Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 09:58 - ИВАН ГАРЕЛОВ: НДСВ е ключ за дясното управление
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2463 Коментари: 4 Гласове:
0



НДСВ е ключ за дясното управление   Публикувана: Вторник, 23-и Юни 2009, автор: 24 Часа; прочитания: 1056; коментари: 3 image

БСП И ДПС НАПРАВИХА всичко възможно за фрагментация на политическото пространство, което да не позволи съставяне на правителство на дясната опозиция. И сега пак те , ни заливат с твърдения, че сме обречени след парламентарните избори да не можем да съставим правителство или ако се пръкне, то ще е от 4-5 партии, несъвместими по своята природа.

И затова най-добре би било това нехомогенно правителство да е експертно, служебно, с кратък срок, докато мине кризата. Пък напролет статуквото ще бъде възстановено и управляващите досега ще благоволят да ни управляват отново.

Дори резултатите от евроизборите да се повторят, някакви си 2-3% не достигат да се състави хомогенно десноцентристко правителство от 3 и субекта - ГЕРБ, Синята коалиция и НДСВ. При парламентарния вот активността ще е по-висока и процентите от малките ментета ще отидат при по-големите. Ако избирателите не бъдат излъгани и обезкуражени, има вероятност десните партии да увеличат своя вот. Ето защо.

Вече и в самата БСП разбраха колко неадекватна е възприетата пиар стратегия да се лансира само лицето на Станишев, а партията да се скрива. На старите муцуни им писна да гледат как техният лидер с неадекватна усмивка се рее из риалити шоута и дава интервюта за жълтия печат. Направи ли ви впечатление в изборната нощ колко по-критични бяха оценките на партийните барони Румен Петков и Румен Овчаров от щастливия коментар на Станишев, че разликата все пак не е 10%. Става ли ви ясно, че след изборите ще има тъжен, но суров конгрес, където ще кажат: "Сергей, сбъдни ни една мечта, отивай си!"

Истината е, че БСП няма как да подобри резултата си от евроизборите, защото неговият твърд електорат бе максимално мобилизиран, а за периферия управляващата партия не може и да мечтае.

Докато ГЕРБ има възможности да подобри своя резултат, защото разполага с широка периферия. Но как? Твърди се, че за евроизборите ГЕРБ нямал кампания, а Бойко отсъствал от сцената. Наистина ГЕРБ не направи шумна кампания. Но трябваше ли да се появи на сцената и да стигне своя връх доста преди изборите, които можеха да му донесат властта.

За да не се изхаби за това време, партията и самият Борисов не трябваше да правят много резки движения и да оставят управляващите да грешат. ГЕРБ губеше, когато изоставяше тази стратегия и Бойко Борисов се поддаваше на провокациите на БСП и влизаше в излишни спорове.

ГЕРБ направи скромна кампания. Но за разлика от всички имаше ясни цели и приоритети, отказа всякакво предизборно коалиране и посочи евентуалните си партньори за след изборите. А и Бойко не е отсъствал, болният му крак свърши цялата работа. Очаквам пълна мобилизация на ГЕРБ за новите избори.

Един месец преди евроизборите написах в "24 часа", че "ключът" към бъдещото десноцентристко правителство е автентичната десноцентристка партия НДСВ. Тя може да е центристка партия, но сърцето на привържениците й бие вдясно.

И Евгений Дайнов, и Димитър Аврамов посочиха НДСВ като възможен партньор в десноцентристко управление. Минаха евроизборите, НДСВ направи своя "бум", а единствено Костов все още не е прозрял и се заяде с жълтите. А трябваше да е благодарен на НДСВ, че се бори и постигна отмяна на 8% бариера. Иначе Синята коалиция оставаше вън от Европарламента, пък и от националния.

За НДСВ твърдят, че Меглена Кунева е донесла гласовете им и те няма да повторят успеха си. Но Кунева не е личност сама по себе си, тя е кадър на НДСВ, от тях е открита и издигната. А тази партия разполага с доста силни личности от такъв ранг, чийто имена сега ще украсят партийните листи.

Що се отнася до сините, бях доста разочарован от резултата им. Очаквах, че като реакция на униженията от страна на управляващите, сините ще гласуват масово. Не стана. Потенциалът на Синята коалиция е голям, но не виждам кой ще поведе хората. Никога не съм сатанизирал и демонизирал Иван Костов, но знам, че той от хора (щеше да се съюзява с Яне) и от избори не разбира. Затова се заяжда с ГЕРБ и НДСВ, вместо да се обърне към десномислещит. Защо ли най-ярките седесари не се самоорганизират и поведат хората. Все пак става дума за исторически шанс.

ИВАН ГАРЕЛОВ

Виж още:

» Сърцето на избирателите на НДСВ бие вдясно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=161058



Тагове:   НДСВ,


Гласувай:
0



1. meto76 - Костов е комунистическа подлога, ...
25.06.2009 10:00
Костов е комунистическа подлога, който не е свикнал да дели властта с друг.
цитирай
2. eien - Имал е предвид конкретно - Милен Велчев, Николай Василев, Соломон Паси...
25.06.2009 10:07
воглаве с лидера им?
Така ли???
цитирай
3. meto76 - За какво по-точно?
25.06.2009 10:19
За какво по-точно?
цитирай
4. eien - За катинара и
25.06.2009 13:18
ключа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615135
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930