Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 21:53 - Историческа реч на Обама в Кайро
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2261 Коментари: 2 Гласове:
0



Историческа реч на Обама в Кайро 04.06.2009 г. 14:28 ч.  imageimage image  

 

 

 
















"В продължение на хиляди години Египет е бил център на световната ислямска култура." Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в речта си в университета в Кайро, очаквана с огромен интерес в целия свят. "Дойдох в Кайро, за да дам началото на нова епоха в отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Мюсюлманите и Западът не са в състояние на съревнование. Но ние сме длъжни да се обединим заради демокрацията, правата на човека и развитието на целия свят".

 

"Аз съм християнин. Моят баща е от Кения, детството ми премина в Индонезия. Като младеж работих в Чикаго, в обкръжението на мюсюлмани. Арабската цивилизация ни даде култура, музика, философия и литература. Парньорството между САЩ и исляма трябва да се основава на това, което представлява ислямът, а не на това, което мислят за него. В мюсюлманския свят Америка не трябва да бъде асоциирана с империя, която подтиска другите народи. Америка е воювала против империи.

 

 

Аз съм първият черен президент на САЩ, който се казва Барак Хюсеин Обама

 

Бип искал да говоря максимално искрено по тези важни въпроси, пред които ни предстои да се изправим заедно. Америка не иска свят без ислям. Но ние сме готови да се противопоставим на убийството на невинни хора. И това е първото ми задължение като президент - да защитя мирните жители на САЩ. Преди 7 години САЩ започнаха война срещу "Ал Кайда" и талибаните. "Ал Кайда" уби около 3500 души в един ден. Никой освен тях не избра пътя на убийството на мирни жители. От моята гледна точка това не подлежи на обсъждане, то е факт. Но ние не искаме да държим собствени войски в Афганистан, не искаме да губим нашите млади войници. Ние с радост бихме върнали всички наши момчета у дома, при условие, че повече никой няма да иска да убива колкото се може повече американци."

 

"Свещеният Коран ни учи, че трябва да се борим с враговете си, но не и да убиваме мирни хора", заяви президентът на САЩ. "Ислямът не е средство за борба с враговете, а способ за популяризиране на мира и добрите отношения между народите по света.
Еврейският народ е преживял нелека история бил е угнетяван в продължение на столетия. Утре ще посетя Бухенвалд, където евреите са били убивани, измъчвани, издевателствали са над тях. По време на Холокоста са били убити 6 милиона евреи. Днес много страни заплашват Израел с пълно унищожение, но това е огромна грешка, защото страдат не само евреите. Палестинският народ страда от насилие, убийства и липсата на собствена държава. САЩ ще се погрижат палестинският народ да бъде спасен и обезпечен с всичко необходимо.

 

Палестинската държава трябва да бъде разположена в тези граници, на които има право. Единственото решение, приемливо и за двете страни - това са две държави, във всяка от които народът ще живее в мир и сигурност. В решаването на арабско-израелския конфликт трябва да бъдат отчетени интересите на палестинците, интересите на САЩ и интересите на целия свят.

 

Палестинците трябва да прекратят насилието. В продължение на хилядолетия чернокожото население на света е страдало от несправедливости и насилие. Но въпреки това беше избран мирен път за решаването на проблема и днес ние виждаме до какво ниво достигнаха САЩ. Всичко е просто - насилието е най-лошият вариант за решаването на проблема.
Днес е дошло времето палестинците да се концентрират върху създаването на собствена държава. ХАМАС получава подкрепа от палестинците, но заедно с това (движението, бел. ред.) трябва да поеме задължението за обединението на палестинския народ и да признае държавата Израел."

 

"От своя страна Израел не може да продължава строителството в селищата. Това строителство нарушава правата на населението и е насилие", добави Обама.

 

Президентът на САЩ подчерта още, че "арабските държави трябва да признаят Държавата Израел и да прекратят насилието срещу евреите, както и да помогнат на палестинците да развият своя собствена държава - благополучна и успешна".
Обама засегна и въпроса за Йерусалим. Според него "Йерусалим трябва да остане свещен град, център на мира и духовността, център на великата мюсюлманска култура, на пророците Исус и Мохамед".

 

В речта си Обама засегна и въпроса с Иран и неговата ядрена програма.
"Иран има право на мирна ядрена енергетика. Но иранският народ трудно ще преодолее десетилетията на изолация и неразбирана от страна на целия останал свят. Само провеждането на свободни и демократични избори ще бъде в състояние да върне на Иран мястото му в западния свят и да донесе благополучие на неговия народ. Заедно с това, САЩ признават правото на тази страна правото на мирна ядрена енергетика", заяви Обама.

 

Президентът на САЩ коментира и американското военно присъствие в Ирак. Въвеждането на американски войски в Ирак не беше одобрено от милиони хора, не само в САЩ, но и в целия свят, подчерта Обама.

 

"Нашата мъдрост ще расте заедно с нашата сила", цитира Обама думите на бившия президент Буш.
"Искам да кажа на иракския народ, че ние не възнамеряваме да окупираме неговата земя и неговите ресурси. Иракският народ е способен сам да управлява страната си. И затова към 2012 г. ние ще изведем напълно войските си от Ирак. Ние искаме да виждаме в Ирак наш партньор и приятел, а не враг. Ние ние никога няма да забравим нашите принципи. 11 септември е огромна рана за американския народ. Но дойде време да бъде променен курсът на САЩ и аз обещавам, че към началото на следващата година целият свят ще забележи промяната."


http://www.glasove.com/article-1043.php 






Гласувай:
0



1. ka4ak - дано това е началото на нова ера в света!
04.06.2009 22:07
Впечатлителна реч която одобрявам и приветствам!
цитирай
2. анонимен - Речта на Обама в Кайро
05.06.2009 13:47
Винаги съм бил поддръжник на американската демокрация, такъв съм и сега. Но съм изумен от непремерената реч на Президент Обама в Кайро. Той не си дава сметка за важни стратегически посоки на днешния ден. Не смятам, че е особено важно и значимо, че името му било мюсюлманско. Не е вярно, че Египет хиляди години е център на Исляма. Бърка историята. Египетската цивилизация и култира нямат нищо общо с Исляма. А, за гафовете в съвременен аспект, нямада ми стигне сайта..... Обама и екипа зад него да мислят бързо и да покрият гафовете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579790
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031