Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 15:16 - Съдийката, отказала регистрация на СДС, кандидатства за върховен магистрат
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2363 Коментари: 5 Гласове:
0



  Мирела Веселинова
28 Май 2009

 

image
 
Съдия Димана Йосифова от фирменото отделение на Софийския градски съд (СГС), която през април първа отказа да регистрира новото ръководство на СДС, начело с Мартин Димитров, сега се е кандидатирала за повишение във Върховния касационен съд.
 

Междувременно стана ясно, че документите й са приети като редовни от Висшия съдебен съвет (ВСС), предстои й атестация. Най-вероятно повишението й ще се гласува през септември.

Решението на съдия Йосифова от април постави началото на тежък политически скандал, който ескалира, когато Синята коалиция бе принудена да се регистрира за евроизборите, без да се вписва името на СДС.

Тогава съдийката за пореден път привлече негативно обществено внимание върху себе си. Медиите писаха, че тя е близка на председателя на СГС Светлин Михайлов, припомниха се и някои предишни случаи, когато името й е било свързвано с компрометиращи информации.

Сам по себе си отказът да се впише промяна в ръководството на една партия, в никакъв случай не е нещо необичайно. Но мотивите на съдия Йосифова бяха оценени като скандални. В решението си тя се впуска да коментира устава на партията, регистриран преди това, оценява го като недемократичен, а неговите разпоредби "не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции”.

Факт е, че Върховният касационен съд отмени решението й с унищожителни мотиви – съдийката не е направила задълбочена преценка на доказателствата, но не е поискала и нови, а е била длъжна по закон да стори това, щом е смятала, че представеното е недостатъчно. На този състав на СГС не му е било работа да оценява устава на СДС, след като същият устав вече е бил вписан от друг състав, каза още ВКС.

Съдиите от ВКС обаче дадоха нова сила на скандала, защото, след като отмениха решението на съдия Йосифова, върнаха делото отново в СГС – друг състав да реши въпроса, макар че в Закона за политическите партии изрично пише, че решението на върховните съдии в случая трябва да е окончателно.

Предстоящата атестация на съдия Йосифова и казусът с повишаването й ще стане

поредният тест за кадровата политика на ВСС.

Според ръководството на СГС тя е отличен професионалист, но през февруари 2006 г. името й бе споменато в официален доклад на прокуратурата за разследваните магистрати за корупция.

Следовател от НСлС дори поставя въпроса за сваляне на имунитета й през 2004 г., но после той е отстранен от разследването, а новите двама следователи приемат, че няма данни Йосифова да е извършила престъпление. В архива на ВСС има множество жалби и сигнали по хода на това дело от немския гражданин с български произход Константин Мавродийски. През 2003 г. Мавродийски е брутално ограбен, благодарение на решение на СГС, с което той и синът му са извадени от фирмата "Роял Център” ООД, в която имат 50 % дял. А в активите на фирмата е апетитен имот от 4384 кв. м. на бул. "България” в столицата, който светкавично е продаден от новия едноличен собственик за нищожна цена, дори под данъчната оценка.

Става въпрос за

"класическа” кражба на фирма,

при която изключването на баща и син Мавродийски – съответно управител и съдружник, е извършено от другия съдружник на общо събрание, за което те не знаят.

Решението на СГС за вписване на промените във фирмата е на съдия Йосифова. На нея са й били представени не една, а 7 нотариални покани до Мавродийски, съзнателно изпращани в продължение на няколко месеца на стария адрес на фирмата, при положение, че според устава на дружеството известяването за събрание трябва да се прави до адреса им в Германия.

Нещо повече, на всички нотариални покани при щемпела на нотариуса е вписано: "На посочения адрес няма такава фирма и такова лице.” С други думи, двамата не са валидно уведомени. Съдия Йосифова не забелязва тези детайли и в седемте покани.

Съвсем "случайно” публикацията в „Държавен вестник” се забавя, защото също така "случайно” съобщението за нея е изпратено, без да е приложен текстът за публикуване. Мавродийски губят правото да обжалват.

Делото се следи от немското посолство у нас, немският посланик няколко пъти сигнализира и предишния, и настоящия главен прокурор. Прокуратурата го включи в делата с особена значимост. В крайна сметка всички бяха оправдани – нотариусът и помощник-нотарусът, а след това - и съдружникът, осъществил машинацията.

После, името на съдия Йосифова изскочи и по някои други аналогични случаи. Последният - от миналата година, когато прокуратурата започна разследване на схема за

кражба на 21 дка общински имоти в парк "Възраждане",

които, без да са излизали от капитала на общинското дружество-собственик, изведнъж се оказват притежание на частна фирма, а оттам – на офшорка, регистрирана на Сейшелските острови.

Общинският имот е присвоен с поредица нарушения на съдии от фирменото отделение на СГС и на съдия по вписванията, обяви Софийската районна прокуратура, окачестви тези деяния като престъпления по служба по чл. 282 от НК и препрати делото на Софийската градска прокуратура по компетентност.

Един от тези съдии е Димана Йо­сифова, която е регистрира­ла увеличението на капитала на частната фирма чрез апорт на общински имот, за който няма доказателства, че е сменил собственика си. Съдията по вписванията пък в нарушение на ГПК вписал апорта. Всички тези незаконни дей­ствия са послужили после за издаване на нотариален акт на частниците.

За това дело повече не се чу.

През 2007 г. в статия на в. "Дневник” името на съдийката излезе покрай друг случай на кражба на фирма. Тогава собствениците на "Анaмар дивелъпмънт" се оплакаха, че фирмата им е отнета с фалшиви документи, след като в търговския регистър в СГС от Димана Йосифова е

вписано нелегитимно ръководство на дружеството.

Покрай скандала с регистрацията на СДС в медиите бе припомнен и друг случай: през 2005 г. Йосифова регистрира Партията за възход и равенство на издирвания от МВР за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори Бедри Шефик. Учредителното събрание на партията е проведено в Истанбул, а предоставените документи са на турски и не са легализирани.

Така или иначе срещу съдия Йосифова до днес не е било предявявано никакво обвинение. Но пък в момента на прицел са критериите на ВСС при осъществяване на кадровата му политика. В някои случаи членовете на съвета се оказаха най-неосведомените хора в държавата, те така и не научават подробности от професионалното битие дори на магистратите, които назначават на престижни постове в системата.

Сигурно са останали неосведомени и за скандала с регистрацията на СДС и за подозренията, които той лепна на съда в политически давления. Иначе няма как да се обясни, че засега никой не отваря дума за проверка. А това не е хубаво, от кадровиците на Темида нищо не бива да се крие.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=152678&srcpos=5




Гласувай:
0



1. tili - Това е била цената,
28.05.2009 22:26
за да я изберат във ВСС!
цитирай
2. meto76 - Очеизвадно е че в България така се ...
29.05.2009 10:33
Очеизвадно е че в България така се става върховен съдия.Как се случва това в Америка предишния постинг.
цитирай
3. анонимен - само следете изборите за предсе...
29.05.2009 16:41
само следете изборите за председатели на окръжните съдилища!!!!ако знаете колко такива като тая са кандидати..............
цитирай
4. анонимен - колко си по услужлив, за да не кажа ...
29.05.2009 16:43
колко си по услужлив,за да не кажа друга дума,толкова по бързо се расте в ерархията.
цитирай
5. borislavabrashev - Сега е последната ни възможност
05.06.2009 15:07
Всички българи трябва да подкрапят СДС в битката с троината мафия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579659
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031