Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 23:13 - Решението на ВАС за Синята коалиция - мотив срещу избора на Пенгезов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2009 23:18


Решението на ВАС за Синята коалиция - мотив срещу избора на Пенгезов 01 юни 2009  | Мирела Веселинова | 329 прочитания | 11 коментара image Решението на Върховния административен съд (ВАС) по делото за регистрацията на Синята коалиция бе използвано като мотив по друго дело в съда, този път за назначаването на ген. Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд (САС).
В понеделник състав на ВАС се събра на заседание по жалбите на магистратите от САС Ирина Петрова и Даниела Атанасова, които атакуваха избора на Пенгезов за шеф на САС. Двете бяха кандидатки за същия пост, но Висшият съдебен съвет (ВСС) предпочете Пенгезов.
По време на заседанието адвокатът им Васил Василев заяви, че в решение на ВАС от 30 май (за отказаната регистрация на Синята коалиция) лично шефът на съда Константин Пенчев е казал, че когато става въпрос за решения на колективен орган не може да се приеме, че изказванията на отделните членове представляват мотиви, защото тези изказвания не обобщават становището на целия орган при вземането на решение, а на отделни негови членове.
Василев и колежката му Йорданка Вандова поискаха от съда нови доказателства – бюлетините, с които е избран Пенгезов и протоколите от заседанието на ВСС от избора на шефове за Апелативен съд-Велико Търново и Военно-апелативния съд, където според адвокатите, има надлежно вписани мотиви. Докато при избора на Пенгезов няма никакви.
Всъщност всичко се върти именно около липсата на мотиви защо Пенгезов е по-добър от Атанасова и Петрова. Василев и Вандова изтъкнаха, че липсата на каквито и да са аргументи противоречи на две тълкувателни решения на Върховния административен съд.
Според двамата ВСС е извършил и необективна атестация, с което са допуснати нарушения. Например атестацията на Пенгезов била формална, там няма данни за съдийския му стаж, а само за общо юридическия. Освен това е пропуснат важен критерий – няма посочени резултати от работата на Военно-апелативния съд под ръководството на Пенгезов.
И още - ВСС не е спазил законовия срок от 14 дни, в който всеки кандидат може да оспори пред съда атестациите. Вместо това съветът направо е преминал към избор.
Други два важни момента изтъкнаха адвокатите Василев и Вандова. На първо място те поискаха от ВАС да приложи дисциплинарното дело срещу Пенгезов от 2005 година. То е било прекратено от ВСС по давност. Но все пак трябвало да се провери дали с поведението си той не е уронил престижа на съдебната власт.
И накрая двамата адвокати представиха писмо от бившия вече шеф на САС Евгений Стайков. То бе нужно, за да опровергае думите на един от членовете на съвета - Иван Колев, който при дебатите преди избора, заяви, че по времето на Стайков е липсвала комуникация между него и по-долните съдилища.
Във въпросното писмо, обаче, Стайков надълго и нашироко посочва дати, излага факти и данни, които напълно опровергават думите на Колев. Всъщност именно неговото изказване е посочено като един вид мотив защо ВСС предпочете Пенгезов.
Представителите на Върховната административна прокуратура и на ВСС заявиха, че решението на съвета е законно, има мотиви, атестацията е извършена според закона, а не е обърнато внимание на дисциплинарното дело срещу Пенгезов по две причини – първо, то е станало много отдавна, и второ – ВСС не се е произнесъл по същество.
ВАС заяви, че по време на обсъжданията ще прецени дали да вземе под внимание дисциплинарното производство срещу Пенгезов и писмото на Стайков. Съдът ще се произнесе в срок.


http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=12936


Висшият съдебен съвет ще крие дисциплинарките 03 юни 2009  | Ралица Петрова | 228 прочитания | 2 коментара image Висшият съдебен съвет (ВСС) тайно е решил преди две седмици занапред да не съобщава на медиите никакви имена на магистрати, срещу които има образувани дисциплинарни производства. Информация няма да се дава даже и за тези дела, които са приключили в съвета. Резултатите от производствата ще се оповестяват чак след окончателното произнасяне на Върховния административен съд (ВАС) - ако е имало обжалване.
ВСС не е взел официално решение по този повод, а въпросът е бил обсъден и единодушно одобрен от членовете на съвета на семинар в Пампорово преди 2 седмици. Тогава кадровиците на Темида се препоръчали и на Инспектората към ВСС да не дава информация на медиите по дисциплинарно производства. След като няма официално решение на ВСС няма и какво да бъде обжалвано пред ВАС, това ще може да стане чак след първите откази да се съобщават дисциплинарките. Главният инспектор Ана Караиванова, обаче, се закани да не оставя нещата така и че ще измисли начин органът да оповестява резултатите от неговата работа, в това число и за предложенията за налагане на дисциплинарни наказания. Дейността на инспектората е подчинена на принципите на публичност и прозрачност и ние не можем да крием нашата работа, каза Караиванова.
"Правен свят" писа още в началото на годината за идеите на ВСС да засекрети резултатите от дисциплинарните производства. Стигна се и дотам, че магистрат поиска и прокурорска проверка за оповестяване на резултати от проверка на Инспектората. Същият писа и до правната комисия на парламента. Действията му предизвикаха тогава яростната съпротива на Ана Караиванова. Тогава обаче ВСС не взе конкретно решение, всъщност както и сега.
Съдия Бойка Попова, председател на Първо наказателно отделение във Върховния касационен съд бе наградена на заседанието на съвета в сряда с почетния знак на ВСС по случай нейното пенсиониране и за заслуги през годините.
В сряда ВСС избра административни ръководители на няколко окръжни прокуратури в страната. За шеф на прокуратурата във Велико Търново бе избран Емил Денев. Той бе наблюдаващ по т. нар. Лимско дело - за катастрофата в р. Лим през 2004 г., когато загинаха 12 деца от Свищов. Окръжен прокурор на Видин става Маруся Николова – Насър, на Габрово – Милчо Генджов, на Добрич -Милчо Каменски, на Ловеч - Кирил Петров. За окръжен прокурор на Пловдив бе избран досегашният окръжен прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, който беше наблюдаващ по делото "Белнейски". Драгомир Сяров застава начело на окръжната прокуратура в Търговище, Георги Ханджиев - в Ямбол, Ясен Златев на Военно-окръжна в Плевен, а Емил Ангелов на Пловдивската военно-окръжна прокуратура. ВСС не успя да избере шеф на окръжна прокуратура-Смолян. Кандидатите бяха двама - Даниела Ангелова и Христо Василев, но нито един от тях не успя да събере необходимите 13 гласа. Главният прокурор Борис Велчев заяви, че при следващата процедура ще предложи за шеф Ангелова, а докато това стане и.д. ще бъде Христо Василев. ВСС одобри идеята.

http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=12920



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621822
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930