Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.04.2009 10:52 - Княз Кирил пред "24 часа"
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 2302 Коментари: 0 Гласове:
3



 
  image

  Кирил Сакскобургготски e роден на 17 юли 1964 г.  Завършил е френски лицей в Мадрид и квантова физика в Принстънския университет.  От 2000 г. работи в лондонския финансов фонд "Джи ел джи партнърс". Преди това повече от 10 години е работил в американската инвестиционна банка "Лийман брадърс" в офисите в Ню Йорк и Лондон. От 1997 до 2001 г. е икономически съветник на президента Петър Стоянов. Женен за Росарио Надал. Имат 3 деца - Мафалда (14), Олимпия (13) и Тасило (7).

 

 - Какви са впечатленията ви от срещата на Г-20 - постигнаха ли лидерите консенсуса, необходим за преодоляването на световната икономическа криза, г-н Сакскобургготски?

 - Мисля, че тази среща отговори на очакванията, което вече е голямо постижение. Може би един от най-важните резултати е предвижданото засилване на ролята на Международния валутен фонд. Това е особено позитивно за развиващите се и новосъздаващите се пазари, сред които и България.

 

Както знаете, бе решено Международният валутен фонд да осигури сериозно финансиране, за да подкрепи търговията и развитието в новоразвиващите се пазари. Третото важно постижение според мен е увеличаването на регулациите, които в бъдеще да предпазят света от проблемите, които имаме сега. Става дума за контрол над растящата задлъжнялост, токсичните банкови активи, офшорните зони, определяни като т. нар. финансов рай.

 

 

- Срещата отговори ли на очакванията ви, или изпитвате известно разочарование?

- Аз лично очаквах по-малко, защото на срещи като тази участниците сасклонни повече да говорят. Друг път се случва да ги употребяват за политически цели или да се фокусират върху малките проблеми, а не върху голямата картина. Преди срещата имах известни съмнения и заради склонността на хората да се вторачват само в собствения си интерес. Приятно се изненадах, че в този случай общият интерес преобладаваше за разлика от много подобни случаи в миналото.

 

- Има ли нещо, което се случи зад голямата сцена, което хората не видяха?

 

- Тепърва ми предстои да разбера това, но мисля, че този път срещата бе доста прозрачна и едва ли е имало нещо драматично, което светът не разбра. В дните на срещата бях поканен на една вечеря, чийто домакин бе българският посланик в Лондон. На нея присъстваха посланиците на Румъния и Кувейт и още няколко страни. Трябва да кажа, че настроенията и мненията за срещата на Г-20, изразени там, също бяха доста окуражаващи, бих казал, реалистични, макар и предпазливо позитивни.

 

- Какви са вашите очаквания за икономиките на развиващите се страни, и на България в частност, в рамките на следващата година?

- Сигурно няма да ви изненадам, ако кажа, че можем да станем свидетели на продължаващо забавяне. Очевидно страни като България се радват на висока степен на икономически растеж, което частично се дължи на значителните чуждестранни инвестиции, направени в страната, а, от друга страна, е резултат на развитието на икономиката в последните години, просто защото то започна от много ниски равнища.

 

Все пак трябва да сме реалисти, че в следващата година ще станем свидетели на забавяне на чуждестранните инвестиции заради световното свиване на икономиката. Надеждата ми е, че финансирането, предвидено за Международния валутен фонд, ще помогне да не бъдат засегнати надеждният бизнес и непосредствената търговия, които биха могли да пострадат от липса на свежи пари. Главната опастност пред световната икономика е, че заради масовото свиване в кризата добрите бизнес практики плащат и за лошите. Очевидно съществуват лоши бизнеси, които не трябва да продължават, но има и добри, които се нуждаят от финансиране и ако не го получат, също ще бъдат застрашени от колапс. Важно е да избегнем това. Имам надежда, че взетите мерки ще подкрепят добрите бизнес практики, засегнани от кризата, да оцелеят.

 

- От какво трябва да се пази България в тази трудна ситуация?

- Заради състоянието и равнището на икономиката България има късметът да не е подложена на изключителен натиск, а приходите на средното домакинство все още са пропорционални на брутния вътрешен продукт, който така или иначе е много нисък. Проблемът е, че малка част от растежа в последно време се дължеше на недвижимите имоти. Но както знаете, в световен мащаб този пазар се сви и в това отношение България едва ли ще направи изключение от останалия свят. Допускам, че точно това ще е мястото, където значително ще намалеят чуждестранните инвестиции. Но все пак трябва да се има предвид, че бизнесът с недвижими имоти не заема толкова съществена част от икономиката на България, както в други страни, така че той ще бъде част от общото свиване в икономиката, но по-малка отколкото в други страни.

 

- Можете ли да направите прогноза кога да очакваме края на тежката икономическа ситуация?

 

- Правят се различни прогнози - някои са крайни песимисти, други - крайни оптимисти. Аз съм привърженик на здравословния реализъм. Хората трябва да са подготвени, че дори след срещата на Г-20 нищо няма да се оправи веднага,  че ни предстои период на бавно развитие и приспособяване към новите условия на финансиране на икономическата активност.

 

- Преди време бяхте икономически съветник на президента Петър Стоянов. Макар че вече не сте, какви съвети бихте дали на обикновените хора?

- Факт е, че не съм съветник и нямам никакви бизнес интереси в България, но продължавам да следя ситуацията отдалеч. Скоро пътувах в едно такси и шофьорът ми каза своята философия за оцеляване в кризата, която звучи разумно и за обикновените хора, и за по-големите или по-малките компании - да поддържат разходите си ниски, бизнеса си - активен и жив, макар и в по-ниски темпове. Кризата няма да продължи вечно и тогава трябва да сме готови да продължим, а не да започваме от нулата.

 

 

- Звучите прекалено оптимистично, но дали е възможно на практика?

- Мисля, че ние, хората, сме склонни да преувеличаваме и в двата случая - когато нещата се развиват добре, не оценяваме рисковете, а когато се развиват лошо - се депресираме тотално. Мисля, че и двете крайности са еднакво лоши. Ако редовно се отчитат фактите, ще се разбере, че нещата в света на икономиката не се случват изведнъж.

 

Ако сме ги оценявали правилно във времето, те едва ли ще ни изненадат. Затова хората трябва да са реалисти и да управляват собствените си дела, бизнес и финанси разсъдливо, за да имат свободни ходове за по-трудни времена и за да могат да оцелеят в тези времена.

 

- Планирате ли скорошно идване в България?

- Да, надявам се да дойда във ваканция с децата си. Знам, че и някои от братята ми планират такива пътувания, но, разбира се, все още не знам кога ще стане това.

 

 /автор: Алексения Димитрова, неделя 12 април/

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816717
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия