Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 10:10 - Бартерът с Ирена Кръстева отива на съд
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 2 Гласове:
0



14 април 2009 / News.dir.bg За пръв път в историята на България партия от управляващата коалиция ще даде под съд правителството, в което участва. НДСВ ще оспори пред Върховния административен съд решението на кабинета за скандалния бартер за сграда на данъчните с фирма на Ирена Кръстева, съобщи вчера пред Дарик радио Владимир Каролев.
Преди дни правителството разреши държавата да апортира четири сгради на Националната агенция по приходите (НАП) в идеалния център на столицата в смесено дружество, в което тя ще има миноритарен дял. Срещу
това ще получи нова сграда на приходната агенция. Държавата избра без конкурс за свой съдружник частната фирма ИПК “Родина“, управлявана от близката до ДПС Ирена Кръстева, издател на вестниците “Монитор“, “Телеграф“, “Експрес“.
Жалбата е подготвена, но тъй като още няма официален документ за взетото решение от МС, ще се изчака официализирането му, казаха от централата на НДСВ. След подаването й в съда се стопира изпълнението на решението, обясниха юристи. Изключение може да има само ако в него изрично е предвидено предварително изпълнение. В гласувания миналия четвъртък текст обаче такава клауза не бе предвидена.
“Като свидетел в съда ще призовем министъра на администрацията Николай Василев“, обясни Владимир Каролев пред “
Сега“. Той и шефът на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов ще са формалните вносители на жалбата. “Макар че Василев се е изказал против сделката по време на заседанието на кабинета, решението бе обявено като консенсусно. Това е разрив с правилата, установени от тройната коалиция. Сделката изобщо не е съгласувана с НДСВ може би защото са знаели, че ще сме против“, допълни Каролев.
Според царската партия решението на кабинета е взето в нарушение на административните процедури. Документът не е минал задължителната съгласувателна процедура, а при одобряването му не е имало гласуване и протоколиране на резултата от него.
“Оспорваме решението на кабинета и заради липса на компетентност. МС не може да вземе решение за сгради на НАП,
това може да направи самата приходна агенция“, допълни Каролев. Освен това преобразуването на собствеността на сградите от публична в частна държавна също е в нарушение на правилата, защото трябва да е отпаднала необходимостта от публичния интерес.
“Тези сгради не са свободни и затова не може да се каже, че е отпаднал публичният интерес към тях“, обясниха от НДСВ. Според закона за държавната собственост публична държавна собственост са всички имоти, които “са предоставени на ведомствата за изпълнение на функциите им“.
Спасов и Каролев ще се позоват и на чл. 18 от Конституцията, който казва, че “държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото“, а в случая със сградите на НАП не е така.
Владимир Каролев обърна внимание и на факта, че оценката на имотите е силно занижена. Практиката при подобен бартер изисквала наемане на известна оценителска фирма, която да направи екипен преглед на всички бъдещи разходи по сделката. Проверка на “Сега“ показа, че оценката на имотите, представена в МС от финансовия министър Пламен Орешарски, е направена само от един човек - Юлиян Пальов. По професия той е геодезист, но има документ и за оценител на имоти. Пальов е посочил като адрес столичния квартал “Люлин“, бл. 206, а според лиценза му живее в друг блок в същия комплекс.
   

http://dnes.dir.bg/2009/04/14/news4297364.html



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Закъсняли опити
14.04.2009 10:28
Закъсняли опити на " осъзнали се " за разкаяние и дистанциране от потъващия с трясък кораб на " най-успешното от векове " правителство и управление на България. Действия на "доблестни", но без капка човешки и политически морал политически лумпени.
цитирай
2. tili - Да не повярваш!
14.04.2009 10:29
Това са пак подмолни пазарлъци за избираеми места.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582478
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031