мит, свързан с освобождението на България?
- Санстефанският мит е може би един от най-големите. Той е и една от най-трайните манипулации в историческата памет на българите, тъй като това всъщност е един договор за безсрочната окупация на България от Русия. В този договор няма никакви срокове за изтеглянето на руските войски, след като изтекат предвидените две години руска окупация. Дори има една разпоредба, в която се казва, че Русия ще изтегли войските си от всички останали части на Турция, с изключение на България. Няма никакъв международен контрол върху руската окупационна администрация. Разноските на окупационните сили са изцяло за сметка на окупираната страна.
Има още нещо много важно. Някои историци, по-скоро в червения спектър на българската политическа действителност, между които и проф. Константин Косев, също казват, че Санстефанският договор не е нищо друго, освен една фикция. Реалният договор е Берлинският. Едва Берлинският договор намалява срока на руската окупация от 2 години на 9 месеца. Той изрично задължава, в рамките на три месеца след изтичането на 9-месечния срок, Русия да изтегли всичките си войски от България. От самото начало той поставя руската окупационна администрация под международен контрол. Именно благодарение на международния контрол руската окупационна администрация е принудена да пристъпи към създаването на български държавни учреждения. За съжаление тези важни подробности са известни на малко хора. Това се знае само от специалисти, а добре платени фалшификатори на историята, които сами се хвалят как народът ги е нарекъл професори, продължават да бълват тази зловредна легенда за Санстефанския договор.
Освен това Санстефанският договор дава на Турция правото да прекарва свои войски през територията на Българското княжество. Така че дори и да се стигне евентуално до българско правителство, то само да помоли руските войски да останат в България. За какво освобождение тогава може да става дума?
Има и нещо друго, кое кара тогавашното българско общество, преди съветското нахлуване през септември 1944 г., да възприеме този мит. Това е  криворазбраната мечта за България на три морета. България, обединила всички земи с българско мнозинство като население. Тези хора обаче не си дават сметка, че България и българите сами декларират пред света кое е българска територия с учредяването на Българската екзархия през 1870 година и с допитванията, проведени по силата на фермана, с който е учредена тя. В него изрично е записано, че е достатъчно 2/3 от населението да гласува в полза на екзархията, за да премине тази територия към нея. По този начин по-голямата част от Македония, както и  Северна България заедно с цяла Добруджа, Нишко и Поморавието и Южна България с една голяма част от Родопската област стават част от Българската екзархия.
Нещо повече, Българската екзархия е и първата крачка на българите към независимостта. Според авторитетни наши историци в тази сфера, като Петър Ников и Зина Маркова, с учредяването на екзархията българите получават и право на вътрешна автономия. Краят на този процес е чак на 22 септември 1908 година, когато България прокламира своята независимост. В тази картина на постепено превръщане на България от османска провинция в пълноправен член на международната общност и напълно суверенна държава, Санстефанския договор всъщност няма никакво място, тъй като той не е нищо друго, освен един опит на Русия да замени османското върховенство със собственото си владичество.

- Има ли и други заблуди около 3 март, с които живеят и днес българите?
- Една от големите заблуди  изучаваме в училище още от крехка възраст -  че видите ли Русия била донесла свобода и национално обединение на България, а по-късно Западът ни бил разпокъсал. Защото това беше представяно така от Русия, от руската пропаганда и руските дипломатически пратеници. Вярно е, че Берлинският договор разпокъсва България, но това е по предварително споразумение между Русия и Великобритания. Става дума за споразумението Шувалов – Солзбъри, което се държи в най-дълбока тайна, никой не знае тогава за него. А то е постигнато, тъй като Русия се стреми към сближаване с англичаните. Нещо повече, след като вече е наясно, че никой няма да й позволи да погълне България, Русия прави всичко възможно да разпокъса България на колкото се може по-малки части, за да няма някаква досадна допълнителна пречка при завладяването на Цариград, Босфора и Дарданелите. И между другото, цялата стратегия на Русия към Балканите е насочена именно към това – да завладее Босфора и Дарданелите. Което означава, че самото съществуване на България като държава и на българите като народ е несъвместимо с руската агресия на Балканите. Но както ви казах, тази манипулация заляга и днес в учебниците по история. Това е един от най-ярките и скандални примери как ние продължаваме да изучаваме собствената си история с русофилски, а това означава противобългарски поглед.
И още нещо много съществено. Санстефанският договор не съдържа никакви  гаранции за правата и свободите на религиозните и етническите малцинства. Берлинският договор е този, който задължава и Княжество България, и Румъния, и Сърбия, и Черна Гора да зачитат правата на всички малцинства, забранява да има дискриминация на етническа и религиозна основа. Така Берлинският договор, който с право е охулен, защото България е разпокъсана, макар че това не е решение на Берлинския конгрес, а решение на Русия и Великобритания, всъщност ни приобщава към европейския свят. 

- Ако върнем лентата назад, до 1990 година чествахме 9 септември за национален празник. Той също беше един мит, но поколения се идентифицираха с него.
- Това беше постигнато с насилие. 9 септември беше наложен за национален празник от комунистическия режим. Това не беше свободен избор, а стана по логиката на министерството на истината на Джордж Оруел и по рецептата на Гьобелс  една лъжа да се повтаря дотогава, докато стане истина. Типично комунистическа пропаганда, кръвосмразяваща по своя антинационален и античовешки характер, защото ти честваш за национален празник завладяването на собствената ти страна от най-чудовищния диктатор на всички времена, какъвто е Йосиф Сталин. Може ли да се празнува фактът, че съветското нахлуване бележи началото на едно масово изтребване на духовния, политическия и стопанския елит на българската нация? Затова още тогава повечето българи не чувстваха този ден като национален празник, но не смееха да го споделят открито. За тях  9 септември беше просто неработен ден.
Между другото, има и нещо хумористично в 9 септември. На 8 септември, след като Сталин е обявил война на България, започва да навлиза червената армия в наша територия. Операцията по окупирането на страната всъщност привършва на 16 септември. На втория ден от съветското нахлуване някаква група хора се събира във Военното министерство с любезното съдействие на тогавашния военен министър ген.Иван Маринов и се самопровъзгласява за правителство. Нещо подобно се случва в Норвегия през април 1940 година, когато в страната нахлува армията на националсоциалистическа Германия. Тогава едно лице, на име Видкун Куислинг, се събира със свои привърженици и се самопровъзгласява за правителство. Но няма историк, който да твърди, че това е бил някакъв преврат, а още по-малко революция. Така че това, което се случва на 9 септември в България, не е никакъв преврат, а за революция изобщо не може да става дума. Това е някаква трагикомична оперета в момента на завладяването на България от една чужда армия, от най-страшната и антихуманна система, която познава историята на човечеството.

- Но младото поколение чувства и 3 март само като един почивен ден. Каква е причината за този нихилизъм?
Това е така, защото историята продължава да се изучава през един чужд поглед. Продължават да се повтарят едни отдавна остарели стереотипи на национализъм. И това младо поколение, в този глобализиращ се свят, което с интернет може да достигне до всички точки на планетата,  то мисли, че това е някаква овехтяла дреха, която се пита защо му е. Тази дата е нещо изкуствено,  реално не е донесла нищо добро на българите. На младите тя не им е симпатична, защото и днес режимът в Русия не е демократичен. И днес на никой, който иска да излезе от България, не му минава през ума да си търси работа и по-добър живот в Русия. Включително синовете и дъщерите на най-върлите комунисти търсят реализация в Западна Европа и в Щатите.

image

-  Преди няколко години общественици предлагаха 24 май  за национален празник. Има ли място за дебат в тази посока?
- Според мен 3 март по никакъв начин не може да бъде национален празник. Това е просто една историческа дата, която се използва за съжаление от твърде влиятелните среди, които са на московска заплата, за да  поругават националното ни достойнство. Защото опитът да се замени една чужда власт с друга, е всичко друго но не и освобождение. А истината е, че няма завоевател, който да се нарича завоевател. Той винаги определя себе си като освободител или в най-лошия случай - като обединител.
Между другото, войната от 1877-1878 г. не се е приемала еднозначно още тогава от българите. Самото посрещане на руснаците, и то според руски дипломатически документи, няма нищо общо с идиличната картина на дядо Вазов за дечицата, които посрещали братушките с крушки. Защото руснаците започват да действат като в завоювана територия, с всичко произтичащо от това – произвол, структурата на екзархията безапелационно е подчинена на руската окупационна администрация, започва един грабеж и едно насилие, което според признанията на един руски дипломат, е накарало все повече българи да се питат дали не е било по-добре да си останем под властта на султана, отколкото под могъщественото покровителство на Царя  Освободител, наречен “освободител” не заради България, а заради това, че е премахнал крепостното робство в Русия през 1861 година.
Колкото до идеята национален празник да стане 24 май, това също предизвиква в мен резерви, тъй като с тази дата и сега се злоупотребява, като става повод за разни панславистки излияния. 24 май се чества като Деня на славянската писменост и българската култура, макар че писмеността си е българска и е възприета от редица народи, между които само някои са славянски. Между другото славянските народи, които пишат на латиница, са повече от славянските народи, които си служат с кирилицата.

-  Коя дата от историята, като съдържане и функции, според вас е най-подходяща?
-  Като функция  националният празник трябва да  обединява нацията, но едновременно с това – да ни приобщава към европейските ценности. И в този смисъл национален празник на България може да бъде 6 септември, съединението на Княжество България с Източна Румелия. Може да бъде и 22 септември, обявяването на независимостта. И двете събития първо са чисто българско дело и второ - се посрещат с одобрение от абсолютно всички политически сили, от цялото българско общество. Тогава има наистина невероятно единение.  Но личните ми предпочитания са насочени към  Деня на независимостта. Тогава именно България става пълноправен член на международната общност, става част от Европа. Това е събитието, което дори  един краен левичар като Димитър Благоев, чиито наследници претендират, че са днешните комсоциалисти, посреща с одобрение и гледа на това събитие изцяло положително. Освен това прокламирането на независимостта на България е дело на самите българи, което не е осъдено от нито една политическа сила. Това би могло наистина да обедини всички българи.
Позицията ми се споделя и от много други хора. Аз непрекъснато работя в тази посока. Надявам се аргументите ми да накарат хората да се замислят и да разберат значимостта на 22 септември и унизителната същина на 3 март.

-  Ще се измъкне ли народът от клишетата и стереотипите в собствената си история?
-  Знаете ли кое е най-отвратителното на днешното време? Не че е по-лош животът, отколкото беше по времето на комунизма. Това са глупости, защото сега хората материално живеят по-добре и което е по-същественото – имат свободата. Но онези, които бяха на власт преди 1989, са на власт и сега. Това означава, че цялата училищна и образователна система, учебниците по история, това, което се лее от медиите, повечето от които са също в ръцете на разни кадри на комунистическата ДС, непрекъснато набиват в главите ни клишета и  българинът не може да се освободи от тези убийствени за него митове. Ще бъде много трудно това наистина да се случи. Но знаете ли,  утешавам се с книгата „Изход” от Стария завет. В нея е записано, че Моисей трябвало да води 40 години еврейския народ през пустинята, за да минат 40 години от края на робството и да станат евреите най-сетне свободни. Вече минаха 20 години от падането на Берлинската стена, ще трябва да изчакаме още 20. Надявам се, че тогава и българите ще станат наистина вече свободни. Тогава може би ще имаме и нашия достоен национален празник. Всичко би могло да се случи и по-рано, ако повече хора в българското общество се обединят около идеята за нов национален празник

 http://frognews.bg//index.php?option=com_content&task=view&id=11368&Itemid=1



Тагове:   март,


Гласувай:
0



1. boris66 - boris66-meto46
04.03.2009 19:47
Това не е вярно .Сеге османистите казват дори и това че е имало само присъствие, романът" Под игото", означава под робството, робия, мизерия, кланета, бой, обири ,безправност ,незачитане на език и обичаи и т. н.
разкол изнасилване и т н !
цитирай
2. meto76 - Нищо по-различно от боя и тиранията ...
04.03.2009 20:06
Нищо по-различно от боя и тиранията в Руската империя спрямо поляци, украинци, литовци, естонци, казахи, узбеки, грузинци, татари, дагестанци, чеченци и т.н. само дето тиранията в Руската империя е била много по ужасна свързана със заличаването на цели народи от лицето на Земята.
цитирай
3. анонимен - Така е
04.03.2009 21:01
Много добро интервю! Когато говорим за широката общественост наистина става дума за "вкоренени клишета", но средната класа у нас е наясно с тези факти.
цитирай
4. анонимен - L Naydenov - Bravo
05.03.2009 06:59
Mnogo dobra i vajna informaciya. Ako moje prof. Cvetkov da ya podplati s nyakoi dokazatelstva i da se razprostranyava za da hvane vyara u zakostenelite mozaci. Ideyata za 22 Sep. za nacionalen praznik e dobra.

Izvinete, che pisha na latinica.
цитирай
5. анонимен - Ето това става при нас
05.03.2009 07:29
http://lovechtoday.com/news.php?readmore=1751

цитирай
6. анонимен - Байгън от байганьовска ентелегенция.
05.03.2009 08:11
"Не че е по-лош животът, отколкото беше по времето на комунизма. Това са глупости, защото сега хората материално живеят по-добре ..." Този цитат от интервюто е достатъчен да покаже какъв опашат лъжльо е въпросното професорче. Байгън от байганьовска ентелегенция.
цитирай
7. анонимен - Българофил
05.03.2009 08:14
Абе човече ти добрели си със здравето за каква свобода днес говориш когато си безработен и се бориш да оцилееш А за Русия да знаеш че неините амбици са савпадали с нашите интереси Умни глави като теб ни лишиха от руските пазари и сасипаха прекрасната БЪЛГАРИЯ
цитирай
8. анонимен - Заглавие
05.03.2009 08:25
5 пари не давам и за русофилия, и за русофобия. Само че и на професора, и на другите русофоби им убягва един мъничък факт. А именно - ако нямаше 3-ти март, нямаше да има и 22 септември. Сега може би щяхме да се поздравяваме с "мерхаба",вместо с "добър ден".
цитирай
9. анонимен - Глупав професор
05.03.2009 08:38
Господин професоре, то не трябва да ви и наричам така, точно такива боклуци като вас унищожават България. Добре че по времето на Тодор Живков вкарваха точно такива идиоти като вас в Белене за да не пълните главите на хората с глупости
цитирай
10. анонимен - А, така!
05.03.2009 08:47
Граф Игнатиев - българоядец, а турският султан - българофил. Само, че най-много обича на българите гъзовете, а пък български русофобски гъз му е любимо.
Убеден съм, че "професорът" не е с чист български етнически произход и че знае много добре, че лови балами русофоби и глобалисти, които ще се осъзнаят, когато ги залюби турска армия, полиция и администрация, но ще е късно.
цитирай
11. анонимен - Българин все още.
05.03.2009 09:38
С тоя национален празник връщат България в 1878 година - когато Русия отнема влиянието на Турция над Балканите.
цитирай
12. raylight - Помагам
05.03.2009 09:55
на хубавите постове, поздрави :)
цитирай
13. анонимен - До къде я докарахме
05.03.2009 10:40
Прадядоми ми разказваше как турците са влизазали
в селото бесили, и безчинствали, какво са правили
в Стара загора през 1877г.
Дядо ми ми разказваше как народа давал доброволно
пари за "Алексанър Невски".
АКО НЯМАШЕ 3 МАРТ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Я ИМА
НА КАРТАТА как пред паметта на дедите си да приема твърденията на тази личност.
цитирай
14. анонимен - Хайде бе!
05.03.2009 22:01
Тва "професорче" е тъмно синя бетона глава, като на патрона му Иван Костов. Е как може такъв такава тапънарщине не знам? Значи тотално отричане на всичко руско за зло или добро. Жалко, че няма още един мавзолей да му го дадат на професора сам да го събори пък дано му мине малко злобата. Да поясня, че не симпатизирам на БСП или някоя друга лява партия. Русия също не ми е държава при сърце. Обаче да казваш на черното бяло не бива. Е, питам аз, ако тази дата я нямаше, ако Русия не бе водила война, кой аджеба щеше нас да ни освободи? Не ме интересуват руските подбуди за започването на Руско-Турската война, за мен е важен резултата, че сме свободни. Ако имаше малко по-кадърни политици и историци, които да не залитат нито в едната, нито в другата посока щяхме да сме процъфтяваща държава. В Бг. обаче всички сме разделени на партий, етнически общности, пол и се мразим ние самите. Е на такъв народ най-му приляга някой друг да го управлява. Я Византийци, я турци, я германци, руснаци или хАмериканци. Прост народ-слаба държава....
цитирай
15. анонимен - Този не е добре!
06.03.2009 08:16
Няма ли лудници за такива "професори"?Гнус ме е да чета такива бълвочи.Повръща ми се от такива псевдо-родолюбци.
цитирай
16. анонимен - Има истина
10.03.2009 17:25
Има истина в тезата на професора, но тонът му е злобен и повече отива на политик, отколкото на историк. Не е тайна, че намеренията и политиката на на Русия по отношение на България са доста нечистоплътни и нееднозначни. Не случайно веднага след Освобождението се заражда русофобско настроение. Не може обаче да се отрича фактът, че именно с тази руско-турска война приключва петвековното ни робство. Независимо какви са били подбудите на руския цар. Като чета обаче коментарите на интервюто, мисля, че продължават да работят митовете и клишетата сред българите. От някои дебели глави не могат да излезат комунистическите лъжи и май ще трябва да минат повече от 40 години, докато излезем от пустинята на собственото си скудоумие.
цитирай
17. анонимен - Малоумник
03.03.2011 05:19
Дайте да честваме само 4 юли за национален празник, като едни тъпи американци!!!
цитирай
18. анонимен - Факт е!
03.03.2012 14:47
Човека ви казва истината!Кой разбрал разбрал!Че бай Иван не е този за който го мислим си е истина,че България е разделена на русофоби и фили също е истина!Че сме по свободни от преди също е истина!Че сега отговорноста за хляба на семейството е по голяма си е така и не всеки може да я поеме!Че циганията се зароди по бай Тошово време е факт на който сега зреят плодовете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582276
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031