Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2009 22:34 - Ще се разцепи ли БСП? Време е!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.05.2009 23:15



11.02.2009 15:18

Новината, че бившият член на ВС на БСП и известен червен опозиционер Илия Божинов, заедно с група съмишленици от лявото крило ще правят нова партия дойде някак неочаквано. Напоследък и Божинов и лявото крило бяха попритихнали, което създаваше впечатление, че опозиционноста им често е била конюнктурна и се е изостряла традиционно преди големи партийни форуми. Такъв сега не се задава, което ме кара да търся други мотиви за поведението им. А те едва ли са трудно откриваеми.

“Разминаването между идеите, които витаят в главите на нашите гласоподаватели, и това, което реално прави ръководството на партията, неминуемо води до някакъв вид политическа шизофрения. Това рано или късно трябва да се реши по някакъв начин”. Цитатът е от телевизионно интервю на Илия Божинов от средата на 2006-та година. Звучи почти пророчески. Очевидно решението вече се е оформило в главата на част от вътрешнопартийните опозиционери и се нарича „нова лява партия”. Един от двигателите на отцепването – Иван Генов – казва: Напускаме „Позитано” 20, за да останем социалисти. И е почти 100 процентово прав. Ръководството на БСП от доста време е твърде „несоциалистическо”.

Имам една любима фраза на Мирабо – „Когато якобинците станат министри, те не са якобински министри.” Нещо подобно се случва и със соцвърхушката. Партийната олигархия отдавна е забравила думата „социализъм”, а вероятно последният член на на ИБ на БСП, който е употребявал понятието „капитализъм” е 75 годишният проф. Вл. Вл. Топенчаров. / За сравнение издигнатия от десницата френски президент Саркози в последните месеци твърде често говори за „реформиране на капитализма”/ Това състояние на партията категорично подменя нейната идеологическа идентичност. И на практика имаме най – несоциалистическата социалистическа партия – не само в Европа но вероятно и в света.

Тази партия обаче, макар и оглавявана от несоциалисти пребивава във властта и в политическото пространство благодарение на своите доста леви, като убеждения, избиратели. За тях либералната политика на правителството, макар и успешна е несправедлива. Левите избиратели не одобряват нито плоския данък, нито идеите за приватизация на „Топлофикация” – София, нито абдикацията на държавата от проблемите на „Кремиковци”.

И наистина се получава една своеобразна шизофрения: „ляв електорат – десни лидери”.
Историческа „вина” за това състояние има Александър Лилов. Когато в началото на 90-те той беше начело на БСП, положи всички усилия да съхрани „единството” на партията, да запази неразделено наследството на БКП. И успя. Тогава това изглеждаше колосално постижение, на фона на разпадналите се бивши компартии в страните от Източния блок. В исторически план обаче това се оказа грешка. На практика в момента в България няма лява партия, която да бъде представител на хората, които споделят социалистическите ценности. Още през 1997 г. съм водил с Лилов разговори, за това, че за да е хармоничен политическия модел, страната ни се нуждае от достатъчно силна комунистическа партия, която да отдели левичарски настроените избиратели от БСП. Но не се случи. Вместо това социалистическата партия, запазвайки монополното си положение в лявото пространство се придвижи надясно. Вината за което е изцяло на Георги Първанов. И ако при Лилов говорим за „историческа вина” или грешка, то при Първанов става дума целенасочена и осмислена политика. Именно бившият лидер на социалистите започна да дълбае идеологическата пропаст между избиратели и върхушка. Стилът на „нечуване” на низините бе наложен именно по негово време. И затвърден впоследствие.

По времето на Първанов бе извършена и подмяната на идеологическия фундамент на БСП. При това по един доста парадоксален начин – без сериозна дискусия, без сериозни философски, политически и политикономически дебати. Социалдемократическото сетре, просто бе взето назаем и облечено набързо. В резултат на което БСП остана без идеолози и теоретици. И в момента в Изпълнителното бюро няма нито един теоретик на социализма, на „историческото преодоляване на капитализма”, както е записано в програмните документи на партията. Но както вече отбелязах по-горе – думата „капитализъм” не е част от политическата лексика на „позитанци”.

Не крия, че смятам напускането на Божинов, Генов и съмишлениците им за леко авантюристичен ход. Първо – в социалистическата общност на подобни стъпки обикновено не се гледа с добро око. Въпреки че, като човек със сериозна лична и семейна политическа биография Илия Божинов може да си го позволи, без да си навлече клеймото „предател”. Второ – инертността на мнозинството от хората, които по принцип споделят неговите идеи. Електоратът на БСП е инертен по един особен начин. Той е привързан към партийните институции. Шегувал съм се понякога, че и Иван Костов да бъде избран за лидер на БСП, социалистите ще започнат да го харесват. Принципът е – човек може да греши, Партията – никога. В този смисъл критиките извън партията, вече ще се приемат като враждебни, а Божинов и другарите му – като врагове. Което едва ли ще му помогне да привлече на своя страна част от електората на столетницата. Нещо на което той разчита.

И въпреки всичко макар и може би неефективен ходът на Божинов е правилен. Крайно време е нещата в лявото пространство да си дойдат на мястото. Комунистите в комунистическа партия, социалистите в социалистическа, социалдемократите в социалдемократическа. А либертарианците, които в момента властват в БСП да си измислят собствен политически проект, вместо да паразитират, с помощта на „назначените милионери” и олигарсите върху наследството на БКП.
Александър Перпелиев
Vsekiden.com

http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=267179


http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=278273






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580156
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031