Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2009 16:24 - ПРАВОСЪДИЕ В ДЕЙСТВИЕ: Максимална присъда от 150 години затвор за фараона Бърнард Мейдоф
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1473 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2009 16:25


  Николай Атанасов - 30 Юни 2009 Решението хвърли във възторг жертвите на финансовата пирамида, завлекла с над $ 13 млрд. само частните си вложители

Бърнард Мейдоф (Bernard Madoff), създателят на най-голямата в американската история финансова пирамида – Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, бе осъден на 150 години затвор при строг режим, което бе максималната присъда за измамника, поискана от обвинението, предава Bloomberg.

Оповестяването на присъдата предизвика възторг, бурни аплодисменти и радостни викове от страна на част от жертвите на престъпната финансова схема, които присъстваха в залата на Окръжния съд на Ню Йорк в Манхатън, съобщава Associated Press. Съдията по делото, Дени Чин (Denny Chin) отхвърли апела за снизходителност от страна на адвокатите на Мейдоф, които посочиха, че обвиняемият има не повече от 13 години живот пред себе си, и отхвърли твърденията, че измамените по схемата Понци търсят “мафиотско отмъщение”.  

“Това е послание, че престъпленията на г-н Мейдоф са невероятно обществено зло, и че подобна манипулация на ситемата е не само безкръвно престъпление на хартия, а злодеяние с потресевещи последствия”, заключи магистратът.

В последното си изявление пред съда, Мейдоф заяви, че е съкрушен, тъй като се е превърнал в позор за близките си, който ще остане да тегне и над внуците му и че е действал сам, въвеждайки умишлено в заблуждение в продължение на десетилетия жена си, братята и синовете си. “Няма нищо, което да извини действията ми и затова не търся прошка”, обяви измамникът, след което се обърна към жертвите си със “Съжалявам”, допълва ABC News.

Мейдоф изрази желание да излежава присъдата си във федералния затвор в Отисвил (Otisville), щата Ню Йорк, на около 129 км. северозападно от Манхатън, но окончателното му местоназначение ще бъде определено от Федералното бюро по затворите на САЩ. Съдия Дени Чин уточни единствено, че наказанието трябва да бъде излежано в североизточните щати на страната.

Бившият председател на борда на директорите на фондовата борса Nasdaq бе признат за виновен по всички 11 точки на обвинителния акт, в т. ч. за измама с ценни книжа, незаконно разпространение на пощенски съобщения с въвеждащо в заблуждение съдържание, измама при използване на електронни средства за комуникация, пране на пари, машинации в сферата на инвестиционните консултации, разпространение на фалшифицирана информация, лъжесвидетелстване, подаване на подправена информация в Комосията по ценните книжа и борсите на САЩ SEC (U.S. Securities and Exchange Commission), присвояване на средства от фонда за възнаграждения на служителите на компанията и др. 

Аферата на Мейдоф започнала още през 80-те години на миналия век, като през схемите на финансовата му пирамида се смята, че са преминали около $ 171 млрд., за които миналата седмица съдът разпореди, че принадлежат на съдебно търсене и конфискация. Парите на новите инвеститори се използвали за изплащането на дивиденти на старите вложители, на фона на пълната фалшификация на документите на инвестиционния фонд. Сред измамените от Мейдоф клиенти са редица световни банки, благотворителни фондове, световни знаменитости и бизнесмени, в т. ч. някои руски олигарси.

Първоначално щетите от пирамидата на Мейдоф се оценяваха на около $ 50 млрд., но според последните данни на финансовите инспектори обемът на сфхемата е достигнал $ 65 млрд. в реални и фантомни инвестиции. Само 1341-те проучени вложители във фонда са изгорели с $ 13 млрд.

Съдът постанови конфискацията и на цялото движимо и недвижимо имущество, и финансовите активи в сметките на Мейдоф и съпругата му Рут (без $ 2,5 млн. от сметките на съпругата, б. ред.), както и десетки милиони долари в сметките на близките, приятелите и сътрудниците във фиктивния инвестиционен фонд, оказали замесени в престъпните схеми на финансиста.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=19713



Тагове:   пирамида,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582141
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031