Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 20:24 - Възстановяване собствеността на царското семейство
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 10:51



  • На 3 август 1946г. тогавашният министър-председател Кимон Георгиев подписва заповед № 57, с която нарежда да се направи подробен опис на частното имущество на българското царско семейство. Национализацията им се извършва през 1947г. по силата на Закон за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници.

    В този опис прецизно са изброени всички частни имоти, принадлежали на царската фамилия. Направено е ясно разграничение между тях и  държавните имоти като Двореца в София /днешната Национална художествена галерия/ и резиденция „Евксиноград" /днес под управлението на Министерския съвет/. Този подробен списък се изготвя, за да покаже кои имоти са частни и подлежат на одържавяване и кои са с държавен статут. Както е известно, впоследствие през годините на тоталитаризма, тези имоти се ползват единствено от партийната номенклатура. Те не стават достъпни за българския народ, както е било обещавано. Нещо повече- голяма част от личните вещи, останали в дворците, са били разграбени, други са попаднали в музеите.

    Одържавяването през 1946- 47г. на недвижимото имущество на българското царско семейство е извършено в нарушение на чл. 10 ал. 5 от тогавашната Конституция на Народна Република България. В нея е записано, че частната собственост може да бъде отчуждена принудително за държавна полза, само срещу справедливо обезщетение. Нарушени са и още два закона, според които частни имоти, които се отчуждават за държавата, се оценяват и заплащат. Исторически факт е, че царица Иоанна си тръгва от България само с няколко куфара лични вещи и не получава никакво обезщетение за заграбената частна собственост на семейството й.

    Петдесет и две години по-късно, през 1998г., с категорично мнозинство Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен Законът за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници. На практика с това беше отменена национализацията на техните имоти и започна процедурата за връщането им на базата на притежаваните от царското семейство документи за собственост и документите, запазени в държавните архиви.
    От всички национализирани имоти, въз основа на решението на Конституционния съд, на царското семейство частично са върнати :

    1.    Резиденция "Врана" - от общо 3500дка са възстановени 980дка, от които около 920дка собствениците дариха на Столичната община
    2.    "Царска Бистрица"
    3.    "Саръ гьол"
    4.    "Ситняково"
    5.    Къща в гр.Баня
    6.    Горски масиви в района на град Самоков- Боровец и Бели Искър

    Важно е да се уточни, че някои от частните царски имоти са управлявани от т.нар. Интендантство. То никога не е било държавна институция и не е разполагало с държавни средства. Интендантството представлява личната администрация /секретариат/ на царете Фердинанд, Борис и Симеон, и е управлявало техните собствени средства от цивилната листа на Царя, т.е. заплатата на Царя, гласувана от Народното събрание. Пълното му наименование е Интендантство на цивилната листа на Царя.
    Решението на Конституционния съд от 1998г. дава основание да се смята, че процедурите са осъществени в рамките на българските закони. Както е известно, решенията на Конституционния съд са задължителни за всички органи, институции, физически или юридически лица.

    Както е известно, процесите на реституция у нас започнаха през 1992г. Години наред Н.В. Цар Симеон ІІ не потърси правата си върху своите наследствени имоти, нито обезщетение за това, че са ползвани неправомерно 45 години, въпреки отправяните му многобройни предложения за съдействие в тази посока от страна на наши политици и експерти. Едва през 1998г., и то по искане на тогавашния главен прокурор г-н Иван Татарчев, е образувано конституционното дело. Именно този акт направи възможно връщането на част от незаконно отнетото имущество.

    Собствеността на българското царско семейство е може би най- прозрачната частна собственост на висш български държавник. През 2008г., в публично оповестените доклади на сформираната специална парламентарна комисия по темата, както и на Прокуратурата, категорично бе изразено становището за законността на процедурите по възстановяване на собствеността на царското семейство. Нещо повече - връщането на тези имоти на техните собственици даде възможност те да бъдат възстановени, поддържани и управлявани с грижата на добър стопанин.

    През последните осем години темата за т.нар. царски имоти бе използвана некоректно и с цел налагането на определени внушения в нашето общество. Публикуването на цялата документация по темата още веднъж ще покаже, че възстановяването на тази частна собственост е извършена, съобразно българското законодателство, така, както то се отнася до всеки български граждани, чийто наследствени права са били отнети или нарушени по време на тоталитаризма.



    Фактите


  • Крепостни актове


  • Закон за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите Царе Фердинанд и Борис и на техните наследници


  • Решение №12 на Конституционния съд от 4 юни 1998 г.


  • Становище на конституционния съдия Димитър Гочев за връщането на собствеността на одържавените царски имоти.



    http://www.kingsimeon.bg/archive/category/category_id/6




  • Гласувай:
    0



    Няма коментари
    Търсене

    За този блог
    Автор: meto76
    Категория: Политика
    Прочетен: 14614570
    Постинги: 4396
    Коментари: 12131
    Гласове: 9761
    Спечели и ти от своя блог!
    Архив
    Календар
    «  Април, 2024  
    ПВСЧПСН
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930