Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 01:32 - Бойкот на Nokia - как компанията помогна на режима в Иран да подслушва
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3026 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бойкот на Nokia - как компанията помогна на режима в Иран да подслушва  

23 Юли 2009

e-vestnik  

image Колаж: ираниан.ком

Напрежението в Иран расте не само заради недоволството на хората от президентските избори. От около месец медиите започнаха да разкриват, че иранското правителство подслушва телефонните разговори на хората, наблюдава комуникацията по Интернет и филтрира огромен брой сайтове. Дали свободата на словото ще оцелее в Иран? Притеснителен е и фактът, че компанията “Nokia” е допринесла за техническото осигуряване на система за мониторинг на комуникациите в Иран.

Телекомуникационната компания „Нокиа” стана жертва на икономически бойкот в Иран. Потребителите, симпатизиращи на протестиращите срещу резултатите от последните президентски избори, решиха да бойкотират фирми, приближени на сегашния управляващ режим. Търговците на едро съобщават търсенето на телефони Nokia е намаляло наполовина след призивите за бойкотиране на „Нокиа-Сименс Нетуъркс” заради продажба на проследяващи комуникационни системи на Иран. Бунтът се разраства: хората спират да пращат съобщения по мобилните си телефони в протест срещу съучастничеството на фирмата в режима на държавната телекомуникационна компания TCI. Държавната телевизия работи вече с много малко рекламодатели, защото останалите се страхуват, че ще бъдат включение в черен списък-петиция във Facebook. Носят се слухове, че гражданите преместват парите си от държавни в частни банки.

Nokia е най-явно и силно ощетената западноевропейска компания, която страда от взаимоотношенията си с иранските власти. Джойнт венчър фирмата „Нокиа-Сименс Нетуъркс” предостави на иранското правителство система за мониторинг след като разшири миналата година мрежата си в страната. От компанията заявяват, че използваната технология е стандартна за няколко държави и че те са били задължени като условие от договора да предоставят подслушвателна система. Протестиращите казват, че мрежата е можело да бъде предоставена за ползване и без системата за мониторинг. Друго обвинение е, че заедно със системата Иран е получил и система за филтриране на Интернет потребление, наричана Webwasher.

„Първият избор на мобилен телефон за иранците е „Нокиа” от няколко години насам, отчасти защото компанията има завод в страната. Но през последните седмици желанията на клиентите се промениха”, казва Реза, продавач на телефони на Големия базар в Техеран. „Откакто се разпространи новината, че компанията е продала на иранското правителство система за наблюдаване и подслушване, хората решиха да купуват продуктите на други компании, макар да знаят, че телефоните на Nokia имат по-добър обхват в цялата страна.

Някои магазини дори са преместили моделите на Nokia от предната си витрина. „Не искам да си губя клиентите, а сега хората не са щастливи, когато виждат тези телефони. Някои дори искаха да получат обратно парите от новия си телефон Nokia или просто да го сменят с модел на друг производител”, разказва продавачът Хашем. „Това не се случва само при мен – продавам и на малки магазини в провинциални градове и мога да каже, че и там търсенето на Nokia е намаляло наполовина в сравнение със само преди месец и това е прецедент. Хората се чувстват засрамени от тези телефони”. Представителите на Nokia отказват да коментират продажбите на телефони в Иран.

Новината за този бойкот се появи на първа страница на иранските прореформистки вестници като „Етемад-е-Мели”, собственост на  Мехди Каруби. Хади Хейдари, известен ирански карикатурист, публикува картинката със снимка на телефон Nokia върху пътен знак за забранено преминаване.

Хората вярват, че иранските власти са използвали системата за подслушване, за да намират и преследват дисиденти. Освободени затворници разкриват, че били държани под арест на базата на SMS съобщения и телефонни разговори, които са били на разположение на институциите. „Имах чувството, че подслушването на разговорите е само слух, който има целта да ни сплаши, но този кошмар се оказа истина, когато видях, че те имат моите телефонни разговори на хартия в куфарчето си”, казва ирански журналист, наскоро освободен от ареста. „Най-невероятното в този случай е, че Nokia е продала тази система на правителството. Те могат да имат добра извинителна причина, ако бяха продали системата на демократична държава с цел контролиране на злоупотреба с деца и други. Но предоставянето й на иранското правителство, което много пъти е показало, че нарушава човешките права и потиска хората е осъдително при всички положения. Искам да кажа на шефовете на Nokia, че мен ме измъчват заради това, че те са продали тази технология на нашето правителство.”

„Както във всяка друга страна, телекомите в Иран изискват възможност за проследяване по законен път на мобилни разговори. През последните две години абонатите на мобилни услиги са се увеличили от 12 млн. до 53 млн. души, затова когато разширявахме мрежата си в края на 2008 г. ние трябваше да предоставим услугата за подслушване на разговорите в тази мрежа”, казва говорителят на „Нокиа-Сименс Нетуъркс” Бен Руум.

В блога на „Нокиа-Сименс Нетуъркс” Руум казва: „Фактът, че телекомуникационните мрежи в Иран – както и навсякъде по света – са задължени по закон да предоставят възможност за мониторинг на определени телефонни разговори, трябва да бъде поставен на везни и претеглен заедно с с голямата сила, която комуникационните връзки носят на обикновените хора в Иран. Когато бяхме попитани, ние бяхме пределно откровени за възможностите на системата за частичен мониторинг.” Коментарите към текста са пълни с гневни изречения. Един потребител пише, че той и цялото му семейство ще спрат да използват продукти на Nokia. Доста хора пишат, че компанията не трябва да прави бизнес в Иран. Друг пише, че фирмата печели „кървави пари”.

Държавната телевизия също е обект на бойкот от протестиращи хора, които правят списъци на рекламираните продукти и призовават те да бъдат бойкотирани. Компаниите са изплашени и спират да рекламират по телевизията, а зрителите забелязват, че броят на рекламите намалява. „Нямаме много други възможности да покажем недоволството си и да продължим протеста си. Не можем да излезем на улицата, те (б.р. властите) са убили много хора, опасно е да изпращаме текстови съобщения или мейли, те събират хора, които викат: „Allahu Akbar” (Аллах е велик) по покривите на къщите нощем, затова се опитваме да намерим нови начини за протест”, казва Шаала, 26-годишен ирански студент. „Вече се забелязва, че държавната телевизия среща рекламна криза. Това поне им показва колко са гневни хората”.
Бойкотът на текстовите (SMS) съобщения очевидно принуди компанията „TCI” да увеличи цената на услугата. През последните дни тя стана двойно по-висока. Протестиращите хора смятат, че това е победа. Разследване на в. „Уолстрийт джърнъл” първо съобщава за системата за подслушване на телефонни разговори и интернет трафик, която е продадена от „Нокиа-Сименс Нетуъркс” на иранското правителство. След разшумяването около тази система говорител на изданието застава твърдо зад материала и написаното в него.

Преди месец „Уолстрийт джърнъл” публикува обширна статия, в която пише за система за мониторинг на телефонни разговори и Интернет комуникацията в Иран. Според експерти иранското правителство използва система за т.нар. дълбока инспекция, която позволява властите да блокират определени комуникационни канали, както и да наблюдават и да събират информация за различни хора, да променят данни с цел дезинформация.

Този вид инспекция включва наблюдаване на сайтове и социални мрежи като Facebook и Twitter. Всеки пакет онлайн информация се разгледжда и анализира за ключови думи за милисекунди. Според различни експери китайските власти също използват система за дълбока инспекция на интернет. Разликата обаче е в обхвата – в Китай се смята, че има около 300 млн. потребители, а в Иран – 23 млн. души ползват интернет, които по-лесно биха могли да бъдат подслушвани и преследвани, ако представляват заплаха за властта.

Говорителят на „Нокиа-Сименс Нетуъркс” Бен Руум коментира, че целта на развитието на бизнеса на компанията в Иран е да предлага услуги на гражданите и възможност за комуникация с останалия свят.

Иран се опитва да контролира достъпа до виртуалната мрежа още от края на 90-те години на двадесети век, когато достъпът до интернет излезе отвъд правителството и университетите. Едно от изискванията за създаване на блог, например, е придобиване на лиценз от правителството, макар че този закон не се спазва твърде строго, съобщава организацията OpenNet Initiative. През 2001 г. иранското правителство задължи интернет доставчиците да имат филтриращи системи, както и свързване на всички чуждестранни уеб страници с един вход, който е под наблюдението на държавната телекомуникационна фирма.

По данни на “Репортери без граници” Иран е блокирал достъпа до над 5 млн. сайта през последните няколко години. На президентските избори през 2005 г. достъпът до Интернет изчезва за период от часове наред. Правителството обяви, че това се е случило заради кибератака от чужбина, което според някои ирански инженери е лъжа.

По в. Гардиън, в. Уолстрийт джърнъл и Wired.com

 


Тагове:   Нокиа,


Гласувай:
3



1. mitternacht - ...
26.07.2009 01:52
too much information, иначе казно-твърде дълъг постинг.Но!
Че то някъде имало свобода на словото ли бре?!?Уаааауууу!!!И някъде не подслушвали и не проверявали нет-трафика?Уау!

Да де.Без... Швеция и Финландия евентуално...
цитирай
2. анонимен - бойкот и на гугъл тогава, който о...
26.07.2009 13:39
бойкот и на гугъл тогава , който обслужва интернет цензурата за Китай,боикот и на майкрософт и епъл макинтош които шпионират потребтелите си и дават информацията на правителството след това,бойкот и на фейсбук който направо си е база данни на ЦРУ.Навсякъде по света престъпни правителства шпионират собствения си народ а Иран съвсем не е пионер в тази дейност.
цитирай
3. анонимен - Ха ха ха ха !
26.07.2009 18:36
Дай на диваци техника и им глей акъла !:,)))
цитирай
4. анонимен - Така трябва
27.07.2009 10:06
Държавата трябва да знае кой къде шета, защото в противен случай чуждите започват да шетат безнаказано - като у нас.Кой разсипа България - тези които ревът против цензурата и ДС защото не могат да си уреждат безнаказано далаверите.Искали Демокрация - че те и комунизъм искаха и какво? Къде им е комунизма? Толкова ще им и Демокрацията но засилват народа насам и натам, а той увисил чене зяпа малоумно и си мисли че като гласува някой се се съобразява с него. Всичко е еврейска мръсотия и чрез Щатите и Русия си защитават интересите по целия свят, а който се опита тях да контролира става тоталитарист и терорист и какво ли още не.
цитирай
5. antone - Наистина ту мач инфо
28.07.2009 22:45
Статията е интересна, но за пост е малко голямка.
Все пак поздравления! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612152
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930