Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 14:48 - Соня Сотомайор бе посочена от Обама за член на Върховния съд
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2413 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2009 14:54


Биографията на номинираната за съдия във Върховния съд Соня Сотомайор много прилича на човека, избрал я за поста – Барак Обама. Сотомайор е второ поколение емигрант, отгледана с много лишения от самотна майка, завършила престижните университети Принстън и Йейл само със стипендии, направила кариера в публичния сектор като прокурор и съдия. И както президента, номинирал я за поста, тя също ще бъде исторически избор - първият съдия от латино произход във Върховния съд.

Соня Сотомайор, федерален апелативен съдия ще замени на поста 69-годишния либерален съдия Дейвид Сутър, обявил по-рано този месец пенсионирането си. Тя трябва да бъде потвърдена от горната камера на американския Конгрес – Сената, а амбициозният срок, поставян от администрацията на Обама, е края на юли. 54-годишната юристка трябва да заеме мястото си още през новата сесия на съда през октомври. С безпрецедентната си независимост върховният правораздавателен орган не веднъж се е месил в актуалната политика с решения, написали история или дори имащи глобални последици.     

Соня Сотомайор ще е едва третата жена във върховната правна инстанция след Сандра Дей О’Конър (пенсионирала се през 2006г.) и Рут Бадър Гинсбърг. Въпреки че О’Конър бе консервативен съдия, либералната Гинсбърг бе казала, че не е осъзнавала колко ще й липсва, докато О’Конър не си е тръгнала. Феминистките организации пък открито лобираха изборът да отразява реалната ситуация в правните факултети и съдебните зали, където съотношението мъже-жени е 50:50.

Сотомайор също е и кандидатът на латино общността, мнозинството от която гласува за Обама, но досега нямаше свой високопоставен представител сред новите назначения. Тя се очаква да е важен глас в дебата за реформа на емиграционното право, което засега не е сред приоритетите на администрацията, но неизбежно ще се наложи по-нататък през мандата.                

Обикновен човек, благословен с необикновени възможности и опит

Tака описа сама себе си Соня Сотомайор когато официално бе представена тази сутрин пред медиите. Обама пък я нарече “вдъхновяваща жена”. Личната й история е може би това, което изигра решаващата роля за избора. От всички обсъждани юристи Обама познаваше съдийката от Ню Йорк най-малко, но според информацията изтекла от Белия дом, решението е дошло след дълъг личен разговор помежду им. Президентът не веднъж подчертаваше, че ще търси не само брилянтен юрист, но и някой, който е бил от онеправданите и знае как съдебни решения могат да променят живота на хората. 

Сотомайор е родена в семейство на пуерториканци, емигрирали по време на Втората световна война в Ню Йорк. Бащата работи във фабрика, а майката е медицинска сестра. Когато е на осем години на Сотомайор e поставена диагнозата диабет, а малко по-късно умира и баща й. Майка й често работи по две работи едновременно, за да отгледа сина и дъщеря си. Сотомайор израства в южен Бронкс в социалните жилища, високите грозни блокове, пълни с насилие, бедност и проблеми, наричани от американците с евфимизма “the projects”. После с помощта и препоръки на учители и социални работници тя е приета със стипендия в университета Принстън, където завършва като първа във випуска, последван от право в Йейл.

Сотомайор обича да акцентира на скромния си произход – по време на официалното й представяне майка й Селена седеше на първия ред. Като отбиване на евентуалните атаки към личния й живот (Сотомайор е разведена от много години насам), тя публично представи трите си племенника, с които е близка.

Кариерата на бъдещата съдийка от Върховния съд започва като асистент-прокурор в Ню Йорк с дела за грабеж, убийства, полицейска бруталност и детска порнография. През 80-те тя минава в частния сектор като адвокат по търговско право и интелектуална собственост. През 1991г. Джордж Буш-баща номинира Сотомайор за федерален съдия в Ню Йорк. Най-известното й дело по това време е решението, принуждаващо собствениците на бейзболни отбори да седнат отново на масата за преговори със синдиката на играчите и така дефакто е сложен край на бейзболната стачка от 1994г. Бил Клинтън пък я номинира за Федералния апелативен съд в Ню Йорк, където Сотомайор е потвърдена с гласовете на демократите и половината от републиканското мнозинство по това време.

Въпреки че явно е умерен либерал, влизането на 54-годишната юристка във Върховния съд няма да мине без

тежки изслушвания и много атаки в медиите

Членовете на институцията имат доживотен мандат и обикновено надживяват с десетилетия президентът, който ги е номинирал (Джон Стивънс например е назначен още през 1975г. от Джералд Форд), така че изборът е много оспорван. Понякога съдиите, веднъж стъпили в длъжност, се променят изненадващо – овакантилият поста Дейвид Сутър например бе номиниран от консервативния президент Джордж Буш-баща, но в последствие премина в либералния лагер. В момента в съда заседават четири консервативни, четири умерени либерали и един съдия, люшкащ се между лагерите. Избраните от Джорж У.Буш Джон Робъртс и Самюъл Алито обаче силно наклониха решенията на дясно, което демократите, имащи мнозинство в Конгреса, ще се стараят да поправят. Така че потвърждаването на кандидатурата е всичко друго, но не и рутинна процедура.   

Републиканците пък по всяка вероятност ще използват изслушванията за атаки към Белия дом и демократите (борбата срещу решението на Върховния съд за легализиране на абортите, т.нар. “Roe v.Wade” е основен идеологически постулат на консервативните). Почти невъзможният политически шпагат тук е критиките да обединят топящите се републикански избиратели, без в същото време да звучат отблъскващо за жените и латино избирателите. Много наблюдатели коментираха колко политически ловък е изборът на Сотомайор от страна на Обама – той печели и ако потвърждаването мине лесно, и ако е тежко, защото това ще обвърже жените и испаноговорящите още по-силно към демократите.   

За останалата част от света изборът на съдия във Върховния съд на САЩ също не е без значение. Правната институция неведнъж е писала юридическа и политическа история с решения за гарантиране на правата на малцинствата и жените. В последните години съдът парадоксално обяви на няколко пъти, че американските съдилища са независими от решенията на международните. Малко познатото дело “Diamond v.Chakrabarty” от 1980г., разрешаващо патентирането на живи организми за комерсиални цели, пък положи началото на огромната американска индустрия за генномодифицирани храни.       

Така още в първите шест месеца на мандата си Барак Обама се стреми да прокара за гласуване от Конгреса три от може би най-важните решения на администрацията си. Докато настъпи лятната отпуска на 1 август Сотомайор трябва да бъде потвърдена в горната камера, а през долната трябва да минат дебатите и гласуванията за здравната реформа и новата енергийна политика за ограничаване на парниковите емисии.

http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=725503


Репресията срещу непокорните в съдебната система

Едва ли има по-кратък начин да опишем това, което се случва в съдебната система, от думата репресия. Точно преди седмица двама млади и уважавани магистрати - Мирослава Тодорова и Калин Калпакчиев, изразиха гражданската си позиция, като разказаха за липсата на прозрачност и обективност в кадровата политика на Висшия съдебен съвет. Една седмица по-късно в съда, в който работи съдия Тодорова, започна масова ревизия, инициирана от самия председател. Докато инспекцията течеше, контролирано в избрани медии изтече информация, че тя има забавени дела - нещо, което, както се оказа впоследствие, не е вярно. Това обаче явно няма никакво значение, защото младият съдия плати цената за дързостта да говори.

Сходна е и съдбата на районния прокурор на София Александър Налбантов. Вече втора поредна година той си навлича гнева на височайши прокурори, след като изкарва наяве негримираното лице на правоохранителните органи. Личен конфликт със зам. главния прокурор беше причина в районната прокуратура да започне ревизия, докладът от която пак контролирано изтече в медиите. Налбантов беше охулен. Само зaради това, че е дръзнал да се изправи срещу хората, окупирали върховете на държавното обвинение.

Два идентични случая показват една мрачна реалност - съдебната система е демократизирана и реформирана само в докладите, които София изпраща до Европейската комисия. Никой няма желание нещата да се наричат с истинските им имена или пък някой да говори нещо различно от общоприетото. Истината обаче е, че чашата този път преля. За щастие търпението на младите и необременените в системата - също.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=723646


НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ВЪРХОВЕН СЪДИЯ НИ ПОКАЗВА КАК В ЕДНА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ПОДЛАГА НА ЩАТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ ВСИЧКО ОТ ЖИВОТА НА ТОЗИ ЧОВЕК, КОЙТО ЩЕ ЗАЕМЕ ЕДИН ТАКЪВ ВИСОК ПОСТ. ПОД ЛУПА СЕ ГЛЕДАТ ВСИЧКИ НЕГОВИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ, СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ, ДОХОДИ. ДЕБАТИРА СЕ НЕГОВАТА ЛИЧНОСТ В МЕДИИ, В ОБЩЕСТВОТО И ВЪВ ВИСШИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ОРГАН - КОНГРЕСА.
В НАШАТА МИЛА ТАКОВИНА ШЕФ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД, КОЙТО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ШЕФОВЕТЕ НА 8 ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД МИНА С ЕДНО ПРОСТО И ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ И НЯКАКВИ КОМЕНТАРИ ВЪВ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ. ОПИТА НА НЯКОЛКО АПЕЛИТИВНИ СЪДИИ ДА ПОСТАВЯТ ПОД ВЪПРОС НЕГОВИТЕ МОРАЛНИ КАЧЕСТВА ВЕДНАГА БЕ СМАЗАН. В СЪЩОТО ВРЕМЕ МЕДИИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ФИШЕЦИТЕ НА ЯНЕ ЯНЕВ, А НЕ С РЕАЛНИ ВЪПРОСИ, ОТ РЕШАВАНЕТО НА КОИТО КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ НЕЩО В ТАЗИ ДЪРЖАВА.
КАК МОЖЕ ПОРЕДНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЕДИН СМЕШНИК КАТО ЯНЕ ИЛИ ВОЛЕН ДА СЕ ОТРАЗЯВА ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ТАКЪВ ВАЖЕН ВЪПРОС ДАЛИ ЕДИН ВИСШ СЪДИЯ ИМА МОРАЛНИТЕ КАЧЕСТВА ДА БЪДЕ ШЕФ НА СОФИЙСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД. ДАЛИ ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА ДА ВЪЗПРОИЗВЕДЕ НА ДОЛУ ПО СИСТЕМАТА СЪЩАТА КОРУПЦИОННА СТРУКТУРА, ПРОДУКТ НА КОЯТО Е И ТОЙ САМИЯТ.
ДАЛИ ОТИВАЩАТА СИ ОТ ВЛАСТ ЧЕРВЕНА ПАРТИЯ НЕ СЛАГА НА КЛЮЧОВИ ПОСТОВЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СВОИ ХОРА, КОИТО ДА Й ГАРАНТИРАТ СПОКОЙСТВИЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ В БЪДЕЩЕ.




Тагове:   Върховен съд,


Гласувай:
0



1. meto76 - http://www. vesti. bg/?tid=40...
27.05.2009 14:51
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2183631
цитирай
2. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
27.05.2009 15:00
http://www.youtube.com/watch?v=GqShO72gQq4
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579037
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031