Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 22:13 - Висш чиновник отказа 100 000 лева подкуп
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2009 11:34


image
Бизнесменът Росен Маринов, който предложил крупната сума, беше задържан от агенти на ДАНС
Сн.: БГНЕС image 
Висш чиновник отказа 100 000 лева подкуп 11 юни 2009 / News.dir.bg При акция на ДАНС и Софийска градска прокуратура е задържан съсобственик на фирма „Авто инженеринг” по обвинение за предлагане на подкуп на държавен служител. Това съобщи пред „Фокус” говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Акцията е проведена на столичния бул. "Христо Ботев".
По думите на Димитрова фирмата е кандидатствала за проект. Предложеният подкуп е бил от 100 000 лева, като той е бил отказан от служителя.
Дарик радио предаде, че задържаният е Росен Маринов. Държавният служител, отказал подкупа, заема пост директор на дирекция в министерство, но от ДАНС отказаха да съобщят кое е ведомството. По информация на bTV става дума за Марин Димитров - шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури.
Акцията е проведена в офиса на фирма “Авто инженеринг“. Фирмата представлява интерес за ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, съобщават от ДАНС.
На задържания ще бъде повдигнато обвинение за предлагане на подкуп, каза пред „Фокус” градският прокурор Николай Кокинов. Той отказа да потвърди името на държавния служител. „Все още няма да съобщя официално кое е лицето, защото в момента се разпитва, и защото предстоят процесуално-следствени действия. Ще задържим даващия подкупа първоначално за 72 часа”, посочи Кокинов.
Росен Маринов участва в още няколко фирми с различен предмет на дейност. Сред тях са "Консорциум Киров енд Партнърс", където е съдружник с отвлечения и освободен срещу подкуп бизнесмен Киро Киров, "Хидроенергогруп", Фондация за устойчиво развитие и Фондация "Развитие на културното наследство на Видин", съобщи БТА.
Маринов е участвал в няколко тръжни процедури за доставки катери и ТИР-ове на различни държавни ведомства и фигурира в черен списък на хора, на които е забранено да се занимават с такива процедури, като некоректен участник, предаде БГНЕС.

Преди време Марков нашумя, след като чрез "Авто инженеринг" обяви, че държавата му дължи пари по ФАР за за закупените катери за търсене и спасяване и си ги поиска чрез билбордове пред Министерски съвет. (Виж линка). През март пък той трябваше да участва в търг за 42 пожарни, които трябваше да бъдат платени с европейски средства. Вътрешният министър Михаил Миков обаче прекрати със заповед цялата процедура.


http://dnes.dir.bg/2009/06/11/news4599835.html


АКО ЧИНОВНИК В БЪЛГАРИЯ ОТКАЖЕ ПОДКУП В РАЗМЕР НА 100 000 ЛЕВА ТО ИМЕТО МУ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕ, А ДА СЕ ОБЯВИ ПУБЛИЧНО.ТОВА Е ПОВОД ЗА ГОРДОСТ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА.


Сто бона, един куп катери и още нещо

-н Ананиев, чакаме вече една година да ни платите катерите. Докога? Не ви ли писна да се криете? Защо България трябва да плаща неустойки? Защо загубихте европейското финансиране за проекта?

Три билборда с подобни текстове, адресирани до двама зам. финансови министри (Димитър Ивановски и Кирил Ананиев – бел. ред.) и един до вицепремиерката Плугчиева седмици наред висяха на огражденията за метрото точно срещу Министерския съвет.

През февруари ги постави фирмата „Автоинженеринг“, а снощи шефът й Росен Маринов бе арестуван при спецакция заради
подкуп от 100 000 лева.

От полицията и ДАНС съобщиха, че бизнесменът предложил сумата на директора на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

Парите били приготвени с цел агенцията да купи катери. Димитров обаче отказал подкупа.

След билбордовия скандал Маринов обяви, че договорът между „Автоинженеринг" и Министерството на финансите е сключен по програмата ФАР, след като фирмата печели търг за доставката на осем катера за нуждите на спасителните служби.

„Ние поръчахме лодките от полска фирма. Според споразумението ни с министерството парите трябваше да ни бъдат изплатени 45 дни след доставката на катерите, а ние от своя страна да се издължим на поляците", обясни той.

От Министерството на финансите обаче контрират, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е обърнала внимание на казуса и по тяхна препоръка в прокуратурата е образувана преписка, а сделката – замразена.

В последните години Маринов е участвал в няколко тръжни процедури на различни ведомства за доставка на тирове с медицинска техника, пожарни автомобили и спасителни катери.

Последният скандален случай с 30-годишния бизнесмен нашумя през март тази година покрай търг за 42 пожарни, които трябваше да бъдат платени с европейски средства.

Тогава обаче вътрешният министър прекрати процедурата.

Маринов на свой ред обвини Михаил Миков, че е спрял търга, защото министърът бил в едно дружество с Петър Лефтеров, шеф на една от загубилите поръчката фирми – “Булавто” – Варна.

Росен Маринов участва в няколко фирми с различен предмет на дейност.

Сред тях са Консорциум Киров енд Партнърс (където е съдружник с бизнесмена Киро Киров), Хидроенергогруп, Фондация за устойчиво развитие, Фондация "Развитие на културното наследство на Видин".

http://www.dnes.bg/article.php?id=72456



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626396
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930