Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 16:45 - ИРАН ПРЕДИ РЕВОЛЮЦИЯТА
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1360 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2009 16:52


ИРАН ПРЕДИ РЕВОЛЮЦИЯТА И ИРАН СЛЕД НЕЯ. РАЗЛИКАТА Е ПОКЪРТИТЕЛНА. ВИЖТЕ ВИДЕОТО.
http://www.youtube.com/watch?v=sQy0ZGjAqM8



Boy arrested for having long hair in Iran !!!
http://www.youtube.com/watch?v=UV38dIhWvjw&feature=fvw


IRAN ROYAL FAMILY UNTIL 1979 BEFORE SICK ISLAMIC REVOLUTION
http://www.youtube.com/watch?v=3x6HBOmDdUM

Днес в немската преса има статия написана от Ясмин Табатай и Ману Барати (съпругата на Йошка Фишер), публични личности с ирански корени, живеещи в Германия.

"Да демонстрираш в Иран, означава да заложиш живота си на карта.Милиони хора сториха това в изминалите дни. Те демонстрират за свобода, човешки права и против един режим, който ограби вота им.
Изборната измама на президентските избори е толкова безсрамна, че е може вече да се окачестви като държавен преврат. Ахмадинеджад се обяви за победител само няколко часа след изборите, въпреки че милиони бюлетини не бяха преброени. Това, че измамата спрямо иранския народ стана едва след няколко дни очевидна, може би се дължи на факта, че Запада без да се замисля,твърде често и продължително е поставял под общ знаменател иранския народ и диктаторския режим. Когато човек чуе за Иран първото което му хрумва са брадати фанатици, които искат да изтрият Израел от световната карта и да дискриминират жените.
Но смелите мъже и жени, които повече от седмица излизат по улиците на Техеран и други градове, показват на света: иранският народ не се състои само от екстремисти, които изгарят знамена. Това са обикновено млади хора (повече от 60% от иранското население е под 30 години), които искат да живеят свободно. В това число са и иранските жени, които са добре образовани и еманципирани и ни показват силата си в последните дни.
На последните избори преди 4 години, иранският народ допусна Ахмадинеджад да стане президент. Тогава опозицията бойкотира изборите. Впоследствие това бе окачествено като грешка. Неговите ужасни антисемитиски изказвания, отричането на Холокоста, вербалните атаки към Израел- това всичко не намира отклик в мнозинството иранци. Те не желаят със сигурност атомна конфронтация с останалия свят. Те са и най- потърпевшите от диктаторското управление, за иранците цензурата е ежедневие и интерпретирането на истината бива религиозно санкционирано. От три десетилетия в Иран се потъпкват човешките права. Жените са безправни- има закон, според който животът на една жена, както и свидетелските и показания имат стойност колкото половината на един мъж...
Тази година иранците почувстваха важността на това да отстранят Ахмадинеджад от президентския пост. Това бяха избори, при които от две злини трябваше да се избере по-малката. Не бива да забравяме, че допуснатите от религиозното управление на страната кандидати за участие в президентските избори по правило не представляват заплаха за диктаторския ред. 85% изборна активност не бива да се тълкуват като израз на любов към мюсюлманската република, а като акт на отчаяние.
"Официалният" резултат бе толкова шокиращ и като един удар в лицето. Въпреки, че шансовете за едни неманипулирани избори бяха песимистично малки, иранците се надяваха на убедителната победа на Мусави, нищо, че той ролята му е по-скоро на символ. Мусави е носител на надеждата на тези избори, но той със сигурност не е Нелсън Мандела. Зеленият цвят е символ на обновлението, но не бива да си правим илюзии -той също е задължен да спазва ислямския политически ред.
Същевременно иранският народ усеща, че трябва да вземе съдбата си в ръце. Това е станало ясно преди всичко на младите хора. Благодарение на модерните технологии (видеотелефони, интернет) предоставят информация на външния свят за събитията в страната. Това е особено важно, защото изпусната от поглед, готовността на властта за насилие би достигнала невиждани размери..
..Иранският народ жадува за промени, които не могат да бъдат постигнати без кръв за съжаление. Мирна демократична промяна в Иран си остава една смела мечта..




Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
21.06.2009 17:07
http://www.youtube.com/watch?v=su7qVIvZ-n8
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615292
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930