Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2009 00:33 - ДПС И АТАКА - ДВЕ СТРАНИ НА ЕДНА МОНЕТА
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3195 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Дойдоха изборите и изразът "възродителен процес" отново стана най-актуалната дъвка в устата на политиците.

Един от най-често използваните символи по време на кампаниите пак се превърна в повод за словоизлияния и коментари. Без да обръщаме внимание на това как всъщност трябва да се нарича този процес, е добре да обърнем внимание с какви цели се манипулира.

За всеки трезво мислещ човек е ясно, че т.нар. "възродителен процес" не може да бъде повторен.

България е член на Европейския съюз и има конституция и институции, които гарантират спазването на основните права. 

Въпреки това обаче Лютви Местан застана пред своите избиратели вчера и изкрещя, че се готви нов "възродителен процес".

Местан предупреди, че свободата и правата трябва да се отстояват непрекъснато, а като доказателство за тезата си той припомни позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Той каза, че одобрява "възродителния процес", не одобрявал само методите му. Означава ли това, че ако дойде на власт, ще провежда нов "Възродителен процес" с демократични средства. Може ли да има демократично мачкане на права и свободи?!", запита риторично той.

И се развика разпалено: "Не на опитите за възстановяване на идеологията на "възродителния процес"! Не сме се борили за това, за да позволяваме на новоизлюпени политици да говорят отново за подобен процес!".

Заместникът на Доган посочи и начина, по който ще бъдат блокирани тези намерения - с "единство и сплотеност" и ако ДПС изпрати в българския парламент "не 34, а 44 свои депутати".

Това, което искаме да ви попитаме днес е виждате ли вие индикации за зараждането на нов "възродителен процес"? Възможно ли е въобще това? Не извършва ли ДПС фронтална атака срещу страховете на своите избиратели?

На каква плоскост се изгражда новата предизборна кампания на Ахмед Доган и има ли въобще неговата партия идеята за диспут относно търсенето на отговорнст за извършителите на "възродителния процес"? Страхът ли е "новият" (добре познат) предизборен коз на ДПС?

Заявете вашата позиция!


http://politics.actualno.com/news_240406.html


 

   

 

image

   

 

Нежеланието малцинствата да бъдат успешно интегрирани/асимилирани, а социалното им положение подобрено, рано или късно развращава политическата система и води до най-отвратителни прояви на омраза. Крайният национализъм, расизмът и тероризмът имат общ корен – омразата към другия. Media Times Review публикува текста Как да мислим “Атака”? на Красимир Кънев, отпечатан в списанието на Български Хелзинкски Комитет “Обектив”, не защото смята Коалиция “Атака” за политическа сила с бъдеще, а защото вижда в нея “политическият” израз на омразата, завладяла българското общество.

   
      image"Атака" се появи, когато БСП и другите партии, станали отскоро членове на своите "интернационали", решиха да поизчистят профила, вероятно под критичното око на международните си надзорници. Но те, както и българските институции, продължават да отказват да мислят, да развиват капацитет за мислене за расизма и ксенофобията в нашето общество. Дори след като скелетът изпадна от гардероба. Да наречеш "нормален тумор" една шайка политически авантюристи, която заработи своето проникване в парламента с два антисемитски пасквила и със седем телевизионни предавания за "циганския терор" - не е ли това опит да махнеш с ръка и за пореден път да сметеш боклука под килима?"    
   

Проникването в парламента на коалиция "Атака" е за българския политически живот като изпадане от гардероба на вмирисан скелет, който е стоял там скрит години наред. То предизвика шок както за политиците, така и за политическите коментатори; един шок, който е нормално да поразклати утвърдилите се интерпретации на политическия процес в България. Но още преди изборите няколко от тях направиха опит да вкарат възхода на "Атака" в руслото на едни умозрителни схеми за българския преход, които много приличат на схемите за "преход от капитализъм към социализъм", само че обърнати наопаки. Според тях тази група е, както каза Ахмед Доган, "нормален тумор"; нещо, което, както се мъчат да ни убедят Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, съществува в "нормалните" демократични страни и е българският аналог на партиите на Льо Пен във Франция, на Хайдер в Австрия, на Пим Фортайн в Холандия или на Умберто Боси в Италия. С други думи - станахме "нормални" и поради това се сдобихме с "нормална" крайно дясна партия.

Струва ми се, че този начин да мислим "Атака" е точно толкова адекватен, колкото да мислим България като Франция или като Австрия; и толкова далеч от реалността, колкото българският политически и обществен живот е далеч от стандартите на напредналите демократични общества. В тези общества не е възможно група с подобни форми и степени на изява на расизъм и ксенофобия да получи парламентарно представителство, нито дори присъствие в публичната сфера. Не е възможно подобен агресивен отрицател на холокоста като Волен Сидеров там да намери друго място, освен на подсъдимата скамейка. В този смисъл, ако непременно държим да намерим неговия политически аналог, трябва да гледаме по-скоро към Адолф Хитлер и Радован Караджич, а не към европейската крайна десница.

НЕКА НАПРАВИМ НЯКОИ СРАВНЕНИЯ

И нека да ги направим в пунктовете, в които те са възможни и уместни. През септември 1987 г. лидерът на френския "Национален фронт" Жан-Мари льо Пен заяви следното по повод съществуването на нацистките газови камери в едно интервю: "Казвам, че има историци, които дебатират тези въпроси. Не казвам, че газовите камери не са съществували. Аз самият не съм ги видял. Не съм изследвал проблема специално. Но смятам, че това е малък детайл от историята на Втората световна война." За този "малък детайл" (и, забележете, без да казва, че холокостът не е съществувал!) Льо Пен бе осъден от един съд във Франция да плати глоба от около 200 хиляди долара за оспорване на престъпления срещу човечеството. Няколко години по-късно, през декември 1997 г., при своето посещение в Мюнхен, той коментира своя "малък детайл" за газовите камери от 1987 г. по следния начин: "Ако вземете книга за Втората световна война от хиляда страници, в която загинаха 50 милиона, концлагерите заемат две страници, а газовите камери десет или петнадесет реда и това е, което се нарича детайл." За тези свои бележки Жан-Мари льо Пен бе осъден за втори път и трябваше да плати около 50 хиляди долара, за да се публикува съдебното решение в няколко френски вестника, както и значителна сума за компенсация на завелите делото организации. След тази присъда той прекрати всякакви публични изявления по този въпрос. Не съм сигурен, че има български политик от която и да е политическа сила, а още по-малко прокурор, който, ако не знаеше, че това са изказвания на Льо Пен, би ги оценил като проблематични изобщо, камо ли като заслужаващи подобни сурови санкции.

Нека сега да се обърнем към книгата "Бумерангът на злото" на лидера на "Атака" Волен Сидеров, първото издание на която бе публикувано през 2002 г. Това е една треторазрядна антисемитска публицистика, която търси да разобличи еврейската "световна конспирация" чрез едно съчетание от позовавания на доказани фалшификати, плиткоумни идеологически конструкции и изсмукани от пръстите "факти". В нея той нарича холокоста, системното избиване на евреите от нацистите, "голямата измама... версията, че в пещите на хитлеровите концлагери са убити с газ и изгорени 6 000 000 евреи". Тази версия според него е изфабрикувана от американците, които са управлявани от еврейския капитал. По-нататък той допълва, че "лъжата "холокост" е и много доходоносна", тъй като е донесла на Израел и на "ционистките организации" повече от 85 милиарда марки. Прямо, категорично, самоуверено. И безнаказано.


http://www.mediatimesreview.com/september05/ataka.php 


И ДВЕТЕ ПАРТИИ ВЗАИМНО СЕ ПЛЮЯТ С НАДЕЖДАТА ДА ПРИВЛЕКАТ КОЛКО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ БАЛАМИ, КОИТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ С НАДЕЖДАТА ДА  УРЕДЯТ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА И В НАШИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПОВЕЧЕ ЛАПАЧИ.



Тагове:   ДПС,   атака,


Гласувай:
0



1. lambo - Атака е Турско-Юдейски Проект
21.05.2009 12:01
Мюсюлманите бяха почнали да не гласуват за Доган и ДПС. От 420 000 гласовете им намаляха на 320 000 преди изборите 2005. Точно тогава се появи ТВ СКАТ и Волен! Нападайки безнаказано !!! турци и цигани, той постигна 2-те турски цели:

1) Уплашени от Сидер, турци и цигани масово гласуваха за ДПС, което получи 470 000 гласа - 120 000 повече.

2) Уплашени от Сидер че идва ново турско робство, 300 000 българи гласуваха за Атака.

И сега виждаме как всички депутати от ДПС и Атака гласуват ЗАЕДНО в Парламента и за 8% бариера и против задължителното гласуване

3) Правейки се на фашист, обаче Сидер изпълнява и още една задача. Да залепи този етикет върху цялата българска нация, и да ни злепостави пред света
цитирай
2. zabylgarite - Ламбо
21.05.2009 12:33
ти ако си мислиш,че България има някакви приятели по света жестоко се лъжеш. Ние сме сами.Това е.
Водени сме от зомбирани и кръвождани хищници и вампири-властите.
цитирай
3. giorgiocbr - И двете партии са еднакво абсурдни
21.05.2009 15:51
И безполезни с оглед на геополитическата обстановка. Годината е 2009-та и България е член на ЕС, за какъв възродителен процес говорим, или пък за каква турска асимилация?

Разликата между тях е само една - след изтичането на мандата им едните се оказаха психопати и педофили, а другите - милионери.

Успех на ГЕРБ, успех на десните!
цитирай
4. анонимен - Коя партия ...
21.05.2009 16:21
Продължавате да чакате някоя партия да ви сервира демокрация.

Това е нещо което сами трябва да си направите.

Много са направили българите преди нас - лошото е че днес нищо не правим.Един протест през януари и полицаите го згазиха и до тук.Предлагам да си се приберем по къщите и да не излизаме докато не се реши въпроса с демокрацията .Няма референдуми.Стъкмят някакви избори уж че сте упражнили демократичните си права и след това ви качват на кола без волан и спирачки и те засилват по нанадолнището и викат Ами вие сами се качихте - и е така.Никакво излизане от домовете си докато не решат въпроса с референдумите.Да ги видим какво ще правят в обезлюдена България или поне София.Да особено столицата - без транспорт, без магазини - нищо , пълно мъртвило.Може ли българина да направи такова нещо?
цитирай
5. анонимен - Политиката ли?
21.05.2009 16:31
Изцяло Юдейски проект.Хората не трябва да имат нищо и да получават колкото да съществуват.Предлагат им се обаче кредити за да направят или купят нещо и така се задължават към банката.Такъв човек не може да мисли за друго освен как да работи прилежно за да може да си изплаща кредита.По този начин ти нямаш възможност да мислиш за демокрация, за референдуми и политика.По принцип това не е твоя работа.Това е запазена марка на Юдеите.

А вие си блъскайте главите за коя партия да гласувате.
цитирай
6. анонимен - Обвинявате Атака, че гласували ...
23.05.2009 13:43
Обвинявате Атака , че гласували заедно с турците за 8 процентната изборна бариера , но не мисля , че сте прави . Когато идеята е добра , защо да не се гласува за нея , па макар и ДуПеСе да я подкрепят . Аз лично одобрявам вдигането на изборната бариера за коалиции , тъй като тя ще отрази много по-реално общественото доверие . Досега се коалираха всякакви партийки , които самостоятелно не можеха да съберат и 1-2 % , но като се коалират и влизаха в НС . Съгласете се , не е реално да излъчват народни представители партии , които нямат необходимата тежест да влязат в парламента . Но има и друг проблем . Прекалено голямо внимание се отдаде на на тази изборна бариера , докато идеята да се затвори границата в изборния ден някак си остана в периферията , а тя беше с много по-съдбоносно значение за България .
цитирай
7. lambo - до номер 6 - Границата не може да се затвори
23.05.2009 20:53
Това Сидер и компания, много добре го знаят. Само ви лъжат че има такъв вариант.

Единственото средство чрез което ДПС ще бъде свито до 5-6%, е задължителното гласуване. Но когато НДСВ го предложи, никой не ги подкрепи. А Сидер и Атака избягаха от Парламента и така оставиха НДСВ и Опозицията в малцинство пред ДПС/бсп.

Обаче щом турчолята поискаха 8% бариера, Сидер и "вярната му дружина" моментално се върнаха в НС ...
цитирай
8. zabylgarite - Задължителното гласуване
24.05.2009 10:36
АТАКА го предложи още 2005 г.НДСВ открадна идеята после.Бъди обективен.
цитирай
9. lambo - Под предложение се разбира
24.05.2009 11:20
внесен текст за гласуване в пленарна зала.

Такъв текст за задължително гласуване досега не е внесен от никоя партия.
И от Атака, и от НДСВ
цитирай
10. анонимен - За гласуването в НС
24.05.2009 15:07
Един текст се гласува в пленарната зала когато председателят на Народното събрание го допусне да влезе в дневния ред. Той допуснал ли е текста за задължително гласуване?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580320
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031