Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 11:35 - САЩ придърпват Индия към своя лагер
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
0



След победата на своята партия в изборите за парламент Манмохан Сингх за втори път положи клетва в качеството си на премиер на Индия. Индийците очакват от него решителни стъпки в борбата с бедността и заплахата от тероризма. А Вашингтон се надява, че Делхи ще продължи курса на укрепване на отношенията с Америка, започнат през миналата петилетка, пише руският вестник “Независимая газета”.

Успехът на партията “Индийски национален конгрес” и нейните съюзници, спечелили около половината кресла в долната камара на парламента, открива пред правителството възможността да проведе отдавна назрелите реформи с цел ускоряване на ръста на икономиката и подобряване на отношенията с Пакистан и Бангладеш. Но Сингх, който е архитект на преобразуванията на страната през изминалото десетилетие, позволили икономиката да расте с 8% годишно, е изправен пред сложна дилема: да увеличи средствата за борба с безработицата и отпускането на заеми за селските стопани или да намали бюджетния дефицит и да ореже тези програми, който помогнаха на ИНК да победи.

Индийските експерти очакват, че след като правителството вече няма нужда от подкрепата на комунистическите партии, то ще отвори за чуждестранните инвеститори сектори на националната икономика като застраховането и пенсионното осигуряване.
Подобни стъпки, без съмнение, ще бъдат посрещнати с възторг от САЩ, които отдавна се опитват да получат по-широк достъп до индийския пазар за американските корпорации.


Към този курс се придържаше и администрацията на Джоржд Буш, успяла да сключи с Индия споразумение за мирната ядрена енергетика. Резултат от това споразумение трябва да стане не само участието на американските компании в доставките на оборудването за индийските АЕЦ, но и предоставянето на Индия на високи технологии и нови типове оръжие. Стратегията на Буш се свежда до това, Индия да бъде въвлечена в система на военностратегически отношения със САЩ и тя да бъде превърната в противовес на нарастващото влияние на Китай в Азия.

Сегашният президент на САЩ Барак Обама не само, че продължава този курс, но и се стреми да включи Индия в борбата с талибаните и “Ал Кайда” в Пакистан и Афганистан. Не случайно Обама позвъни веднага на Сингх, след избирането му за премиер, и го покани да посети САЩ. Според местни медии, двамата ръководители по време на разговора са се споразумели да координират усилията си за борба с тероризма.

А как ще реагира Делхи на тези увертюри? В този план е интересно изявлението на новия министър на външните работи на Индия Соманахали Малай Кришна. Той отбеляза, че за негов приоритет ще бъде подобряването на отношенията със съседните страни, защото от това зависи поддържането на темповете на ръста на индийската икономика на нивото от 9-10% годишно. За това са необходими мир и спокойствие със съседите, отбеляза той.

http://world.actualno.com/news_241324.html


Тагове:   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625740
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930