Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 10:03 - НОВАТА БЪЛГАРСКА ВЪНШНА ПОЛИТИКА - ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4790 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2009 14:49


Скандалният казус с младата майка Спаска Митрова, която е в затвора в Идризово предизвика остри коментари в македонските медии.

След като Брюксел обяви, че Македония най-вероятно ще получи положителен доклад и дата за преговори, България с всички сили се опитва да очерни македонския имидж – коментира телевизия Канал 5.

Откакто страната ни беше обвинена, че Спаска Митрова е пратена в затвора, само защото е българка, днес българите в Македония се оплакват, че са дискриминирани и в движението по пътищата.

  На пресконференция Сдружението на българите в Македония обвини македонските власти, че за разлика от другите малцинства, българите в страната са наказвани, когато минат на червено и че заради тяхното национално самосъзнание са санкционирани, когато хвърлят боклук на обществени места. Те искат да не бъдат наказвани, когато нарушат закона – пише в електронното издание на Канал 5.

Още по-саркастичен е краткият коментар на Бранко Героски (един от най-авторитетните македонски журналисти) за вестник „Шпиц“:

Ако не понасяте хъркането на вашия съпруг или не ви харесва новата прическа на вашата съпруга, а той или тя случайно имат българско гражданство, внимавайте. Вие сте под лупата на българското Министерство на външните работи, което въз основа на вашето брачно поведение ще оценява нашата подготвеност за прием в европейското семейство. Пък после нека някой отрече, че всички важни работи не се решават в леглото!

http://www.dnes.bg/world/2009/08/07/skopie-s-vse-sili-bylgariia-ochernia-makedonskiia-imidj.75724

ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА НАШЕТО НОВО ПРАВИТЕЛСТВО Е НА ПЪТ ДА СКАРА БЪЛГАРИЯ СЪС ВСИЧКИ НЕЙНИ СЪСЕДИ. ПЪРВО ОТ ЕДИН БИТОВ, СЕМЕЕН СКАНДАЛ ПРИ КОЙТО ЕДНАТА СТРАНА В СЕМЕЙСТВОТО Е НАРУШИЛА МАКЕДОНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НАШЕТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО НАПРАВИ МЕЖДУДЪРЖАВЕН ВЪПРОС, КОЕТО ГОВОРИ ЗА НЕКАДЪРНОСТТА НА 
НОВАТА НИ СОЦИОЛОЖКА - ВЪНШЕН МИНИСТЪР. ПЪЛНА НЕГРАМОТНОСТ. НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СЪСЕДНА СТРАНА, ОЩЕ ПОВЕЧЕ В РАБОТИТЕ НА НЕЙНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА НЯМА ДА БЪДЕ ТОЛЕРИРАНО ОТ НОРМАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО, УВАЖАВАЩО СЕБЕ СИ И СВОЯ НАРОД. АЗ НЕ ВИЖДАМ ОТ КАКВО СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПАТРИОТИ ОТ ВМРО. МАКЕДОНКАТА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО НЕ Е ИЗПЪЛНИЛА ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕ И Е НАКАЗАНА ДА ЛЕЖИ 3 МЕСЕЦА В ЗАТВОР. НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОУЧИ ОТ МАКЕДОНСКОТО ОТНОСНО ЗАЩИТАТА НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА И НА ДВАМАТА СЪПРУЗИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ В БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ИМА АНАЛОГИЧЕН ТЕКСТ НА МАКЕДОНСКИЯ НАКАЗАТЕЛЕН ЗАКОН, КОЙТО ПРЕДВИЖДА ДО 6 МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, НО НЕ ЗНАМ БЪЛГАРСКИ СЪД, ДА ГО Е ПРИЛАГАЛ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ,  А ИМЕННО ЧЛ.182 АЛ.2 ОТ НК :

Родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете, се наказва с пробация или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.


ВЧЕРА ПЪК ЧУХ ЗА НЯКАКВО ИЗЯВЛЕНИЕ НА Г-Н БОЙКО МУХОБОЙКО, С КОЙТО ОПРЕДЕЛЕНО СТАВА ЗА СМЯХ. НАШЕНЕЦА ЩЯЛ ДА ТЪРСИ ПРИЗНАВАНЕ НА НЯКАКЪВ ГЕНОЦИД ПО ВРЕМЕ НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО, ИМАШЕ ПРЕДВИД БАТАШКОТО КЛАНЕ ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. ТОВА БОДИГАРДЧЕ НЯМА ДА Е ЗЛЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ГЕНОЦИД, ИНАЧЕ ВСЯКО ЕДНО ПОТУШЕНО ВЪСТАНИЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО  В ЕВРОПА СРЕЩУ ГОСПОДСТВАЩИЯТ МОНАРХ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНО КАТО ГЕНОЦИД ПО НЕГОВОТО ЕЛЕМЕНТАРНО МИСЛЕНЕ.

УМНИЦИ СА НИ НОВИТЕ УПРАВНИЦИ. САМО ДЕТО ВЕЧЕ ТУРЦИЯ ЗАПЛАШВА НАШИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ МИНАВАЩИТЕ ПРЕЗ НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ. РУСИЯ НЕЩО НИ СЕ ДЪРВИ. МАКЕДОНЦИТЕ И ТЕ. КАКТО Е ТРЪГНАЛО БОЙКО ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ ЩЕ НИ ИЗПРАВИ НА НОЖ С ПОЛОВИНАТА БАЛКАНИ И ТО ЗА ГЛУПОСТИ.


ЕС: Не преувеличавайте случая ”Спаска Митрова” 10 август 2009 / News.dir.bg Случаят с българската гражданка Спаска Митрова не трябва да се преувеличава, препоръча постоянният представител на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере.
http://dnes.dir.bg/2009/08/10/news4899751.html



Гласувай:
0



1. raylight - Аз не съм съгласен
08.08.2009 10:36
не може да се признава работата на съд, който нарушава правата на подсъдимата. Все едно българския съд да признаваш.
И не смятам,ч е трябва да се жертват хора в името на добрите отношения. Ако съдът неправомерно е осъдил жената - бой до дупка за тях
цитирай
2. анонимен - Колко ти плащат
08.08.2009 11:05
Колко ти плащат от Позитано,и дали си струва ,според тебе да се хабиш?
цитирай
3. meto76 - Позитано е много далеч от мойте п...
08.08.2009 12:45
Позитано е много далеч от мойте политически възгледи.
цитирай
4. meto76 - По какъв начин съда е нарушил пра...
08.08.2009 12:45
По какъв начин съда е нарушил правата на подсъдимата?Имало е процес и е осъдена.Ако не е била съгласна е могла да обжалва пред по-висша инстанция.Македония поне в едно отношение е по-голяма демокрация от нас.Там съдебната система действа.
цитирай
5. анонимен - няма идея
08.08.2009 14:04
Този коментар или каквото и да е то е много слаб. Нито има идея, нито има мотивация, нито се разбира какво иска да се каже. А да, разбира се че външната ни политика е пълна трагедия. Е пък как го разбра толкова бързо?
Не съм гласувал за ГЕРБ, но смятам че реакциите са правилни на Външното ни. Вие какво искате, да бъдат същите дупедавци като предишните и да мълчат винаги когато другите си правят каквото си искат?
Ние сме в ЕС, не Македония, не Турция, не Сърбия, така че боли ме фара дали онези ще са обидени или не. Ние трябва да си защитаваме националните интререси...а всичко запозва от най-малкото, най-близкото до обикновения човек.
Написали сте празни приказки, поне да бяхте цитирали точно македонския закон, по който е наказана българката, а не нашия. Въобще защо сте цитирали нашия? Защо не сте описали случаят подробно с факти, а само някакъв лаконичен линк от вестник. Смешно...и аматьорско.

А за Баташкото клане нямам какво да коментирам...от Враца няма да се учудя ако въобще не сте стъпвали в Батак. Сравнението е много неуместно. Или и вие подкрепяте там онази заблудената студентка от Германия, която казваше че нямало Баташко клане?
За радост има още живи потомци на загиналите, котио могат да докажат всичко с факти и аргументи...а не измислени манипулиращи статии.
цитирай
6. анонимен - Авторе не си прав
08.08.2009 17:50
Значи веднъж външно министерство да си свърши работата и ще изскочи някой да се възмути как можело външно да си върши работата и да е загрижено за българските граждани. По тая логика да не се бяхме месили във вътрешните отношения на Либия, когато осъдиха българските медицински сестри.
Освен това всички много добре знаем какво е отношението към българите в Македония и най-вече към тези македонци, които декларират българското си самосъзнание. Пък не дай си Боже да оспорят македониските измишльотини, сигурно тогава санкциите ще са много по-големи от тези, които тази българка изтърпява в Македония.

Мен лично ми писна от всякакви "съседи" дето ме взимат за мезе и ни правят на луди, а ние да си мълчим на принципа те ни плюят ние се правим, че дъжд вали, само и само да сме надупени, но в добри отношения.

Това за Батак няма да го коментирам, ако Вие бяхте сред наследниците на жертвите друга песен щяхте да пеете. Явно според Вас потушаването на едно въстание включва и безсмисленото избиване на десетки хиляди души мирно население по най-брутален начин.

Та щом български гражданин е засегнат по какъвто и да е начин, където и да е по света българската държава има правото да се намеси, както намери за добре. Всяка уважаваща себе си цивилизована държава за каквато претендираме да сме би го направила.
цитирай
7. meto76 - Не мисля, че може да се сравнява М...
08.08.2009 18:07
Не мисля, че може да се сравнява Македония и Либия.Македония все пак е правова държава, а Либия е диктатура.И в случая се касае до нормално наказание от 3 месеца лишаване от свобода за извършено престъпление според македонското законодателство, а не за Смъртно наказание.
цитирай
8. meto76 - Колко въстания са потушени през ...
08.08.2009 18:10
Колко въстания са потушени през Средновековието.На унгарците в Австрийската империя; на поляците в Руската империя; това само на първо четене. Но това че е имало кръвопролития не значи че е имало геноцид. Говорим за систематично изтребление на цял един народ, а не на едно разбунтувало се село.
цитирай
9. анонимен - Авторе не си прав
08.08.2009 18:51
Това с Либия беше просто пример, диктатура или не това е намеса във вътрешните работи.
Освен това нашето МВнР не се е месило по-какъвто и да е начин в работата на македонския съд нито я е възпрепятствало. Но не мога да се съглася, че трябва да стоим безразлично при положение, че има съмнения в мотивите на съда. Аз лично дълбоко се съмнявам в безпристрастността на македонския съд при положение, че това е държава управлявана като цяло от анти български настроени политици на база кражба на миналото и изопачаването с цел прикриване на истината, която не се харесва на управляващата върхушка. Не един или два пъти е имало инциденти, в които това са го доказвали по пряк или косвен път. За отношението на тамошните медии пък няма какво да се коментира, трябва просто да се четат и/или гледат. Цитатите, които сте постнал тук са напълно достатъчни:

"България с всички сили се опитва да очерни македонския имидж"

Определено и те ни ни остават длъжни, поради това аз нямам намерени да им цепя басмата. От тук нататък само твърдо и безкомпромисно отношение. Ние трябва да си гледаме нашите интереси, а в случаи на проблем с български гражданин те са засегнати.

Ето Ви още един пример - случая с Майкъл Шилдс, който беше осъден от българския съд за опит за убийство и последващата намеса на английските власти в защита на своя гражданин и т.н. Това според Вас какво беше, намеса или не във вътрешните ни работи? От това според Вас последвало ли е някакво разваляне на отношенията между двете страни?

"Колко въстания са потушени през Средновековието.На унгарците в Австрийската империя; на поляците в Руската империя; това само на първо четене. Но това че е имало кръвопролития не значи че е имало геноцид. Говорим за систематично изтребление на цял един народ, а не на едно разбунтувало се село."

Авторе Вие изтрепахте рибата - това 500г. според Вас какво е било? А това в Батак беше само върха на айсберга, т.к. почти всяко въстание е приключвало по подобен начин (т.е. може да говорим за някаква системност). Дали се вмества в сухата дефиниция на геноцид няма значения това не променя мащабите на престъплението и мисля, че омаловажителното отношение ("някакво си село"), което демонстрирате не е правилно. Освен това там са избивани невинни хора нямащи нищо общо с въстанието или жените и децата според теб са пряка заплаха за Османската империя (то тогава що за империя ще е това). Как се нар. според Вас бруталното избиването на няколко десетки хиляди невинни хора вкл. жени и деца? Аз освен геноцид друга дума не намирам.

цитирай
10. meto76 - Геноцид няма в Батак. Но по този в...
08.08.2009 19:12
Геноцид няма в Батак. Но по този въпрос не ми се спори.По-важния въпрос е какво ще спечелим от това заравяне в миналото за изяснаване на отношенията с Турция. Нищо само напрежение,икономически проблеми със съседите.
цитирай
11. анонимен - Авторе не си прав
08.08.2009 19:42
meto76 написа:
Геноцид няма в Батак.


???

meto76 написа:
По-важния въпрос е какво ще спечелим от това заравяне в миналото за изяснаване на отношенията с Турция. Нищо само напрежение,икономически проблеми със съседите.



Е Гърция какво печели от заравянето в миналото по отношение на Македония и по отношение на Турция (проблема с о. Кипър)?

Къде тука видяхте заравяне в някакво минало, просто аз съм против да се изопачава. От македоноците аз само искам да не дискриминират българите и да не ни крадат историята. Или според Вас, т.к. повдигането на тези въпроси не ни носи нетни печалби в кеш, а ни разваля отношенията да си мълчим.
цитирай
12. анонимен - Авторе - прав си, ама друг път
08.08.2009 23:49
От "постинга" на автора ми стана ясно, че същият си няма идея за какво пише. Семейството няма какво да го коментирам - в "постинга", тази прекрасна родна дума, се премълчават много от фактите по казуса. А откога питам, България е в добри отношения със съседите си и при това положение дали наистина правителството на г-н Бойко, за когото не гласувах, ни "изправя на нож"? Формулата "Со кротце со благо", г-н Маринов, не работи. Ако наистина се интересувате от политика би трябвало да го знаете!
цитирай
13. анонимен - до автора
09.08.2009 10:07
Дори нашата сънародничка да има доказана вина,в каквато се съмнявам,вие твърдите ,че нашата държава няма право да се интересува от съдбата и ,защото ще се намеси във вътрешните работи на бивша Македония.Поставете се на нейно място.Мислете с главата си.Вие българин ли сте?Какво по-хубаво от това Бъргария да се интересува от това,как в чужбина третират нейните граждани.Примери ,колкото щеш,но смао с чужди граждани.До момента това почти не се е случвало за наши сънародници.Жалка статия!
цитирай
14. meto76 - http://dnes. dir. bg/2009/08/...
10.08.2009 14:50
http://dnes.dir.bg/2009/08/10/news4899751.html
цитирай
15. meto76 - Гърция не печели нищо то конфорн...
10.08.2009 14:53
Гърция не печели нищо от конфронтацията с Македония и от конфронтацията с Турция.САМО ГУБИ И ТО МИЛИАРДИ. ТИЯ ХОРА ЖИВЕЯТ В МИНАЛОТО. КАКТО И НИЕ.
цитирай
16. meto76 - Дори нашата сънародничка да има ...
10.08.2009 15:00
13. анонимен - до автора
09.08 10:07 Дори нашата сънародничка да има доказана вина,в каквато се съмнявам,вие твърдите ,че нашата държава няма право да се интересува от съдбата и ,защото ще се намеси във вътрешните работи на бивша Македония.Поставете се на нейно място.Мислете с главата си.Вие българин ли сте?Какво по-хубаво от това Бъргария да се интересува от това,как в чужбина третират нейните граждани.Примери ,колкото щеш,но смао с чужди граждани.До момента това почти не се е случвало за наши сънародници.Жалка статия!


БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА ПРАВАТА НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ В ЧУЖБИНА. НО НЕ ПО ТОЗИ НАЧИН.Като сме толкова загрижени за нея да й бяхме осигурили поне един добър адвокат, а не сега да се иска преразглеждане на влязло в сила съдебно решение на една демократична правова държава, каквато смея да кажа, че е Македония за разлика от България.3-те месаца ще минат и заминат, но вредите в двустранните ни отношения и вредите за българската кауза в Македония ще останат.Все пак такъв вой не се вдигна в началото дори за смъртните присъди в Либия, а тук говорим за демократичен съд и едно нормално наказание от само 3 месеца лишаване от свобода, което си го е заслужила.Какво като е българка всички трябва да спазват законите в Македония независимо какви са.
цитирай
17. анонимен - до Автора
11.08.2009 20:44
Авторе извинявай, ама хабер си нямаш от история, а щом не разбираш от история значи и от политика не разбираш, иначе нямаше да ги говориш всичките тия неща. Първо неглижиране на случилото се в Батак, следователно непознаването на случая, второ непознаване на българската история свързана с Македония, трето постоянно ти се превиждат някакви милиарди и имагинерни изпуснати ползи, четвърто значи другите могат да се конфронтират с нас (помисли си добре досега кой с кого се е конфронтирал), а ние не щото сме нямали да спечелим нищо, явно понятията достойнство и себеуважение са далеч от теб, пето - мислиш ли, че ако губихме милиарди щяхме да се конфронтираме по-този начин, шесто никой нормален съд в правова и демократична държава няма да осъди свой гражданин на затвор заради някакъв си скандал между двама души.
цитирай
18. анонимен - Браво
12.08.2009 11:12
Поздравления. Ти си един от малкото с трезва преценка на ситуцията. Факта, че са и дали български паспорт след като е била осъдена говори достатъчно за некомпетентността на служителите във Външно, или още по-лошо за преднамереното предизвикване на скандал от "социал-националисти" като Божидар Димитров. Очевидно е, че много хора в тая страна мразят македонците и само търсят повод да плюят по тях. Неприятното е , че го правят и политиците. Грозна картинка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582957
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031