Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2009 15:05 - Обама записа обръщение към народа на Иран
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
0



Николай Атанасов - 20 Март 2009 Щатският президент обеща на иранците ново начало на взаимно уважение и сътрудничество, в обход на режима в Техеран

image image

Президентът на САЩ Барак Обама записа видеообръщение към “народа и лидерите на Иран”, съобщава Associated Press. Записът, който ще бъде обнародван от Белия дом днес, е по повод иранския празник за началото на пролетта Новруз (Nowruz; “нов ден” , б. ред.), който е и първият ден от иранския календар. 

След като поздравява всички иранци с празника, Обама символично отбелязва, че точно в този ден, символизиращ новото начало, той иска да предложи на хората и лидерите на Иран ново начало на отношенията със САЩ. “За близо три десетилетия връзките между нашите две нации бяха обтегнати. Но този празник ни напомня, за човечността, която ни свързва”, посочва американският президент.

“Имаме сериозни разногласия, натрупвали се с години. Сега обаче моето правителство  е решено да реши всички съществуващи противоречия по дипломатически път и да сложи началото на градивни отношения между САЩ, Иран и цялата международна общност”, обещава Обама. “Заплахите не могат да ускорят този процес. Той може да е основан само на взаимно уважение и безусловно изпълнение на поетите задължения”, подчертава обитателят на Белия дом.

Видеото не крие, че е опит за заобикаляне на официалните власти в Иран. Обама посочва, че в Иран има неизбрани лидери, които могат да променят враждебната позиция на Техеран.

Президентът подчертава, че САЩ искат Ислямската република да заеме подобаващо място в световната общност, но “оръжието и терорът няма да помогнат за постигането на това”. “Това ще се постигне само с мирни инициативи, които ще покажат истинското величие на иранския народ и неговата цивилизация”, цитира обръщението Reuters. “Истинското величие се изразява не в способността да разрушаваш, а в способностите да градиш и да създаваш”, напомня Обама.

На всички, които се съмняват, че между Иран и САЩ може да има нормални двустранни отношения, президенът напомня думите на знаменития персийски поет от XII-XIII век Саади от Шираз (Abu Muslih bin Abdallah Shirazi), че: “Всички деца на Адам са частите на едно тяло”.

Видеообръщението на Барак Обама със субтитри на фарси ще бъде излъчено от избрани новинарски телевизии, излъчващи в Иран, като ще бъде пуснато в ефира около 8,00 ч. иранско време днес, посочва France Presse.
Записът ще е достъпен и онлайн, както на английски, така и със субтитри на фарси.

Празникът Новруз не е ислямски и се чества в продължение на 12 дни от иранците от всички религии. Обикновено с поздравителни изявления за иранската общност за новата година се обръщат както американския президент, така и държавния секретар на САЩ.

Още в хода на предизборната си кампания, Барак Обама нееднократно подчерта необходимостта от възобновяването на прекия политически диалог с Иран. През февруари 2009 г. президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад съкщо посочи, че е готов да разговаря с новата американска администрация.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=18562






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617194
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930