Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 23:37 - "Тянанмън": 20 години по-късно
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2854 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2009 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Тянанмън": 20 години по-късно Властите затегнаха мерките за сигурност на площада в навечерието на годишнината
image Тела на загинали цивилни лежат сред строшени колела близо до площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин след жестокото потушаване на мирната демонстрация на 4 юни 1989 г.

Площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин е емблематично място. То е туристическа дестинация, място, където хората се стичат по време на официални празници, мястото, на което Мао Цзедун провъзгласява победата на комунизма през 1949 г.
image

Момченце е застанало на площад "Тянанмън" по време на годишнината от кървавите събития миналата година. Всяка година различни правозащитни организации по света използват повода, за да призоват властите в Китай да спазват човешките права.

image

Продемократични демонстранти държат статуя, изобразяваща "Богиня на демокрацията", по време на шествие в Хонконг малко преди годишнината от клането през 2008 г. Подобна статуя, изработена от студенти в Академията за изящни изкуства, издигат протестиращите по време на събитията на "Тянанмън" преди 20 години. Снимки Ройтерс

По целия свят обаче площадът извиква съвсем различна асоциация. "Тянанмън" пази горчивия спомен за жестокото потушаване на демократичните протести през 1989 г. Тогава площадът и уличките около него, окупирани седем седмици от студенти и интелектуалци, стават арена на ожесточени сблъсъци между цивилни и военни. Хилядите протестиращи са смазани от китайските танкове заради исканията си за демокрация, свобода на словото и край на корупцията.


Клането, което китайските власти целенасочено се опитват да изтрият от съзнанието на хората, опустошава Пекин и променя живота на милиони хора. Парадоксално кървавите събития се случват в годината, в която комунистическите режими по целия свят падат един след друг. Днес се навършват 20 години от ужасяващите събития през юни, отнели живота на неизвестен брой хора.
Протестите през 1989 г. започват със смъртта на Ху Яобан през април 1989 г. Ху е бивш лидер на Китайската комунистическа партия, който е отстранен от поста заради исканията си за реформи.


Именно реформаторският му дух и критиките му към Мао Цзедун му печелят хиляди последователи сред студентите и интелектуалците. След смъртта на Ху повече от 50 000 предимно млади хора организират шествие до площад "Тянанмън" в негова памет. Те протестират срещу позорно скромното му погребение, организирано от държавата. Демонстрациите продължават и през май и съвпадат с церемониите по случай 70-ата годишнина от движение „4-ти май” през 1919 г., когато вълна от недоволство залива страната. Тогава студенти протестират срещу липсата на реакция на китайското правителство срещу Версайския договор.


В периода на студентските протести на официална визита в Китай пристига и съветският президент Михаил Горбачов. Светът всъщност става свидетел на кървавите сблъсъци в Пекин благодарение на неговата визита, тъй като световните медии са там, за да отразяват посещението му. Посещението само по себе си не е случайно – то има за цел да затвърди разклатената власт на Горбачов у дома. Китайските студенти приветстват съветския лидер, тъй като в онзи момент той провежда безпрецедентни реформи в политическия, икономическия и интелектуалния живот на Съветския съюз.


На втория ден след пристигането на Горбачов на площад "Тянанмън" се стичат един милион души. Китайските власти са наясно, че това е протест срещу тях, но не могат да направят нищо в присъствието на чуждестранен лидер. Възползвайки се от тази ситуация, еуфоричните студенти пренебрегват призивите на властите да се оттеглят от улиците и продължават агитациите си към всички граждани за присъединяване към протестите. Протести се провеждат и в други китайски градове, между които Шанхай, но на този етап никъде не се стига до сблъсъци.


След заминаването на Горбачов китайският министър-председател Ли Пън вече може да действа. След като не успява да стигне до компромис с лидерите на протестиращите да напуснат площада, на 19 май Ли обявява военно положение. В нощта срещу 4 юни тътенът на танковете отеква по улиците на Пекин. Те приближават към площада от няколко посоки и стрелят безразборно по невъоръжените протестиращи. Демонстрантите изпадат в тотален шок заради жестокото потушаване на мирната демонстрация. На следващия ден военната офанзива продължава с аргумента, че правителството прави каквото смята за нужно, за да сложи край на този „социален хаос”.


И до днес официалният брой на жертвите е неизяснен, в затворите все още лежат демонстранти, арестувани по време на събитията. Китайските власти настояват, че загиналите са по-малко от 250 души. Много други организации смятат, че в потушаването на демонстрацията умират хиляди.


Заради 20-ата годишнина от клането още от началото на седмицата на площада са въведени засилени мерки за сигурност. Полицията разпитва посетителите и не допуска журналисти до района. Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай алармира, че властите налагат ограничения и тормозят новинари, които се опитват да направят репортажи за годишнината от потушаването на протестите на "Тянанмън".


Днес на площада няма нищо, което да напомня за случилото се преди 20 години. Тази глава от историята на Китай е изтрита още в момента, в който се случват събитията. Броят на жертвите не е ясен не само защото мъртвите не могат да говорят, но и защото оцелелите все още се страхуват да кажат, че са били там, отбелязва в. „Индипендънт”.
Амнезията на Китай не е резултат от естествена загуба на памет, а от целенасоченото изтриване на спомените, провеждано от властите, коментира „Гардиън”.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjk2MTs5Mg==&sql=Mjk2MTs3NA==




Гласувай:
0



1. borsi - И аз мисля, че загиналите са малко. ...
04.06.2009 23:44
И аз мисля, че загиналите са малко. Дори 250 са много.
Младежът пред танка си е жив и здрав скоро дори четох интервю с него.
В затвора влязоха доста хора, но ако не бе Дън Сяопин китайците или още щяха да ядат ориз в глинени паници или да се като бившите републики от СССР.
Жалко, че нашите комунисти не са като техните, защото в БГ и най десните партии са много по-левичари от тяхната ККП.

Малко за този човек:

Дън Сяопин - "задача на социализма е развитието на производителните сили. А науката и техниката са първата производителна сила; образованието е най-важното дело на един народ."

Жалко, че тук не го приложихме това, за това сега там правят коли, чипове и телевизори, а ние шием анцузи, пък даже и това не можем

още от него - Дън Сяопин счита, че мирът и развитието са два главни проблема на сегашния свят. За разрешаване на въпроса на Хонконг, Макао и Тайван, за осъществяването на мирното обединение на държавата, той инициативно предложи концепцията "един Китай с два строя". Според концепцията Хонконг и Макао се върнаха в Китай отделно през 1997 г. и 1999 г.

Под ръководството на Дън Сяопин, Китай въвежда независима самостоятелна външна политика и поставя петте принципа за мирното съвместно съществуване за основа на нов ред в международната политика и икономика. Китай установи дипломатически отношения със САЩ, сключи договор за мир и приятелство с Япония, и възстанови връзките си с бившия Съветски съюз

Китайците само могат да се радват, че тогавашните дисиденти не успяха.
И сега - 20 години по-късно от сравнително изостанала страна са в първата тройка, заедно със САЩ и ЕС.
цитирай
2. meto76 - Дън Сяопин е комунистически дик...
04.06.2009 23:51
Дън Сяопин е комунистически диктатор като всички останали в соцлагера. Можем само да се радваме, че нашите комунисти сдадоха властта без бой.
цитирай
3. borsi - Ами да не ме упрекнете в комунизъм, ...
04.06.2009 23:55
Ами да не ме упрекнете в комунизъм, сигурно съм по-десен от много тук десничари, но бих предпочел китайски комунисти, нежели наши демократи.
Аман от перестройки и десничари със социалистическо мислене.

Никаква власт не са сдали нашите местни (боклуци) и в синьо и в червено правителство и парламент, пак са на чело.

В Китай за корупция над 10 000 $ или за кражба на такава сума може и да ти теглят куршума. Тук даже месец затвор не дават.
цитирай
4. borsi - http://borsi.blog.bg/biznes/2009/06/04/snimki-na-niakoi-gradove-v-kitai-unikalno.344027
04.06.2009 23:56
Това един колега от Инвестор.бг го бе качил.
Сравни тези градове в китай със София :)))))
цитирай
5. meto76 - Аман от перестройки и десничари със ...
05.06.2009 00:01
Аман от перестройки и десничари със социалистическо мислене.
С ТОВА СЪМ 100% СЪГЛАСЕН.Аман от десница с ляво мислене.За това казвам , че НДСВ е единствената дясна партия в България по икономическа политика. Другите са левичарски.
цитирай
6. meto76 - http://brainmind. com/Tianan...
05.06.2009 00:11
http://brainmind.com/Tiananmen.html

http://www.youtube.com/watch?v=s9A51jN19zw&eurl=http%3A%2F%2Fbrainmind.com%2FTiananmen.html&feature=player_embedded
цитирай
7. borislavabrashev - Комунизъм
05.06.2009 14:47
При комунистите всичко се развива по ЯСЕН сценарии!
Най-евтиното нещо е човешкия живот
цитирай
8. анонимен - интересни бяха китайците с 4адъри. ...
06.06.2009 02:38
интересни бяха китайците с 4адъри...някакви правителствени наети агенти..... които пре4еха на западните камери да снимат в деня на годишнината.Британски журналист трябваше да показва паспорта си за да иде на площада...цирк!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582171
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031