Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 21:21 - Нови протести и сблъсъци в Иран
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3333 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2009 21:45


Нови протести и сблъсъци в Иран 15.06.2009 18:58 Поддръжници на Ахмадинеджад, яхнали мотори и въоръжени с пръчки, нападнаха привърженици на опозиционния кандидат-президент Мусави



Десетки хиляди иранци се събраха на протест в Техеран срещу манипулации, както твърдят те, осигурили нов мандат на твърдолинейния президент Ахмадинеджад.

Поддръжници на Махмуд Ахмадинеджад, яхнали мотори и въоръжени с пръчки, са нападнали привърженици на загубилия изборите Мусави, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец. Има и пострадали, твърди ИТАР-ТАСС.

Според протестиращите властите са подправили резултатите от президентските изборите на 12 юни.

Въпреки забраната за протести на вътрешното министерство, десетки хиляди иранци се събраха в центъра на иранската столица, съобщава Ройтерс




Хората носят снимки на реформатора Мусави и плакати с надписи, че не се нуждаят от позволението на властите, за да организират демонстрации.

"Улицата е претъпкана с хора. Централния булевард на столицата е препълнен по протежение на няколко километра с хора, които скандират: "Ако Ахмадинеджад остане президент, ще протестираме всеки ден" и "Ще се борим, ще умрем, но няма да приемем тази изборни машинации", каза очевидец, цитиран от Ройтерс.

Обстановката в иранската столица е напрегната, градът е претъпкан с полиция, но тя не бърза да разгонва протестиращите, посочва ИТАР-ТАСС.

Самият Мусави и Мехди Каруби, който също бе кандидат за президент, присъстват на протестите, предаде АФП.

И двамата, включително духовникът Каруби, са в цивилно облекло и се движат заедно с протестното шествие с високопроходим джип, охраняван от цивилни агенти на службите за сигурност.

След забраната на протеста Мусави заяви, че няма да го отмени, но по-късно каза, че ще участва в проявата, за да приканва привържениците си към спокойствие.

На митинга той призова

за свикване на нови избори,

предаде ИТАР-ТАСС.

Към протестите ще се присъедини и бившият президент реформатор Мохамад Хатами, който също настоява за нови избори, посочи неговият брат.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Хаменей е разпоредил проверка на жалбите на опозицията за груби нарушения и фалшификации по време на изборите.

Ахмадинеджад и представители на вътрешното министерство отхвърлиха твърденията, че вотът е манипулиран. Президентът нарече изборите "свободни и пълноценни".

Същевременно говорител на Съвета на пазителите, най-висшата иранска съдебна и законодателна инстанция на Иран, каза, че двама от неуспелите кандидати за президент са обжалвали резултатите от вота на 12 юни и са сезирали съда за нередности.

Според говорителя Абас Али Кадходай жалбите на Мир Хосейн Мусави и на Мохсен Резаи ще бъде разгледани в срок от седем до 10 дни и тогава Съветът на пазителите ще се произнесе дали е имало нарушения на вота и дали изборите са били честни и прозрачни.

АФП съобщи също, че пред сградата на революционния съд в Техеран са се събрали роднини на арестуваните след протестите през последните дни в иранската столица. Те настояват да получат информации за близките си. Полицията е принудила групата от 200 души да се разотиде.

На 14 юни полицията обяви, че е задържала 170 души, от които 60 са били организаторите на протестите в Техеран.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова иранските власти да започнат веднага разследване за използването на сила при потушаването на протестите.

"Шокиращите сцени на насилие, извършено от силите за сигурност, трябва незабавно да бъдат разследвани и отговорните за това накърняване на правата на човека трябва да бъдат изправени пред съда", каза Хасиба Хадж Сахрауи, помощник-директорка на програмата за Близкия изток и Северна Африка към "Амнести интернешънъл".

Правозащитната организация призова иранските власти да предоставят информация на близките на задържаните за какво точно са обвинени арестуваните.

Германия

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че има сигнали за нередности в президентските избори в Иран и призова за прозрачни проверки на резултата от вота, предаде Ройтерс.

Меркел каза също, че Германия е много разтревожена от събитията след изборите и осъди арестите, извършени по време на демонстрациите. "Настояваме арестуваните да бъдат освободени", каза тя. Меркел изрази и тревогата си от ограничаването на свободата на словото в Иран.

Франция

В Париж министерството на външните работи на Франция привика посланика на Иран да даде обяснение за събитията в страната, съобщи говорителят на ведомството Ерик Шевалие. Той изрази надежда посланикът да се вслуша в тревогите на Париж относно вота. По думите му Франция иска ясен отговор на изказаните съмненията за честността на изборите.

ЕС

Министрите на външните работи от ЕС поискаха днес от Иран да разследва изборния процес и осъдиха използването на сила срещу мирни демонстранти.

ЕС изрази и силното си безпокойство във връзка с насилията по улиците и използването на сила срещу мирните демонстранти.

"Надявам се да бъдат разследвани всички жалби за нередности", каза комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, цитирана от АФП.

"Сериозните съмнения, които бяха изразени относно свободното и справедливо преброяване на гласовете, очевидно са повод за искрено безпокойство. Ще следим ситуацията внимателно, за да съберем колкото се може повече факти", каза британският външен министър Дейвид Милибанд.

"Обезпокоен съм от последните новини от Техеран. Много се надявам, че волята на народа ще бъде зачетена", отбеляза и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана.


http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2229051


http://www.youtube.com/results?uploaded=d&search_query=iran+election&search_type=videos&utm_source=news_tip_bottom

image

 

image
image

image

http://www.flickr.com/photos/arasmus/sets/72157619696163385/



Тагове:   иран,   диктатура,


Гласувай:
0



1. mitternacht - Само се чудя
15.06.2009 21:23
дали от ЦРУ или от МОСАД са разбъркани мислите на хората там до такава степен.Щото те обичат да правят такива неща.
цитирай
2. meto76 - БРАВО НА ЦРУ И МОСАД ТОГАВА. ЩОМ М...
15.06.2009 21:29
БРАВО НА ЦРУ И МОСАД ТОГАВА. ЩОМ МОГАТ ДА ОКАЗВАТ ТАКОВА СИЛНО ВЛИЯНИЕ В ДЪРЖАВА, С КОЯТО НЕПОДДЪРЖАТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ.
цитирай
3. drakulla - не се чуди,
15.06.2009 21:30
по-лесно е да превземеш една страна отвътре, отколкото отвън. Продажниците се навсякъде.
цитирай
4. meto76 - Благодаря за снимките.
15.06.2009 21:38
Благодаря за снимките.

http://www.flickr.com/photos/arasmus/
цитирай
5. mitternacht - ...
15.06.2009 22:10
Ама разбира се!Точно затова се плаща и на шпионите.Доколкото помня, в Иран убиха един израелски шпионин.Дори по медиите разгласиха.
Също и "Дракула" е прав.
цитирай
6. meto76 - Ами то 1944 год. и Трайчо Костов са го ...
15.06.2009 22:25
Ами то 1944 год. и Трайчо Костов са го екзекутирали като американски шпионин, наред с хиляди други, но това не значи че е бил такъв.На правосъдието на една тоталитарна държава не може да се има вяра.Не помните ли че и нашите медици в Либия бяха обвинени за проводници на ЦРУ и МОСАД.АЗ мисля че обяснението е мното по просто.Победата на изборите бе открадната от победителя и неговоти привърженици искат промяна, реформи в една закостеняла средновековна държава.
цитирай
7. meto76 - Стотици хиляди иранци се съб...
15.06.2009 22:35

Стотици хиляди иранци се събраха в Техеран за да протестират срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад
15 юни 2009 | 17:52 | Агенция "Фокус"


Техеран. Стотици хиляди иранци се събраха за масова демонстрация срещу избирането на Махмуд Ахмадинеджад, предаде АФП.
„Между милион и половина и два милиона души се събраха”, заяви полицай, който охранява протеста.
Демонстрацията е организирана от загубилия президентските избори Мир Хосейн Мусави, който смята, че преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад е станало чрез измама.
цитирай
8. mitternacht - ...
16.06.2009 20:03
Ех... разбира се... не може Иран да не се "развива" в типичната "демокрация" присъща на САЩ.Как така ще има свое мнение?Как така няма да деградира с огромни темпове?Как така младежите няма да затлъстяват и затъпяват... как така ще има закони?Та това е средновековие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580492
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031