Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 11:05 - Защото сме социопати
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2009 12:18


На 5 юли вечерта ръководството на социалистите в състав 40 (словом четиридесет) лидери от всякакъв калибър се качи на спасителната лодка. Всеки от тях къташе в джоба си мандат за новия парламент и трудова книжка с гарантирана за четири години напред заетост. В смутни времена на криза и безработица не е малко. Спомнете си магазинерката Клара Маринова и ексдепутата от СДС Сашо Стоянов, който подгонен от кредиторите, заработваше по строежите... Все хора, достойни за симпатия.

Лодката на соцдепутатите се оттласна от топящия се айсберг БСП и бе изпроводена от обърканите погледи на 700 000 леви избиратели. Подобно на пингвини, те се гъчкат на парчето лед, което намалява с годините и се носи в свободен дрейф, без ясна посока. Наляво ли? Вдясно ли? В Атлантика или на изток? Пингвините не знаят и също като старците държат сключени ръцете на гърба си. Крачат унило, врякат помежду си, но кой ли го е еня.

Ден по-късно се обади императорският пингвин, президентът Първанов, който някога отиде за риба, улови я, но повече не се върна при своите. Гласът му се донесе от уютните покои на президентството.

Първанов е широкоспектърен антибиотик, лекува болки всякакви.

Вчера също не пропусна да поздрави заклетия враг на своите с убедителната победа, както и Лили Иванова с повишението в чин полковник. Виж, БСП сгълча за провалената им политика и подсказа на Станишев да поиска вот на доверие. Себе си даде за пример.

От "Позитано" засега мълчат. От пингвините се надига нечленоразделен брътвеж, та затова си струва да изговорим ясно някои очевидности.

Разгромът на 5 юли е преди всичко крах на стратегическата линия на Първанов, провеждана от БСП през последните десетина години. Тя се крепи на три кита.

Първият е социаллиберализмът, прегърнат на дело от БСП, макар партията да е социалистическа по документи. Социаллиберализмът е като онзи стих на Ани Илков: "нито докрай циганин, нито докрай наш". Тук влизат и плоският данък, и реверансите към бизнеса и пенсионерските почивки с държавна пара в запустелите хотели по бетонираното Черноморие. Социаллибералната етика помирява сутрешна бригада със студенти и вечерен лов с олигарси. Накратко това е

загуба на посока и бракуване на принципите

Освобождава ръцете, но пък съсипва физиономията. А за левицата загубата на физиономия и на морална достоверност е като липсата на компетентност у десницата: пробив в идентичността.

Вторият кит на стратегията "Първанов" е съдбовният съюз с ДПС. На пресконференцията президентът го отрекъл и поискал примери. Собствените му два мандата начело на държавата и тройната коалиция стигат ли? Съюзът с ДПС напомня така наречените "републикански сватби" при потушаването на въстанието във Вандея. Тогава републиканците завързвали враговете си гърбом един към друг и ги хвърляли във водите, където всеки завличал другия на дъното. И двете партии вече са извън властта, макар едната да е повече от жизнена.

Третият кит на стратегията "Първанов" е неотдавнашната му суетна приумица да се изживее като модернизатор на политическия модел. За да му угоди, БСП, макар и неохотно, гласува мажоритарния елемент в един тур с просто мнозинство. Резултатът вече е известен - 31:0.

Президентът не се посвени да посочи и

изхода от сътворения от него батак:

Станишев да поискал вот на доверие. Това е генералски гамбит. Жертва на лидера, за да се съхрани президентското влияние върху структурата и непокътнатите й фигури.

Ако приеме предложението на Първанов, левицата може да удължи една обречена шахматна партия. Изходът обаче е в признаването на поражението и пренареждането на фигурите. Защото хората загърбиха бесепарите (смътен синоним на "социалисти")/ не заради световната криза, както рече Станишев. "Световната криза" днес е еквивалент на "международното положение" в соца: универсално обяснение. Загърбиха ги заради дълъг поменик от очевидни и разбира се, недоказани злоупотреби, заменки, благодарствени слова към Батко, ортаклък с Ирен Кръстева. Заради гръцкия апартамент на Васил Калинов и половината декар застроена площ на Мургина. Заради фикс идеята за цял мандат, който призля на всички.

Сега, твърдят от "Позитано", било време за така наречените "сериозни анализи". Това е начин да се удави рибата в тиня от евфемизми и безсмислици.

На последния си конгрес през ноември БСП одобри политиката на кабинета и взе курс към победа на европейските и националните избори. Днес пораженията й са факт, а гражданството бламира политиката на тройната коалиция.

Изходът е извънреден конгрес. Той ще е тест за жизнеността на партията и възможност да се чуят мненията на редовите членове. Всяко друго поведение ще е израз на социопатия и отказ от диалог.

http://analysis.actualno.com/news_250090.html






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579850
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031