Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 21:06 - За първи път в историята на САЩ българин е избран за член на Националния комитет на Републиканската партия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8919 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път в историята на САЩ българин е избран за член на Националния комитет на Републиканската партия
image
24 юли 2009 | 11:10 | Агенция "Фокус"
image

Какво представлява Националният комитет на американската Републиканска партия като политически орган и какви са основните му политически приоритети? Може ли Федерацията на американски граждани от български произход да съдейства за защита на българските интереси пред американските институции? Отговор на тези въпроси даде пред Агенция “Фокус” д-р Румен Хичев, член на Националния комитет на Републиканската партия на САЩ и член на специалния целеви борд към Председателя на Републиканската партия Майкъл Стийл, председател на Федерацията на американските граждани от български произход (ABDF), вицeпрезидент по международното сътрудничество на американската публична корпорация “Остеотех-Инк”.



Фокус: Д-р Хичев, защо напуснахте България и как се озовахте в САЩ?
Д-р Румен Хичев: Напуснах родината си по принуда преди повече от 15 години, за да лекувам раково-болното си дете, за което тогава в България нямаше адекватно лечение. Малко преди това се бях завърнал от специализация в САЩ. Бях първият български военен лекар, който спечели конкурса за военно-медицинска специализация във Военната академия на медицинските науки „Сам Хюстън” в Сан Антонио, Тексас. Когато открихме заболяването на сина ми, се обърнах за съдействие към г-н Далтън, министър на военноморските сили в първия кабинет на Бил Клинтън и към Адмирал Бил Оуенс, председател на съвета на началник-щабовете в Пентагона. За моя приятна изненада те се отзоваха и изпратиха специално оборудван военно-медицински самолет, който откара семейството ми от родния град Варна до Вашингтон. Министърът на военно-морските сили на САЩ г-н Далтън присъди на мен и семейството ми специален статус (Secretary of the Navy Designee Status), което позволи синът ми да бъде лекуван във Военно-морската болница в Бетезда, в която се лекува и Президента на САЩ. Лечението беше успешно и днес синът ми е 20-годишен отличен студент в университета Джордж Вашингтон в американската столица. САЩ станаха наша втора Родина, която ни даде възможности, въпреки че преминахме през нелек път. Първите проблеми, с които се сблъскахме аз и семейството ми във Вашингтон бяха свързани с драматичното и болезнено лечение на сина ми, с многото операции и сложни медицински процедури. От това, което видях, тогава както и от това, на което съм бил свидетел през годините на моята кариера в САЩ и Европа, смея да твърдя, че медицинските технологии на САЩ са много напреднали и изпреварват европейските, а с останалия свят просто няма база за сравнение. След успешното лечение на сина ми живяхме почти една година в църква поради липса на финансови средства. Благодарение на съпричастността и човечността на църковната общност, успяхме да стъпим на крака и да премина през всички стъпала на служебната йерархия.
Фокус: Като член на Националния комитет на американската Републиканска партия бихте ли обяснили какво представлява този политически орган и какви са основните му политически приоритети?
Д-р Румен Хичев: Националният републикански комитет отговаря за изработването на политическата платформа на Републиканската партия, изборните стратегии и осигуряването на финансови средства и обществена подкрепа за тяхната реализация. Когато президентът на САЩ е от Републиканската партия, Председателят на Националният републикански комитет се избира от Президента, а когато стопанинът на Белия дом е от Демократическата партия, то Председателят на Националният републикански комитет се избира от щатските комитети на партията. По този начин наскоро избрахме Майкъл Стийл за председател на Националния републикански комитет. Освен описаните отговорности, Националният комитет, под ръководството на нашия кандидат за Президент на САЩ, пряко ръководи и координира провеждането на националния конгрес на Републиканската партия. Основните политически приоритети на Републиканската партия в качеството й на дясноцентристката партия на Америка са утвърждаването на свободен пазар, финансов консерватизъм, разделение и баланс между изпълнителната, законодателната и съдебната власт, ограничаване на държавните монополи, вкл. държавния монопол върху финансирането на здравеопазването и не на последно място, индивидуалните свободи и отговорности. Във връзка с последния приоритет бих искал да подчертая, че свободата на личността по дефиниция включва свобода на избора, но със свободата на избора неизбежно идва и рискът от погрешен избор. За съжаление, в България много хора са склонни да търсят вината за собствения си погрешен избор или погрешно решение у другите.
Фокус: А какво представлява Федерацията на американски граждани от български произход?
Д-р Румен Хичев: Това е организация, която обединява хора с американско гражданство от български произход, както и такива с двойно гражданство или допринесли за развитието на връзките между САЩ и България. Структурата й включва щатски и локални организации из цялата страна. Поради това, че болшинството от членската маса се състои от хора с американско гражданство, организацията може да ползва привилегиите на първата поправка на американската Конституция и да изисква съдействието на федералното правителство при изпълнението на своята мисия по подпомагане на връзките между САЩ и България. По този начин Федерацията е в позицията на идеален застъпник за България пред американските институции. В тази посока е и моята основна задача като Председател и съосновател на федерацията.
Фокус: Завършили сте Американския военен езиков институт, който е известен като една от институциите на щатското военно разузнаване. Как ще коментирате този факт?
Д-р Румен Хичев: Обучението ми там беше задължителна част от специализацията ми в Академията на медицинските науки „Сам Хюстън” към Американското Министерство на отбраната. Времето, прекарано във военния езиков институт ми даде възможност да създам контакти с военни специалисти от всички сектори и направления, включително и от военното разузнаване на САЩ и други страни, чиито офицери се обучаваха в същите класове, в които протече и моето обучение. За съжаление, не можах да реализирам усвоените знания във военното поприще, тъй като скоро след дипломирането ми се наложи да премина в цивилния сектор поради заболяването на сина ми.
Фокус: Как се озовахте в сектора на трансплантациите?
Д-р Румен Хичев: Военните ми години предопределиха това развитие на моята кариера. Първата тъканна банка в света е основана в 1949 г. във Военно-морската болница Бетезда във Вашингтон, където беше лекуван и синът ми. Много от съвременните стандарти в съвременното тъканно банкиране бяха положени от тъканната банка на американските военно-морски сили. Вече повече от 15 години работя в тази област, като съм участвал пряко или ръководил повече от три хиляди органни или тъканни трансплантации. В момента съм Вицепрезидент на „Остеотех” - американска публична корпорация, котирана в системата NASDAQ, която разви авангардни биотехнологии, позволили успешното извършване на повече от 3 милиона костно-сухожилни тъканни трансплантации в САЩ и по света, без нито един случай на отхвърляне, нежелан ефект или нежелана реакция. „Остеотех” инвестира повече от 10 милиона евро в българското тъканно банкиране през последните години, благодарение на което вече 6 години в България няма недостиг на костно-сухожилни тъкани за трансплантация. Освен това, „Остеотех”, в сътрудничество с Тъканна банка „Остеоцентър-България”, Евроатлантическия трансплант алианс (ЕАТА) и болница „Токуда” доведе в България водещите в света гръбначни хирурзи да оперират български деца с гръбначни деформации, за които не можеше да бъде осигурено адекватно лечение с местни ресурси. Всяка една такава операция би струвала около $ 300 000, ако трябваше да се извърши в САЩ, а за българските пациенти е напълно безплатна, тъй като всички разходи се поемат от „Остеотех” и Евроатлантическия трансплант алианс.
Фокус: Какво е вашето мнение за проблемите в българската трансплантология и острия недостиг от органи за трансплантация?
Д-р Румен Хичев: Смятам, че беше постигнат огромен напредък през последните години, но все още има много недостатъци в самата регулаторна система, касаеща донорството и трансплантациите. На първо място няма механизъм, подобен на този в САЩ, който да задължи лечебните заведения, самостоятелно или в сътрудничество с тъканна банка, да уведомяват близките на всеки потенциален донор относно опциите за донорство. Недостигът на донори се дължи на това, че огромен брой потенциални донори се пропускат и близките им дори не биват уведомявани, че имат правото да дадат или откажат съгласие за донорство. По законите на елементарната статистика, при равен процент на съгласията и отказите, колкото повече хора бъдат уведомени за опциите им за донорство, толкова по-голям би бил абсолютният брой на тези 50%, които биха дали съгласие за донорство. Необходима е актуализация на една или две наредби на МЗ, които да направят обследването на всеки потенциален донор абсолютно задължително, като окончателното решение се остави в ръцете на близките. В това отношение определена полза би имало почерпването на опит от САЩ и Испания, двете водещи страни в областта на трансплантациите.
image
Всички мнения, оценки и твърдения в текста са лични и не ангажират Агенция „Фокус”.
 


Тагове:   сащ,


Гласувай:
0



1. meto76 - http://www. med. navy. mil/sit...
24.07.2009 21:11
http://www.med.navy.mil/sites/nmcsd/Patients/Pages/services/SecretaryoftheNavyDesignee.aspx
цитирай
2. boristodorov56 - Това е забележително! Пожелавам ...
24.07.2009 21:36
Това е забележително!
Пожелавам на този сърцат човек - още по-големи успехи!
цитирай
3. анонимен - и какво от това,
24.07.2009 23:58
май френд?
цитирай
4. анонимен - Чудесна новина
25.07.2009 11:28
Поздравления. Това е много хубава новина.
цитирай
5. анонимен - Кой е първият Българин, член на Реп. партия
25.07.2009 12:30
Първият Българин, член на Републиканското ръководство е Спиро Егню ( SPIRO AGNEW - ПОБЪЛГАРЕНО Спиро Агнев ), потомък на Български бежанци от Беломорска Тракия през Двадесетте години на Двадесети век, изселили се в Щатите. Нещо повече, Спиро Егню е вицепрезидент на Щатите за две години, по времето на президента Ричърд Никсън. Крайно десен политик, на нож с журналистите. Именно журналистите съдействуват за неговото детрониране от власта. Пожелавам на този младеж да стане и той вицепрезидент на Щатите.
цитирай
6. анонимен - Moлба
25.07.2009 12:45
Моля,помогнете ми да се свържа с д-р Хичев!
цитирай
7. анонимен - Lidyia Petrova
25.07.2009 12:48
P.S . Пи6ете ми на адрес в Skype-ferminadossa.
цитирай
8. анонимен - До анонимен
25.07.2009 16:05
Не е вярно, че Spiro Agnew е от българско потекло. Той е роден в Балтимор, щата Мериленд. Баща му е бил гръцки емигрант и пълното му име е Теодор Спирос Анагностопулос (Anagnostopoulos). При издаването на американските му документи е предпочел да съкрати фамилното си име на Agnew. Майката на Спиро Егню се казва Margaret Akers и е родена в щата Виржиния. Това са документирани факти. Освен това, Спиро Егню е първият американски вицепрезидент, който е подал оставка поради това, че е бил хванат с подкупи и укриване на данъци. Нека да не побългаряваме тези, които не го заслужават и да отдадем дължимото на тези наши сънародници, които макар и с чуждо гражданство допринасят за подобряване на авторитета на България по света. Страната ни отчаяно се нуждае от това.
цитирай
9. анонимен - Браво!
08.08.2009 10:40
Браво на д-р. Хичев! Въпреки че не споделям напълно възгледите на републиканската партия - винаги е много положително да видиш успял сънародник. А и историята с неговия син, наистина е имал голям късмет. Пожелавам им много успехи за в бъдеще.

Congratulations!
цитирай
10. анонимен - ПОЗДРАВЛЕНИЯ
16.08.2009 09:44
Ето една положителна новина, заслужаваща адмирации. Поздравления за този човек и дано да има сили да работи за многодтрадалната ни Родина.
цитирай
11. анонимен - ЗАЩО?
27.08.2009 10:46
Защо не виждам тази новина, отразена от "свободните" български медии?
цитирай
12. анонимен - Към автора на ЗАЩО?
27.08.2009 10:51
Защото българските журналисти обичат да тичат след силните на деня, да ги венцеславят, а като слязат от власт да ги разпнат. Защото предпочитат да ни занимават с глупостите на хора като разни манекенки, престъпници с екзотични прякори и пр. Защото у нас всичко е с краката нагоре, отдавна няма ценности и преклонение пред стойностното. Къде, къде по-интересно е да пишат я за Бакалова, я за пилета, шамари и пр.Отврат.
цитирай
13. анонимен - РљРѕР№ Рµ РїСЉСЂРІРёСЏС‚ Българин, член РЅР° Реп. партия
05.10.2010 00:40
Аз пък съм му роднина Спиро и не е Агнев, а Енев. Роднините му и до днес живерт в с.Ракитово. За неверниците имат и снимки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579018
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031