Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 15:55 - Война на световете
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2899 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От Любослава Русева Всички статии на автора

"Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!"

Ню Йорк, 1938 г. Орсън Уелс съобщава за нашествието на марсианци по радио CBS (Columbia Broadcasting System).

"Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!"

Следва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели панически да излязат на улицата. Защото те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно:

"Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс"…

В настъпилата суматоха ранените и починалите от инфаркт са хиляди. Църквите се пълнят с грешници, които молят Бог да им прости. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните, но други търсят "предводителя на марсианците" и неговия Mercury Theatre on the Air, за да им размажат физиономията.

Малцина са онези, които ще благодарят на Орсън Уелс за това, че е

измерил както силата на медията, така и слабостта на човешкия разум


Или, както ще каже по-късно приятелят му Джоузеф Котън: "Орсън, ти наистина показа една война на световете!"

А сега ще помоля, дами и господа, да спрете музиката. Моля ви да го направите, не защото искам да ви плаша с фалшиви марсианци или със "земетресения", а защото държа да предупредя, че България е нападната!

Да, сериозно твърдя, че Те са тук. Те са наистина ужасяващи. Те шетат из държавата с огромна скорост и лукавство. Те ще предизвикат такива трусове и катаклизми, каквито и Лещански не би могъл да прогнозира. А Те използват тъкмо хора като Лещански, за да видят колко ни е акълът…

Ако не сте разбрали нищо, моля за извинение. Започвам отначало.

През 1938 г. Орсън Уелс прави нещо повече от радиопиеса по "Война на световете". Без да иска, той извършва научен експеримент, с който доказва, че глупакът може да бъде манипулиран чрез собствената му глупост. "Понеже тази глупост ражда много страхове - казва Орсън - с колкото по-страшна глупост уплашиш глупака, толкова по-голяма става възможността глупакът да ти повярва, т.е. да го манипулираш."

По тази причина държава от преобладаващи глупаци се управлява лесно.Но първо трябва да си ги отглеждаш. Можеш да ги поливаш, да речем, с риалити шоута с Аня и Ивайла, за да нямат време да прочетат дори Хърбърт Уелс. Или да ги пръскаш с нелепости, докато не са успели да се сетят за името си.

Понякога обаче се налага да проверяваш нивото на тъпотата им, за да не стават издънки. Ако си тръгнал например да фалшифицираш изборите, не е лошо да измислиш някой Кики, който да стърже по стените със зелени ноктенца. А

когато предизборно си тръгнал да остъргваш държавата


не е зле да пускаш димки за земетресение в Хасково. За целта просто трябва да намираш астролози, врачки и гадатели "с нестройна душа", които да всяват нужната паника, докато глупаците дооглупеят.

Накрая глупаците ще излязат на палаткови лагери, ще спрат да гласуват, ще забравят кои са и що са. А Ирена Кръстева ще се кикоти от успешно сключените сделки с правителството, защото ти все още държиш глупостта в напрежение, захранвайки я с въображение…
С усет към глупостта и възможностите тя да бъде използва успешно се отклонява вниманието от скандални сделки, очевидни кражби, оневинени престъпници, предупреждения за рецесия, спрени еврофондове

Всъщност знаете ли какво се случва с Орсън Уелс след историята с марсианците? Той нито се извинява на американците, нито е осъден за "тероризъм". Орсън става богат, след като подписва договор с Холивуд за филма "Гражданинът Кейн", посветен на медийния магнат Рандолф Хърст.

Разказвам това, защото е важно. Като човек с огромен усет към глупостта и възможностите тя да бъде използвана, Уелс се интересува от същия онзи Рандолф Хърст, който през 1903 г. привикал своя най-добър специалист по Латинска Америка и му възложил задачата да отрази предстоящата революция в тогавашната колумбийска провинция Панама. Тогава журналистът плахо се опитал да възрази, че според неговите данни не се очакват подобни събития, но вестникарският бос отговорил: "Твоята работа е да отразяваш събитията. Моята работа е да ти ги осигурявам."

Като хора с огромен усет към глупостта и възможностите тя да бъде използвана и Те днес "осигуряват събития", които отклоняват вниманието. Отклоняват го от съмнителни сделки, очевидни кражби, оневинени престъпници, нелепи енергийни конференции, предупреждения за рецесия, спрени еврофондове. Отклоняват го по същество от всичко, което има отношение към собствения ни глупав живот. И го правят изключително обиграно, с насмешка. Далеч по-цинично от изплезването на онзи марсианец, който според Хърбърт Уелс, бил забил "Знамето на извънземната подигравка" върху покрива на Белия дом…

Дами и господа, не знам как да завърша. Вероятно с онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка. То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждала. И на всичкото отгоре изпълзява от дупката си и идва насам!

Сега е на около 20 ярда от мен. Но на изборите, дами и господа, ще бъде по-близо.

Послеслов:

Държа да уточня, че този текст изглежда странен, защото исках да го изпратя и на "Комиците". За стотното им предаване техен почетен гост ще бъде премиерът Станишев и се надявах този "рицар на книгата" да попита защо се пуска такава нелепост. Тук всички, мислех си, щяха да се разтресат от смях, поклащайки зелените си глави с осем очи. Така било, казват, когато се водела война на световете=

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/04/23/709713_voina_na_svetovete/



Гласувай:
0



1. realistka - Мето76, изпреварили сте ме за малко...
25.04.2009 17:17
Аз също имах намерение да постна тази статия, но сега видях че Вие сте ме изпреварили...
Великолепна статия!
Отдавна не бях чела толкова ценен текст от български автор!
Браво на Любослава Русева!
Сигурно сте прочели и коментарите. Те са над 150 и между тях има много добри попадения...
цитирай
2. meto76 - Ами коментарите си заслужават един ...
25.04.2009 17:37
Ами коментарите си заслужават един отделен постинг.
цитирай
3. realistka - Защо не го направите?
25.04.2009 18:20
Би било интересно наистина!
И най-добре е да го направиете вие, тъй като това ще звучи като една втора част по същата тема...


цитирай
4. meto76 - Отказвам се. Все пак коментарите ...
25.04.2009 19:49
Отказвам се.Все пак коментарите могат да се прочетат от линка към статията.А не съм сигурен че ще направя най-добрия подбор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612416
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930