Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2009 21:49 - Молдовският президент повтаря номера на Путин, за да се върне във властта
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1283 Коментари: 2 Гласове:
0



Молдовският президент повтаря номера на Путин, за да се върне във властта  

7 Април 2009

ДПА  

image Молдовският президент Владимир Воронин гласува в Кишинев. Снимка: Ройтерс

Въпреки че молдовският президент Владимир Воронин е задължен от конституцията да напусне поста след изборите в Молдова на 5 април, малцина очакват, че ще престане да контролира нещата в бившата съветска република, най-малко самият той. Подобно на Владимир Путин, бившия всемогъщ президент на Русия и настоящ премиер с не по-малко влияние, Воронин изглежда разчита, че ще продължи да доминира в политиката на страната. Най-голямата политическа партия го подкрепя напълно, а обещанията му за “приемственост” и “стабилност” привличат гласоподавателите. “Предвид целите и задачите, които сме си поставили за тези осем години, не мога да стоя настрана”, заяви Воронин за радио “Ехото на Москва”.

Дългогодишен член на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), Воронин основа молдовската комунистическа партия през 1993, а през 2001 година сравнително демократично пое юздите на управлението на Молдова, след като контролираният от комунистите парламент го избра за президент.

Противниците му най-често са представители на десноцентристката опозиция или екстремисти, които желаят държавата им да се разформирова и да се присъедини или към Румъния, или към Русия. Те твърдят, че Воронин е взел властта с конституционен преврат, като първо отмени общонародните избори за президент, а след това прокара кандидатурата си чрез парламента, в който доминират комунистите.

Воронин обаче се защитава с аргумента, че е човек от народа, че е дошъл на власт със свободни и честни избори, и че оттогава е успял да преведе най-бедната европейска страна през някои от най-тежките проблеми, с които се е сблъсквал който и да е политик на изборен пост на континента.

Тактиката на Воронин по отношение на главното предизвикателство за сигурността на Молдова - продължаващото отцепване и въоръжена независимост на етническата руска Приднестровска област - не успя да реши проблема. Въпреки това през последното десетилетие общественото мнение смята, че се е постарал.

След 2001 година Воронин предложи на Приднестровието напълно автономен статут, настоя да приеме умиротворители от ЕС, наложи блокада на приднестровските стоки и предложи на Кремъл Молдова да се откаже от НАТО в замяна на натиск от Русия да доведе приднестровския лидер Игор Смирнов на масата за преговори.

Сега Воронин прави лек завой към ЕС по въпроса за Приднестровието. В края на март той отказа да се срещне със Смирнов, понеже приднестровските граничари не позволиха на наблюдатели на ЕС да влязат в територията. Воронин бързо съумя да си припише заслугата за относително мирната вътрешнополитическа обстановка и през март обяви, че неговото управление на страната е “доказателство, че ние можем да живеем заедно в мир, щом ръководството е мъдро”.

Дори независимите наблюдатели обаче признават, че по време на почти десетгодишния неоспорван комунистически контрол Молдова е преживяла значителни демонстрации само веднъж - през 2003 година. Опозиционните партии може и да не процъфтяват, но поне не са подложени на тормоз от властта, а изборите през годините са били честни и открити, както изтъква Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

И все пак, по време на двата си мандата Воронин прокара някои леки промени в конституцията, с които предопредели (а според опонентите му фалшифицира) политическото съотношение на силите в полза на своята партия. Съюзниците му контролират повечето, ако не и всички електронни медии в страната, повечето от печелившите винопроизводителни заводи и тютюневи насаждения и почти всички молдовски водещи банки, строителни фирми и стокови борси, писа неотдавна влиятелният сайт Moldova.Politics.

До 2007 година, когато комунистите получиха наказателен вот на местните избори, като загубиха предишното си мнозинство от две трети в областните парламенти, партията на Воронин имаше почти пълен контрол над провинцията.

Молдовските опозиционни вестници редовно обвиняват Воронин, че е станал най-богатият гражданин на страната благодарение на своя дял в тези бизнеси. Воронин отхвърля обвинения като безпочвени.
Извън всяко съмнение обаче остава намерението му да не се оттегля. “Ще остана в активната политика, ще помагам на младите политици, ще помагам на онези държавници, които искат да градят, да вършат велики дела за Молдова. Ще участвам в цялата тази работа”, каза той.

На изборите комунистите на Воронин завоюваха солидно мнозинство в парламента. Какво ще последва до голяма степен стана ясно на едно партийно събрание неотдавна. “Нашата партия имаше конгрес, и на този конгрес, отново бях избран да ръководя партията”, напомни Воронин. И макар че той лично може би щял да предпочете по-малко стрес, обеща: “Ще се включа в изборната кампания и политическия живот на нашата страна”.

По БТА

 

http://e-vestnik.bg/5959






Гласувай:
0



1. raylight - http://www. facebook. com/pro...
07.04.2009 21:54
http://www.facebook.com/profile.php?id=648704203&ref=profile#/pages/DESNI-VRZKI/73694836825?ref=mf
цитирай
2. boristodorov56 - Молдова въстана! Днес следобяд.
07.04.2009 22:04
Молдова въстана!
Днес следобяд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617019
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930