Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 21:11 - В БСП заговориха за извънреден конгрес и оттегляне на Станишев
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1203 Коментари: 2 Гласове:
0



image

Сергей Станишев ще трябва да справи със задаващите се вътрешнопартийни битки и с последствията от тежката изборна загуба, за да остане начело на БСП
Фотограф: Асен Тонев

 

След два дни мълчание на "Позитано" 20 заради съкрушителната загуба на изборите на 5 юли от сряда в БСП заговориха за извънреден конгрес и оставка на лидера Сергей Станишев. Близки до премиера разпространяват друга версия - той и Изпълнителното бюро ще поискат в края на следващата седмица вот на доверие от Националния съвет на партията. Такава беше и препоръката на президента Георги Първанов, който във вторник напомни, че като лидер на БСП след всяка изборна загуба е търсил доверието на съпартийците си. Националният предизборен център на БСП се събира в четвъртък за анализ на резултатите от вота, а очакванията са членовете му колективно да подадат оставка.

След като в изборната нощ Станишев каза "който иска оставката ми, да го направи пред Националния съвет", започна събирането на подписка за извънреден конгрес и сваляне на Станишев. Според устава на БСП конгресът може да бъде свикан по инициатива на една трета от членовете на партията. В сряда социалисти отричаха да са се включили в такава подписка, но пък знаеха, че "май организатор е Младен Червеняков, подкрепен от бивши депутати и недоволни местни структури". Според Червеняков, който остана извън парламента, рецептата е оставки, избор на временно ръководство и насрочване на извънреден конгрес, на който да се проведе същностен дебат за проблемите в партията, а новият председател да бъде избран на основата на програма, написа "Всеки ден". Пред "Дневник" Червеняков не отрече, че иска извънреден конгрес, но каза, че трябва да се коментират политики, не толкова оставка на Станишев.

Според социалисти подписката подкрепяли лидерът на левицата в БСП Янаки Стоилов и бившият вътрешен министър Румен Петков, които са известни противници на Станишев. Пред "Дневник" Стоилов потвърди, че е чул за подписка, но отрече да се е включил. На пресконференция в Плевен Петков заяви, че срещу партийното ръководство има и външна агресия, и вътрешна агресия.

За оставката на Станишев заговориха бившите депутати Татяна Дончева, Георги Близнашки и Добромир Гущеров. "Факт е, че ние сме в нокдаун в момента... на мястото на Станишев щях да подам оставка", каза пред Би Ти Ви общинският съветник и неуспял мажоритарен претендент Георги Кадиев. Лидерът на БСП - София, и другата ключова фигура в партията Румен Овчаров заяви, че Станишев ще намери подходящия начин, по който ще реализира политическата отговорност за загубата.

Според членове на ръководството все още не е сигурно дали Станишев ще се осмели да поиска вот на доверие. Има много недоволни, които останаха зад борда, и в тази ситуация "група невлиятелни хора могат да се превърнат във влиятелна вълна срещу Станишев", коментира източник от "Позитано" 20.

Малцина допускат вероятността Станишев и Овчаров да се съюзят срещу Румен Петков, който отговаря за коалиционната политика и беше инициатор на "стратегическия съюз" с ДПС през 2005 г., на което социалистите приписват сега загубата си. Дори и да им се иска, няма да посмеят да разцепват партията преди частичните кметски избори в София, а след тях е възможно, ако Станишев получи доверието на съпартийците си, да направи промени в Изпълнителното бюро, коментираха социалисти. Те са на мнение, че неминуемо БСП ще се разграничава все повече от ДПС, защото така им е удобно, в това число и Петков. В сряда дори Петков каза, че върху резултатите са повлияли политици, външни за БСП, изявления на лидери на досегашни за социалистите партньори, които са предизвикали определена антинагласа към БСП и "Коалиция за България".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/08/752294_v_bsp_zagovoriha_za_izvunreden_kongres_i_ottegliane_na/


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



1. veninski - Редно е човекът с ехидните очички ...
08.07.2009 21:20
Редно е човекът с ехидните очички зад очилата да поеме най-накрая отговорност...
цитирай
2. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
08.07.2009 21:34
http://meto76.blog.bg/politika/2008/12/17/sergei-stanishev-za-quot-roliata-na-uniformata-za-boiniia-du.266662

малко инфо за комсомолчето Гейчо Станишев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614239
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930