Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2009 13:43 - Ходът на Доган с ЛИДЕР е логичен
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
0



Ходът на Доган с ЛИДЕР е логичен автор: Валентина Петкова, прочитания: 911, коментари: 0 image Снимка Веско Боришев

С политолога ИВАН КРЪСТЕВ разговаря Валентина Петкова

- Г-н Кръстев, за какво играха различните политически партии на евроизборите?

- За БСП най-важното беше да спрат ГЕРБ, да пречупят електоралната им динамика. Но социалистите не успяха да направят това. На парламентарните избори при по-голяма избирателната активност разликата между ГЕРБ и БСП би трябвало да се увеличи. Вече не може да си задаваме въпроса възможно ли е БСП да е първа политическа сила - това не е възможно. За ДПС мачът беше по-сложен. ДПС трябваше едновременно да покаже сила и да не уплаши със сила.

- Защо?

- За да не уплаши избирателите и да не мобилизира допълнителен анти-ДПС вот. Всички социологически проучвания показват, че такъв вот съществува. Спомнете си ефекта на миналите европейски избори, когато за няколко часа живяхме с идеята, че ДПС е победило. Това веднага породи определена анти-ДПС мобилизация в обществото. У нас има хора, които са готови да отидат и да гласуват просто срещу ДПС, а Доган предпочита тези хора да не стигат до урните. Затова аз не изключвам възможността ДПС на тези избори да е прехвърлило гласове към други политически партии. Това не е нелогично, нито е незаконно. А така се засилва очакването, че някои от тях ще се окажат в следващия парламент. Говоря за ЛИДЕР.

- Какво цели Доган с този си ход към ЛИДЕР, който той не отрече и на пресконференцията си?

- ДПС се опитва да не позволи консолидация на опозиционния вот около ГЕРБ и "Синята коалиция". Доган от известно време се опитва да създаде контролиран от ДПС политически субект в дясното пространство. Това е причината за опита да не се регистрира СДС. Но този опит се провали и ЛИДЕР е резервният ход.

- Приемате ли, че единият от феномените на тези избори е ЛИДЕР и какво ще е развитието му в перспектива ?

- ЛИДЕР със сигурност е феномен. Той е постмодерен колаж от съвременни технологии и средновековно крепостничество. Кошлуков заработва "честно" гласовете си във "ВИП брадър", а Ковачки прибавя гласове с корпоративно-крепостнически похвати.

- Как оценявате представянето на "Синята коалиция"?

- Проблемите с регистрацията на СДС мобилизираха десните избиратели и в класически сини райони като в София и големите градове това даде много висок резултат. Накратко тези, които решиха да създадат проблем на "Синята коалиция", създадоха възможност за консолидацията им. Но периферията на коалицията не е голяма.

- В София "Синята коалиция" е на второ място след ГЕРБ? Ще бъде ли повторено това и на парламентарните избори?

- Подкрепата за "Синята коалиция" най-вероятно ще бъде възпроизведена на парламентарните избори. По-важно е третото място на БСП в София. То показва две неща - опитът за капитализиране на негативен вот срещу ГЕРБ тотално се провали; и второ, че сагата с боклука не донесе гласове, а увеличи кризата на левицата.

- Защо социолозите подцениха НДСВ?

- Социолозите работеха с два типа данни. Едните бяха отговор на въпроса: "Бихте ли гласували за НДСВ?", а другите "Бихте ли гласували за Меглена Кунева?". Станахме свидетели на ефекта "Кунева", съчетан с една добра кампания. Това дава самочувствие на НДСВ за успех на националните парламентарни избори. Освен това НДСВ бавно започна да се премества към центъра, готово да направи дори крачка вдясно. През последните два месеца тройната коалиция е вече двойна и не беше ясно кой е по-големият коалиционен партньор - БСП или ДПС. Така че от трите партии, които сега са на власт при сегашното съотношение на силите, партията, която най-вероятно ще бъде в следващото управление, дори и да не знаем как ще изглежда то, е НДСВ. Така част от конформисткия вот, особено на хората вътре в администрацията, също ще се пренасочва към НДСВ.

- Очаква се, че Меглена Кунева ще си остане еврокомисар. Така няма ли да предаде очакванията на избирателите си и да предизвика масов отлив от НДСВ?

- Не. Избирателите на НДСВ ще предпочетат г-жа Кунева да е комисар, а не един от депутатите в Европейския парламент.

- Това, че Яне Янев не вкара евродепутат, няма ли да го амбицира още повече?

- Яне Янев взема по-малко гласове, отколкото очакваше, но достатъчно много гласове. Проблемът с Яне Янев е дали може да удържи тези гласове. Той успя да се позиционира, но при едно активиране на “Атака” и ГЕРБ ние не знаем какво ще се случи оттук нататък. Засега се провалиха заявките, че едва ли не става дума за политическа сила, която може да направи рязък скок нагоре и да се бори за нещо повече от влизане в парламента. На тези избори делението беше на добрите, лошите и злите. И РЗС избра ролята на злите. Но Волен Сидеров също се вижда в тази роля, а не е ясно дали ще има електорат за двама зли в следващия парламент.

- В следващия парламент се очертават осем политически партии, поне толкова прескачат бариерата от 4% след евровота? Какво би означавало това?

- На националния вот избирателната активност ще е с 10-ина процента по-висока. Тогава цената на влизане ще е по-висока. Ние обаче не знаем дали няма да има тактическо преструктуриране, защото всички забравят мажоритарния елемент. Тези избори наистина бяха генерална репетиция, но те не са самата премиера. Няма да се учудя, ако в парламента влязат по-малко партии. Учудихме се, че ако изборите бяха сега, щеше да има много партии в следващия парламент, но на самите избори може да се учудим, че има по-малко.

- Реалистично ли е да очакваме обединение на десницата, поне за мажоритарните кандидати?

- Дори десницата да не се обедини навсякъде, политическата поляризация вече е факт. В момента съществуват ясни разделения между ляво, дясно и център. БСП и ДПС играят като единия полюс. ГЕРБ и “Синята коалиция” като другия. В центъра стоят НДСВ, РЗС и ЛИДЕР. Видимо РЗС не може да влезе в коалиция с БСП и ДПС. НДСВ може да реши къде иска да отиде. С ЛИДЕР ситуацията е по-неясна, защото в ЛИДЕР не е ясно кой е лидерът, но “Новото време” са естествена част от дясна коалиция. Може да се окаже, че ЛИДЕР е застрахователната полица на ДПС при излизане от властта.

- Да хвърлим поглед към парламентарните избори на 5 юли. Увеличава ли се опасността от невъзможност за съставяне на правителство и прибягване до програмен или експертен кабинет?

- Идеята за програмно правителство предполага участие на ГЕРБ, БСП и ДПС. След тези резултати възможността за такова правителство намаля, а не се увеличи. Днес вече знаем, че на европейските избори ГЕРБ се раздели с мечтата си за абсолютно мнозинство, БСП се раздели с надеждата, че може да е първа политическа сила, а ДПС вече знае, че няма да е част от следващото мнозинство.

- БСП ще промени ли тактиката си в следващите три седмици?

- Проблемът на кампанията на БСП е, че първо е негативна и второ е силно персонализирана. Персонализацията на кампанията на БСП около Сергей Станишев не даде нищо на БСП. Но има едно по-лошо нещо от грешната предизборна стратегия и то е да смениш стратегията си в последните две-три седмици преди изборите. Така че смяната на стратегията е огромен риск, а и, честно казано, БСП не загуби заради кампанията си, а заради управлението си, а то не може да се промени за три седмици.

- Как политическите партии ще употребят опита си и резултата от евровота - в положителен и негативен план?

- Това ще знаем на 5 юли. Но каквото и да се случи на 5 юли, ни чака една много трудна есен и страната може да е заболее от политическа нестабилност, когато най-малко има нужда от това. Но е опасна илюзия да се мисли, че политическата нестабилност ще бъде преодоляна с експертни или програмни правителства. Подобни правителства могат за кратко да време да създадат илюзия за стабилност, но те не носят стабилност.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=150444



Тагове:   ДПС,   Ахмед Доган,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580483
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031