Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 17:40 - НДСВ – точно в центъра и „удобна“ за всички
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
0



НДСВ – точно в центъра и „удобна“ за всички 10.06.2009 11:36 От: Андрей Любенов a.lubenov@investor.bg

Икономическата програма на Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) показва един от най-цялостните подходи от всички представени до момента платформи на водещите политически сили. Платформата на НДСВ съдържа може би най-голям пакет от икономически мерки в сравнение с останалите партии.

Икономическият екип на жълтите поставя в центъра на своята политика запазването на валутния борд и незабавното преминаване към валутния механизъм ERM2, който е известен като „чакалнята пред еврото“. Вижданията на икономическия екип на партията са, че еврото трябва и може да бъде въведено в България до 2013 година и то при сегашния си обменен курс.

Правят впечатление и предложенията на партията за приоритетното развитие на капиталовия пазар чрез приватизация на борсата и значително намаляване на бюрокрацията в публичния финансов надзор. Такъв подход несъмнено би довел до повишаване на интереса към публичност от страна на компаниите и би могъл да окаже позитивно влияние върху пазара.

Възгледите относно капиталовия пазар приближават платформата на НДСВ до тази на Синята коалиция. Жълтите искат смъкване на половина на данъка върху дивидентите – до около 2-3 на сто, докато сините искат тоталното му премахване. Като приоритет НДСВ посочва и запазване на нулевия данък върху капиталовите печалби и доходите от лихви.

Друга допирна точка между НДСВ и сините е желанието за намаляване на преразпределителната тежест на държавния бюджет до 35-36 на сто.

Една от допирните точки на НДСВ и ГЕРБ е предложението за понижаване на осигурителната тежест с 5%, което показва дясната посока в политиката на жълтите. Като десни могат да се определят и предложенията за намаляване на данъка върху доходите на едноличните търговци от 15 на 10 на сто, както и запазване на плоския данък и данъка печалба при ниво от 10 на сто.

Това, което поставя НДСВ в левия спектър на политическото пространство, е желанието на партията държавата да гарантира минимални социални стандарти. От партията предлагат майчинството да се изплаща на база 100% от трудовия доход, както и да се предприемат насърчителни мерки за младите семейства.

Типично либерален икономически приоритет пък е засилването на ролята на публично-частните партньорства. Партията предвижда да се постави акцент върху концесионирането и приватизацията, с което да намалее ролята на държавата в икономиката. Една от основните цели пък е реформиране на целия публичен сектор и значително свиване на администрацията.

Според жълтите това свиване трябва да доведе до повишаване на капацитета, най-вече чрез въвеждането на обслужване на едно гише и реалното функциониране на електронното правителство.

Някои от по-интересните и нетрадиционни мерки, залегнали в програмата на НДСВ, са свързани с намаляването на корупцията и повишаването на прозрачността. Такива са например предложението за пълна публичност на имотното състояние на митничарите, данъчните служители и митничарите, въвеждането на електронен регистър на публичните поръчки.

Интересно е и предложението за въвеждане на данък върху необработваемата земеделска земя. Неговата роля е да стимулира онези, които не се занимават с обработването на своите имоти, да ги продадат или отдадат под аренда на желаещите да се занимават със селскостопанска дейност.

Като цяло предложенията на жълтите показват либерален икономически модел, което поставя партията в средата на политическия спектър. Предложенията и приоритетите на НДСВ поставят партията в самия център на политическия спектър, което отваря врати за завои както в лява, така и в дясна посока. Това означава, че е силно вероятно партията да остане в управлението на страната и през следващия мандат, особено при разпределение на депутатските места, налагащ по-широка правителствена коалиция.





Тагове:   НДСВ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624239
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930