Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2009 22:52 - Бойко готов да стане премиер; Иво Прокопиев: Бизнесът разчита на бързо правителство
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2192 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2009 22:55


При този резултат всяко друго решение, освен да стана премиер, би подменило вота на хората, каза пред журналистите на влизане в НДК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Струва си - за пет месеца, за осем, за година, но мандатът е четири години, защото аз знам какво ще правя още от утре. Надявам се, че нацията ще бъде консолидирана и моля да не се заиграват с етническата карта.

С тези страхове трябва да се престане. Няма значение дали си мюсюлманин, или не. И двата господа - и Аллах, и Исус са казали: "Не кради". Който е крал, ще си носи отговорността. Тук религията няма значение", заяви той на първото си интервю след изборната победа - за Би Ти Ви.

Борисов се появи редом с икономиста от Световната банка Симеон Дянков. Именно той отговори на въпросите на водещия Николай Бареков за формирането на новото правителство.

още по темата Коментарите: Борисов трябва да стане премиер
ГЕРБ спечели изборите с рекордна разлика

Дянков каза, че екип от 300 професионалисти от две години работи за създаването на управленската програма на ГЕРБ, която била най-добрата. Той заяви, че е готов още утре (6 юли) да започнат да работят за създаването на кабинет.

Симеон Дянков е завършил Международни икономически отношения в УНСС. Заминава за САЩ през 1991 г., за да, както се изразява той, учи "истинска международна икономика". Приет е със стипендия в университета "Питсбърг". 

Има докторантура по икономика от университета Мичиган.

Дянков е сред деветимата топикономисти на Световната банка. От пролетта на 2009 г. той ръководи групата й за антикризисни политики. 

През 12-те години, в които работи там, той се е занимавал с регионалните търговски споразумения в Северна Африка, преструктурирането на икономиките и приватизацията в страните в преход, корпоративно управление в Източна Азия.

38-годишният създател на класацията на Световната банка Doing Business (DoingBusiness.org), която оценява страните по условията за правене на бизнес, е съветник на Бойко Борисов по икономическите въпроси и, според медиите, е сред основните лица, които ще формират политиката на правителството на ГЕРБ.

Бойко Борисов също обеща България бързо да има правителство и не изключи възможността "Атака" да е сред поканените за консултации партии. ГЕРБ няма да обсъжда бъдещото управление само с БСП и ДПС.

БСП и ДПС трябва да разберат, че интелигентната част на нацията не ги иска, каза лидерът на ГЕРБ и допълни, че сметката на двете партии не излязла заради високата избирателна активност.

Борисов каза, че ГЕРБ далеч не била млада партия, защото той бил в управлението от девет години. От подкрепата на обикновените хора по улиците разбрал, че има срещу себе си компрометирани противници.

"Спечелихме със съкрушителен резултат... При толкова слаб Станишев и толкова арогантен Доган ние трябваше да имаме поне 60-70%", не скри радостта си той.

По думите му, първото, което ще направи, е да промени изборния закон, защото "безобразията, които въведоха тези хора, нямат нищо общо с демокрацията". Той заяви, че изборният туризъм, псевдомажоритарният избирателен закон, дописването на избиратели тежат изцяло на управляващите.



05 юли 2009, 21:15
image Бизнесът разчита на бързо правителство. Това заяви председателят на КРИБ Иво Прокопиев. По неговите думи вече България има нужда да й бъде оказана външна подкрепа и то не само финансова. По думите на финансистът Емил Хърсев бизнесът иска няколко конкретни неща: запазване на валутния борд, финансова стабилност, данъчна система. "Ние бяхме свидетели на консенсус между всички партии по двата най-важни параметри - валутния борд и запазване на данъчната система", каза той. По думите на Хърсев един завой на дясно винаги се възприема добре и от българските фирми и от чуждите. 
Иво Прокопиев допълни, че някои партии са подписали с КРИБ споразумение за конкретните искания на бизнеса.
По думите на социолога Михаил Мирчев днешният вот е вот на възмущение, заради наглостта на няколко партии. "Не може управляващите толкова да подценяват гласопододавателите, смята той.
Ако не беше изказването на Доган, резултатът щеше да е различен, каза журналистът Валери Запрянов. Всички са гласували с елемент на наказателност, категорични са експертите. Арогантните изказвания на Доган наклониха везната и костваха 300 хиляди души на Сокола.  Няма право с такива феодални, пашалийски пози да излиза. 
Последните два дни гласуването у нас беше тактическо, лошото е, че всички партии много подценяват българина, смята Запрянов. 
Бойко се опитва да се впише в координатната система “ляво - дясно”, но ще му е много е трудно да бъде вписан. Борисов е в системата “горе – долу”, той се е самонаправил, затова е толкова подкрепян.
Сега Бойко ще се опита да прелъсти и Синята коалиция, но ако не му се поддадат и имат търпение още 4 години, на Бойко Борисов ще му се случи същото, ще стихне партията му, смятат анализаторите.  /БЛИЦ



Гласувай:
0



1. mirra - сега на кресконференцията каза че ...
05.07.2009 22:55
сега на кресконференцията каза че умишлено няма да стане премиер
цитирай
2. pilcho - ...
05.07.2009 22:56
Тоя ******* бързо-бързо ще нахлузи феса. Но всеки мюсюлманин би се хванал за главата ако прочете това за "двата бога"...
цитирай
3. meto76 - Напротив каза, че ще стане прем...
05.07.2009 23:00
Напротив каза, че ще стане премиер.Явно гледате и не виждате.
цитирай
4. mirra - абе слушам аз и такова нещо не чух ама ...
05.07.2009 23:04
абе слушам аз и такова нещо не чух ама ще видим
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580320
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031