Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 22:59 - Китайската полиция стреля по протестиращи в Шинджиянг
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 0 Гласове:
0



Китайската полиция стреля по протестиращи в Шинджиянг

Свидетел от района на Шинджиянг (Xinjiang) в Китай съобщи, че китайски войници са стреляли срещу уйгурски протестиращи миналата неделя, убивайки и ранявайки много от тях. Според информацията, свидетели са забелязали труповете да бъдат поставяни във военни коли и откарвани.

 

Уйгурско население е протестирало в северозападния китайски град Урумчи, (Urumqi), след инцидент във фабрика за играчка в гр. Шаогуан (Shaoguan), провинция Гуангдонг (Guangdong). Според твърденията, преди една седмица във фабриката е избухнала свада, която е прераснала в побой между няколкостотин уйгурски и китайски работници. Като причина за инцидента се посочва случай на изнасилване. В резултат на побоя е имало 118 ранени, а две жени от уйгурски произход са били убити. След инцидента от фабриката са били уволнени всички уйгури, което от своя страна е предизвикало масов протест на уйгурите в района, съобщават държавни медии.

Дилшат Рашит (Dilxat Raxit), говорител на базирания в Мюнхен, Германия, Световен конгреса на уйгурите, предаде информация от очевидци на събитието. Според тях 50 военни коли са влезли в Урумчи.

Друг свидетел от столицата на Шинджиянг, Урумчи, каза, че той чувал изстрели и ридания от битите и улучени от куршуми протестиращи. Според свидетеля, над 100 протестиращи са били задържани, а Урумчи е бил обграден до предградията с войска. Няколко часа по-късно в града е било въведено военно положение. Свидетелят добави, че въоръжената полиция арестувала всеки уйгур, който срещне по улиците на Урумчи.

Протестиращите са искали да бъдат освободени задържаните на 26-и юни уйгурски работници, и да бъдат подведени под отговорност истинските виновници. Според Световния конгрес на уйгурите, китайските власти са изпратили голямо количество полицейски сили, за да потушат протеста. Твърди се, че местните власти са наредили на всички местни бизнеси да затворят за три дни.

Друг свидетел каза, че военен танк е влязъл в неговия квартал и той видял много хора да бягат по улиците. Той видял също така танкове да влизат в района на пазара Ердаочиао (Erdaoqiao), едно от местата на протеста. Според него по улиците царял хаос.

Друг очевидец сподели, че е видял няколко потрошени таксита и чул сирени на полицейски коли. Според него имало над 20 души жертви по време на бунта и откъм Ердаочиао се появил много черен дим. Той каза, че е имало много експлозии в Ердаочиао.

Телевизия в Шинджиянг е излъчила новини, в които според твърденията е забранила на уйгурите на излизат от домовете си, или в противен случай "да си търпят последствията". Военни коли са навлезли в град Каши (Kashi), както и в гр. Или (Ili).

Добмин Ейса (Dolqun Eysa) от Световния конгрес на уйгурите, каза: „Станалото в Шаочуан на 26-и юни трябва да е било манипулирано от китайския комунистически режим и изпълнено от цивилни, с цел геноцид срещу уйгурския народ. Това бе организирано, преднамерено и систематично осъществено събитие”.

Съдейки по онлайн видеа на протестите, всички китайци, нападащи уйгури, използват еднакви пръти като оръжие – по традиция тези два етноса имат непоносимост един към друг.

Според свидетел, там е имало непознати хора, които са разпространявали пръти, за да бъдат използвани като оръжия, и китайската полиция е била свидетел на това, но не е направила опит да спре нито раздаването на пръти, нито атаките срещу уйгурски граждани. Дори напротив, според очевидци полицията е видяна да асистира атакуващите уйгурите. Според свидетел, половината от ранените уйгури са били нападнати от полицията.

Дилшат Рашит каза: „От инцидента в Шаогуан насам, в китайския Интернет има голям брой коментари срещу уйгурите. Китайското правителство упражнява такъв строг контрол върху китайския Интренет, но китайската Интернет полиция не премахва тези коментари. От друга страна, защо на уйгурите е забранено да правят каквито и да било коментари?”

Според сведенията, китайските комунистически власти са конфискували мобилните телефони на всички уйгури в Шаогуан, провинция Гуангдонг. Г-н Eйса отбеляза: „Китайските комунистически власти трябва да са конфискували мобилните им телефони, за да им попречат да разкрият истината. Междувременно, китайските власти заплашиха онези уйгури, които знаят истината за инцидента в Шаогуан, да не я казват”.

Световният конгрес на уйгурите осъди силно китайския комунистически режим за неговото военно потискане на мирния протест на уйгурския народ. Той нарече уйгурското правителство „слабо и пасивно” относно инцидента в Шаогуан. Конгресът призова също така международната общественост да се намеси, за да се разкрие истината за този инцидент.

 http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/2009-07-06_06_d.html






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580017
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031