Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 22:24 - Общестен договор за провеждане на свободен и демократичен избор в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1664 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 10:50




Ние, подписалите този обществен договор граждани, представители на неправителствени организации, медии, синдикати, академични и бизнес организации, от една страна, и представители на политическите партии в Република България, от друга страна,

като изразяваме своята тревога от нарастващите по сила, влияние и разпространение в цялата страна системни опити за ерозиране на демократичното политическо представителство в България,

като си даваме сметка, че манипулирането, фалшификацията и контролът над свободния вот на гражданите са нарушения на Конституцията на Република България – престъпления срещу политическите права на гражданите и срещу демократичната политическа система,

като констатираме, че купуването на гласове и непрозрачното финансиране на политическите партии нарушават демократичния обществен договор и Конституцията на Република България,

се съгласихме с необходимостта от предприемане на следните конкретни действия:

І. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЕ АНГАЖИРАТ ЧРЕЗ СЛЕДНИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ, ПРАВНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ ДА ОСИГУРЯТ ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ЧЕСТНИ, ДЕМОКРАТИЧНИ И ПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ ЗА 41-ВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

1. Въвеждане на адекватни финансови санкции за организаторите на купуване на избирателни гласове, които имат възпиращ и превантивен ефект (на стойност между 150 000 - 200 000 лева).

2. Промени в изборното законодателство, предвиждащи преброяването на бюлетините да се извършва в регионални преброителни центрове (а не в секционните избирателни комисии).

3. Въвеждане на законово задължение всички рекламни материали на участващите в изборите кандидати, политически партии и коалиции да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Информацията се публикува върху всички плакати и агитационни материали, като заема не по-малко от 20 на сто от пространството на всеки плакат или титулната страница от всяка брошура или диплянка. Всички аудио и видео агитационни материали съдържат горната информация като недвусмислено и разбираемо гласово послание.

4. Въвеждане на вътрешно-партийни правила за нулева толерантност към купуването на гласове при провеждане на предизборната кампания.

5. Институционализиране на Гражданската коалиция като орган на независимо наблюдение на предизборната кампания и на изборния процес.

6. Създаване на публичен регистър на дарителите на предизборни кампании, достъпен за граждански контрол в реално време.

7. Всички дарения и разходи, свързани с предизборната кампания на стойност над две минимални месечни заплати, следва да се извършват по банков път.

8. Въвеждане на санкции за политическите партии, коалициите, независимите кандидати и инициативните комитети, които не са представили в срок финансови отчети или отчетите им не са пълни.

9. Създаване на специализиран орган с компетенции за извършване на фактическа проверка за съответствие на декларираните приходи и реално извършените разходи по предизборната кампания.

ІІ. ОБЕДИНЕНИТЕ В НАСТОЯЩАТА ГРАЖДАНСКА КОАЛИЦИЯ ЗА СВОБОДЕН И ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ, СИНДИКАТИ, АКАДЕМИЧНИ И БИЗНЕС ОРГАНИЗАЦИИ СЕ АНГАЖИРАТ:

1. Да проведат граждански мониторинг за изпълнение на поетите в настоящия обществен договор ангажименти и да информират българските и европейските граждани и институции за резултатите от проведеното наблюдение.

2. Да организират застъпническа кампания в полза на законодателни, организационни и административни промени с цел гарантиране свободата и законността на следващите парламентарни избори и на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, както и да предоставят на компетентните институции необходимата експертиза.

3. Да проведат мащабна разяснителна кампания пред българската общественост за информиране на българските граждани за техните права, задължения и санкции при нарушаване на правилата на демокрацията.

4. Да алармират своевременно българската общественост, европейските и международните институции за установени нарушения на правата на българските граждани като избиратели чрез оказван натиск, опити за купуване на гласове и други злоупотреби с избирателния процес.

5. Да спазват неотменно правилата за политическа безпристрастност, прозрачност и почтеност при осъществяване на своите ангажименти по настоящия обществен договор.

Договорът влиза в сила от датата на подписването му. Подписалите договора парламентарно представени политически партии се задължават да осигурят необходимото технологично време за осъществяване на предвидените законодателни промени, произтичащи от изпълнението на настоящия договор.



http://www.zachistiizbori.bg/


http://www.zachistiizbori.bg/images/upload/Obhtestven_dogovor.pdf

 

 




Гласувай:
0



1. teodor - Кой предлага този договор ?
19.03.2009 09:13
Оценявам високо предложения обществен договор и ще се подпиша под него като гражданин !
Притеснява ме обаче факта, че в увода на вашия пост се представя от само от една партия, която не считам за лишена от пороците на нашата политическа система. Добре би било предложението да излезе съвместно с няколко неправителствени и неполитически организации. Иначе прилича на предизборен фойрферк.
Теодор Гераков
цитирай
2. meto76 - Не е важно кой го предлага, а какво ...
19.03.2009 22:19
Не е важно кой го предлага, а какво предлага.Важни са идеите.Аз ги подкрепям. Ставаме двама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614416
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930