Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 02:33 - Истинският потенциал на слънчевата енергия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1164 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2009 02:50



Истинският потенциал на слънчевата енергия May 15, 2009

image

Вгледайте се внимателно в картината по-горе—големият червен квадрат загражда нужната площ, необходима на слънчево-термалната технология да задоволи енергийните нужди на целия  свят, средният квадрат тези на цяла Европа, а най-малкият на Германия.

Тези данни идват от анализа на списание Spiegel Online: „Desertec: Strom aus der Wьste“ или на прост български—енергия от пустинята.

Solar-Thermal—Технологията

image

Отдавна съм фен на слънчево-термалните технологии и не случайно. Те  позволяват практически 75% от слънчевата енергия да се преобразува в използваемо електричество, цифра която е огромна, ако я сравняваме с водещите фотоволтаични силициеви клетки, които варират около 20% и то добрите от тях.

Тук се използва прост low-tech метод за нагряване на течност, която задвижда турбини, те въртят генератори и на изхода получаваме електричество. В това изпълнение няма нищо сложно, дори бих казал че е много просто, което винаги е предимство. То се изразява в ниските разходи за поддръжка, ниската цена за изграждане и надеждността на самата инсталация. Всъщност електрически централи от този род има реализирани още през 80-те години и те са доказали своята надеждност и ефективност. Но кой знае защо, дали поради човешка глупост или ниските цени на фосилните горива, тези технологии са останали на заден план и идват на мода само по време на пореднага енергийна криза.

Слънчево-термалните електроцентрали съхраняват топлината от слънцето и работят и през нощта, 24 часа в денонощието. Това позволява да се регулира натовареността на мощностите, точно както при сегашните ТЕЦ.

Трябва да се спомене, че в момента на пазара има много фирми, които предлагат слънчево-термалните продукти, което означава че технологията е налице. Не е нужно да се чака, нито да се доказва ползата, това вече е дадено.

Предизвикателството—пренос и инфраструктура

image

Едно нещо е да генерираш електричество в Сахара, друго е до го продаваш в Европа, пък какво остава и за останалия свят. Инфраструктурният проблем не е за пренебрегване. Цената е висока, а загубите ще са налице, поради големите разстояния. Един от възможните варианти за пренос са модерните напоследък HVDC (High Voltage Direct Current) трасета—линии с изправен ток под високо напрежение. Такива изградени има в страните от северна Европа и предоставят надежден пренос на електричество при минимални загуби. Но каквато и да е цената, безплатният енергиен източник и чистата енергия са фактори, които правят подобен проект много изгоден, а цената на енергията с пъти по-ниска от тази, която плащаме сега.

Изводът—не е нужно да чакаме за да решим енергийните си проблеми

След като малка част от Сахара може да осигури цялата енергия за света, без допълнителни разходи за енергийни източници, значи ние нямаме енергийни проблеми. По-скоро имаме човешки проблеми, които ни пречат да видим решението, което е точно под носа  ни или просто не искаме да го видим. Не знам кое от двете е истината. Но фактът че слънцето, само по себе си е достатъчно за да имаме много евтина и чиста енергия, без замърсяване, без да копаем  петрол, без руски газов монопол и всички останали трудности в сегашния  енергиен модел, е неоспорим. Има много хора, които казват, че алтернативните източници не са достатъчни или че са прекалено скъпи. Винаги съм твърдял обратното. Слънчево-термалната технология е евтина, надеждна и е реална алтернатива. А и да не забравяме, че Сахара не е единствената пустиня в света. А слънцето не е единственият енергиен източник.

С тази статия единствено искам да напомня на всички, че алтернатива има, а възможностите са безкрайни. Не е необходимо да чакаме за космическа технология, която ще ни реши енергийните нужди с вълшебна пръчица (възможно, но за момента малко вероятно да стане).


Ако тази публикация ви е харесала, гласувайте за нея в Свежо

 
http://greentech-bg.net/?p=3461






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
17.05.2009 02:53
http://www.youtube.com/watch?v=uN_ZrzRUtfI


http://www.youtube.com/watch?v=YIp_EyN729U&feature=related
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605547
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930