Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 09:40 - ”Икономист”: Борисов е непредсказуем
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2009 11:16


10 юли 2009 / Nrews.dir.bg Отчаяни избиратели свалиха едно лошо правителство и инсталираха едно неизвестно, пише списание "Икономист" в най-новия си брой, в статия със заглавие "Ред е на Борисов" и подзаглавие "Българите избраха популярен, но непредсказуем нов лидер". Малцина се съмняваха, че социалистите ще загубят или че ГЕРБ ще се справи добре. Българските лидери бяха обект на унизителни критики от страна на Европейската комисия, обезпокоена от ендемичната корупция и връзките между организираната престъпност и някои хора в правителството", пише още списанието, цитирано от БТА.
Господин Борисов беше силен кмет на София, който разтърси столичната администрация. Но малцина очакваха недоволството на гласоподавателите да бъде толкова силно, посочва "Икономист" и отбелязва високата избирателна активност - 60 процента.
Борисов вече спечели аплодисменти с назначаването на външни професионалисти в кабинета си, включително Симеон Дянков, икономист в Световната банка, който ще бъде новият финансов министър. Господин Дянков ще трябва да се справи с рязко спадащи данъчни приходи, спад на БВП с вероятно 5 процента тази година и огромен дефицит в платежния баланс, пише още изданието.
Добро начало би било да се направи щателен преглед на лошо организираната публична администрация. Друга идея би било да се изследват връзките между политиката и бизнеса в ДПС, което представлява турците в страната, се посочва в статията. "Проявите на арогантност" от страна на ДПС и лидерът му Ахмед Доган са накърнили имиджа на социалистите, както това са сторили тревогите относно проникналите навсякъде тайни служби от комунистическо време и нарастващото руско влияние, особено в енергетиката, завършва "Икономист".

http://dnes.dir.bg/2009/07/10/news4746019.html

Борисов на ход
image
10 юли 2009 | 10:03 | "Икономист"
image

Българите избраха популярен, но непредсказуем нов лидер

Недоволните гласоподаватели свалиха лошото правителство и избраха ново, но неизвестно. Това са парламентарните избори в България накратко, след загубата на социалистите, нанесена от дясноцентристката партия ГЕРБ, водена от Бойко Борисов, бивш телохранител. Граждани за европейско развитие на България спечели 39,7% от вота на 5 юли и влиза в парламента, за да състави правителство за първи път.
Малко хора се съмняваха в загубата на социалистите от ГЕРБ, както и в това, че дясноцентристите ще имат добър резултат. Българските лидери са обект на унизителна критика от страна на Европейската комисия, която се тревожи за хроничната корупция и връзките на организираната престъпност с досегашните управляващи. Борисов, откакто е кмет на София, доста промени администрацията на столицата. Но малко хора очакваха, че недоволството на гласоподавателите ще бъде толкова силно. Избирателната активност бе висока – 60%. Борисов спечели от гладните за промяна избиратели, дори и те да са се колебаели относно неговата своеволна личност и неясно минало.
Вместо да сключи коалиция със социалистите, Борисов сега има възможност да състави кабинет с по-малък коалиционен партньор. Най-вероятният съюзник е Синята коалиция, която се състои от две дясноцентристки партии. Но Борисов заяви, че ще разговаря с всички, дори и с крайнодясната и расистки настроена партия „Атака”, която спечели 9% от вота.
Да изобличиш корупцията е едно нещо. Да я изкорениш е нещо съвсем различно. Борисов настоява да се разследват и осъдят неговите предшественици. Но малко очакват бързи резултати. Богатите и влиятелните в България са показали невероятна способност да избягват мудните съдилища. Борисов вече успя да си спечели аплодисменти като избра външни професионалисти за кабинета си, включително Симеон Дянков, икономист от Световната банка, който ще бъде министър на финансите. Дянков ще трябва да се справи с предполагаем спад на брутния вътрешен продукт тази година от 5% и голям дефицит по текущата сметка.
Добър начин за начало би било преразглеждане на хаотичната публична администрация. Друга идея би била да се погледне към връзките между политици и бизнес в Движението за права и свободи, което представлява етническите турци в страната. Част от правителството, тази партия бе обект на критики, особено от загрижените за злоупотребите с еврофондове. Нейното държание все по-често скандализира българите, а лидерът й Ахмед Доган публично похвали своите способности за насочване на държавни средства и политическата си сила.
Подобни арогантни демонстрации навредиха на имиджа на социалистите, подобно на опасенията от тайните служби от комунистическата епоха и засилващото се руско влияние, особено в сферата на енергетиката. Контратаката на отиващото си правителство до голяма степен не успя да прогони тези опасения. В основната си част тя бе промяна на изборния закон, която наказа малките партии и независимите политици, подпомогната от негативни телевизионни клипове. Непопулярността на коалицията изпрати вън от парламента един от нейните членове – либералната партия на бившия цар Симеон.
На нейно място дойде нова партия, която се обявява срещу корупцията – „Ред, законност и справедливост”. Нейният лидер Яне Янев има навика да представя секретна информация, за да подкрепя своите твърдения. Това предизвиква обвинения, които той отрича, че е фасада на тайните служби. Българските политици може би все още не могат да управляват чисто. Но гласоподавателите ясно показаха, че те искат това.

http://www.focus-news.net/index.php?id=a1056



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613650
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930