Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 01:06 - Кмета на Царево с кола за 80 000 лв,Кмета на Несебър с кола за 180 000 лева; Кмета на Варна с кола за 300 000 лева; Кмета на Пазарджик с кола за 60 000 лева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4173 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2009 01:14


Общини борят кризата със заеми и лукс image image

| 27 Август 2009

Кметът на Царево тегли 3 млн. заем и купува Audi Quattro за 80 бона. Колата на несебърския кмет е за 180 бона. Злоупотребите на местната власт може и да надвишат тези на кабинета "Станишев"

Община Царево е
сключила договорimage на 7-ми август за ново Ауди A6 куатро с двигател над 200 к.с. Луксозният седан трябва да бъде доставен от "ЕВРО КАР" ЕООД. "Не сме го купили, няма пари, търсим пари" - коментира троснато кметът на общината. "Няма да ви отделя време, защото не считам въпроса за важен" - отряза молбата за интервю г-н Петко Арнаудов, преди да отпраши по кметските си дела в общинския Фолксваген "Пасат".

От фирмата доставчик също отказаха коментар. Финансовият директор на общината г-жа Славова потвърди, че авансови плащания не са правени. На молбата да видим договора с "ЕВРО КАР" ЕООД юристконсултът отказа с мотив, че там се съдържат лични данни и ни посъветва да пуснем молба до общината, която да бъде одобрена (или отхвърлена) от кмета Арнаудов.

image

Петко Арнаудов в "старичкия" служебен Пасат от 2006 г.

Новото Ауди трябва да замести придобития преди три години за 43931 лева без ДДС Фолксваген "Пасат". Той е купен без конкурс
по процедура на договаряне с поканаimage. През далечната 2006 г. криза още няма, а списъкът с изискванията за кметската кола не се побира на една страница. Особено симпатично е условието колата да има "Отделение за чадър във вратата на шофьора", наред с "Хромирани детайли в купето". Именно такъв "Пасат" намират и доставят от фирмата "ВЕСТАУТО-М" ООД. Той и сега изглежда съвсем представително за кмет на община с 9000 жители.За това, че пари няма кметът е знаел доста преди да се сключи договорът с "ЕВРО КАР". На 17-ти юли Арнаудов докладва на общинския съвет мрачна прогноза за ефекта от кризата върху бюджета на общината. Става ясно, че собствените приходи ще се сринат до 30-40% от планираното ако се запази този темп на събираемост. За да продължи да финансира сключените договори кметът иска от общинарите да одобрят заем от 3 000 000 лв. Решението минава на сесия на общинския съвет на 30-ти юли с гласа на шефа на Банка "ДСК"-Царево, който е независим общински съветник.

Една седмица по-късно "търсенето на пари", за което споменава кметът очевидно е добре напреднало, за да се сключи договор за нова кола, вместо да се прекрати обществената поръчка с мотивите, че има криза, че няма приходи и, че общината трябва да прилага собствената си антикризисна програма.

Изискванията към лимузината иначе са скромни: достатъчно е да има задвижване на четирите колела и дизелов двигател над 200 конски сили! В обявената обществена поръчка с конкурс се приема и "еквивалентен" на марката Ауди модел, но такъв явно не се е намерил и общината е избрала "шестицата" срещу 66666.67 лева без ДДС (80000 с ДДС).

Впрочем, всичко е относително и "антикризисната" покупка на община Царево не може да се мери с подобна такава в община Несебър. Там на 19.06.2009 са възложили обществена поръчкаimage на фирмата "Дарс-ауто ЕООД" за доставка на представителен автомобил срещу 183 848 лева с включено ДДС. Както се казва: "Нерде Мичурин, нерде Съни бийч."

"Дяволската шестица" на царевското Ауди любопитно контрастира с една не толкова щастлива седмица. 7 милиона лева е дългът на общината, твърди общинският съветник и председател на СДС-Царево Людмил Николов, който за разлика от кмета с удоволствие коментира темата за общинските харчове. Той припомня декларацията, която "сините" разпространиха в края на юли. В нея се казва, че Царево е пред фалит и че сините съветници няма да гласуват новия заем от 3 милиона, който царевци ще изплащат 10 години.

Най-скандалното според Николов е, че кметът не е уважил гласувания бюджет за капиталовата програма и е сключил самоволно договори за 3 200 000 лв над него. На това обвинение Петко Арнаудов отговаря, че има програма, с която е избран и ако трябва ще взима заеми, за да я изпълни. Според него опонентът му не е компетентен, за да оцени дупката в общинския бюджет. "Ако иска да дойда да го науча г-н Николов как стават тези работи." - иронизира Арнаудов в пресата.

"Ние му обясняваме, че трябва да спазва закона, а той иска да ни научи да го нарушаваме като него" - казва Людмил Николов. "Не може кметът на община Царево да продължава да се изживява като първи секретар на общински комитет на БКП от преди 1989 г. Вече има правила, норми, които трябва да спазваме като страна членка на ЕС. Общинският съвет е гласувал и приел бюджет и кметът не може да го надвишава самоволно, за да си изпълни партийната програма."

Оказва се, обаче, че може и това личи черно на бяло от Регистъра за обществените поръчки. На 7 юли община Царево сключва
договор с Главболгарстрой-Бургасimage за извършване на строителни и монтажни работи по реконструкция на сградата на лятното кино в музей срещу 566720.8 лева. Разходът, гласуван в бюджет 2009 за тази реконструкция е 200 000 лв. Същата сума е упомената и в списъка на обектите, които Арнаудов иска да финансира с новия заем за 3 млн лв.

Според Людмил Николов кметът е докладвал на общинарите за планиран разход от 200 000 лева на 17-ти юли, тоест, десет дни след като е сключен договор за 566 720 лв с ГБС-Бургас. Същата фирма "Главболгарстрой" бе избрана за ремонта на сградата на МРРБ, излязъл над 2000 евро на кв/м.

Тези "премълчани" 366 720 лева, които се доказват документално са само върха на айсберга от злоупотреби, твърдят критиците на Арнаудов. Николов припомня, как преди години в Ахтопол са поставени тротоарни плочки по 150 лв за квадратен метър, само за труд. "За тези пари щях да ги направя с вградено отопление" - шегува се съветникът.

Критиките, обаче, не са само шеговити. Системно в общинския съвет се внасят неокомплектовани докладни записки с липсваща информация за параметрите на договорите. Не се предоставят договорите с фирмите на които общината дължи пари и не се знае за какво е похарчен дълга. Шуробаджанащината, назначенията на роднини на общинска работа и конфликтите на интереси били правило, а не изключение.

Стигнало се до парадокса общината да откаже да даде на общинския съветник Людмил Николов списък на работещите в кметство Царево с мотива, че ще се разкрият лични данни.

Ситуацията в общините е същата като в държавата, даже по-зле, анализира Николов. Всичко върви по схемата "след нас потоп" огласена от новия министър на регионалното развитие Росен Плевналиев. През 2008 и 2009 се сключват бързешката договори, които нямат финансово покритие. Резултатът за МРРБ е 300 млн дълг и заплаха от фалит. Съдейки по примера на Царево, в предизборния период "червените общини" също са сключвали ударно договори все едно няма криза и бюджетът им ще се преизпълни.

Сега тези общини са потънали в дългове и ако се направи един одит на вътрешната им задлъжнялост цифрата може да надвиши многократно дълговете на министерствата - прогнозира Николов. Той се надява, че след ревизиите в държавата новото правителство ще започне ревизии в общините. С други думи, току що създадената парламентарна анкетна комисия за разследване на злоупотреби в стария кабинет трябва да се заеме и с местната власт. Може също да се създаде специална комисия само за общинските далавери,  която със сигурност ще извади на бял свят скандални злоупотреби. Толкова скандални, че покупката на лимузина по време на криза може да се окаже банално дребнотемие.


"И брокер съм, и градинар съм..."

Последната проверка на общинските сметки на Царево е от 2004 г. Тогавашната Агенция за държавен вътрешно-финансов контрол констатира 112 нарушения на закона, публикувани на 03/08/2005 в одитен доклад от 69 страници. От доклада личи, че след като Петко Арнаудов става кмет продажбите на общински имоти нараства лавинообразно. Голяма част от констатираните нарушения са свързани с обществени поръчки възлагани без конкурс както изисква ЗОП, продажби на имоти на половин цена, договори със свързани фирми, конфликти на интереси. Кметът дори назначил съпругата си Ягода на работа в общината, с което нарушил Закона за държавния служител.
image

Извадка от одитния доклад, от която личи, че община Царево е продавала имоти на 1/4 от средните пазарни цени.

Петко Арнаудов, обаче, е в добри отношения с Темида, съдейки по събитията от последните няколко години. В края на 2003 г. общинарите решават да дадат без търг и конкурс терен на първа линия на малкия плаж в Лозенец на ВАС. Магистратите го придобиват за символична цена.

През 2004 г. прокуратурата в Бургас  образува досъдебно производство срещу Арнаудов за нарушения по ЗОП, но с постановление от 02/08/2005 (ден преди публикуването на одитния доклад) го прекратява. Самият доклад не предизвиква други жестикулации на правоохранителните органи. Добре е да се припомни, че когато стават въпросните събития изборите са минали, партията на Арнаудов е първа политическа сила и президентът Георги Първанов бабува на тройната коалиция, която ще сформира правителство на 17 август.

Само след месец, на 09/06/2005 Висшият Административен Съд сключва договор с фирмата "Диана-Комерс" за построяване на почивна станция на брега на малкия плаж в Лозенец срещу 1,5 млн лева. Цялата операция за кефа на магистратите ще излезе на хазната 3.2 млн лева.

Две години по-късно, през лятото на 2007 висшите магистрати вече отмарят на "Темида Бийч", както го наричат местните хора, докато колегите им останали в София ликвидираха парк Странджа по жалба на Арнаудов. Наглият акт възбуни гражданското общество, което (с право) го възприе като опит да се узакони скандалния незаконен строеж на фирмата "Краш" 2000 край Варвара. Протестите принудиха парламента да се намеси. Така след като 3 членният състав на ВАС премахна парка, депутатите направиха заповедите за създаване на природни паркове необжалваеми и 5 членният състав не можа да потвърди решението на тричленката.

Репутацията на Арнаудов се срина в национален мащаб, но се затвърди локално на кметските избори през есента на 2007, когато беше преизбран. Подкрепа за Арнаудов тогава декларира сегашният министър без портфейл Божидар Димитров. Времена са славни за община Царево. Строят се грандиозни курортни комплекси. Обявяват се инвеститорски намерения за още по-грандиозни, като
императорския апартамент "Йован Цезар"image за 6,6 милиона евро. Царево е в апогея на инвестиционната си програма. Лее се бетон. Леят се и фекалии в морето, поради липса на пречиствателни станции в почти цялата община. Липсата е хванала също асфалта по улиците и по пътищата на юг и на север от Царево. Общината не може да защити нито един проект за еврофинансиране, но пък кметът навсякъде оповестява амбициите си да направи града "четвъртата морска врата на България" и да преобрази "изостаналият юг на българското черноморие".

Преди изборите Арнаудов се проявява и като озеленител. Според регистъра за обществени поръчки през юни 2007 като допълнителни строително-монтажни работи по новата сграда на кметството в с. Варвара са поръчани от фирмата "Бургасцвет-90-Танев"
растения за 129 000 леваimage. Пред кметството наистина има две красиво аранжирани лехи с 50-60 растения. Излиза, че единичната цена на посадените храсти и дръвчета е над 2000 лева, което далеч надхвърля рекорда на скъпите принтери поръчани от МВР. "Бургасцвет-90-Танев" има късмета да спечели и следващата обществена поръчка за доставка на цветя и растения за нуждите на община Царево. Тя е за 150 000 леваimage и е датирана от 13.10.2008. Тогава управляващите твърдяха, че кризата ще ни подмине. Задаваха се критични избори и озеленяването на общината трябваше да е на висота.

Кризата все пак дойде, а с нея се събуди и природата, която раздвижи телеса под станцията на магистратите и я напука. Оказа се, че постройката над плажа е на свлачище. За укрепването му МРРБ наля спешно 1,8 млн лева от джоба на данъкоплатците. Въпросът за отговорността на Арнаудов, разрешил строеж на свлачището не стои на дневен ред... засега поне. Стои, обаче, като паметник на беззаконието строежът на "Краш 2000", за чието разрушаване, по думите на кмета, общината няма пари. Както се очертава, няма и да има.

Приложения:

Информация за договор с "ЕВРО КАР" ЕООД за покупка на Ауди A6:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=370992&newver=2image

Информация за договор с "ВЕСТАУТО-М" за покупка на Фолксваген Пасат:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=77472&newver=2image

Информация за договор с ГБС-Бургас за реконструкция на лятното кино в музей:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=358417&newver=2image

Информация за възложена поръчка от община Несебър на Дарс-ауто ООД за покупка на представителен автомобил:
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=337338&newver=2image

Информация за договор с "Бургасцвет-90-Танев" за доставка на растителни видове (2007) :
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=117100&newver=2image

Информация за договор с "Бургасцвет-90-Танев" за доставка на растителни видове (2008)
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=181383&newver=2image 
http://www.atanas.fr/articles/categories/politics/188-obshtini


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/30/776590_kmetove_si_kupuvat_luksozni_koli_v_krizata/?p=0

Отговор

не са само тези кметове - вижте например г-н Кирил Йорданов от Варна с неговата кола за ок. 300 х. лева ли, евро ли - не помня вече, и уникалния номер от 5 единици. Едва ли е излоран случай. За него никой нищо не казва... сега. Какво ще правите генерално по въпроса, г-да от ГЕРБ?

Одобрение 15
от 17 гласа
 
  image Анонимен Неутрално
  • 22
  • 20:37
  • 30 авг, 2009
Отговор

Пазарджишкият кмет също си купи скъп автомобилза 60 бона в разгара на кризата, а сега ще съкращава персонала от 1ви септември.


Гласувай:
2
01. apollon - ето това са истински ренегати и и...
31.08.2009 01:25
ето това са истински ренегати и изедници -но когато ги срещат смачканите хора от приличие, вместо да ги плюят, ги поздравяват
цитирай
2. meto76 - Какъвто народа такива и управни...
31.08.2009 01:31
Какъвто народа такива и управниците.Безгръбначни плазмодии са ги избрали.Нормално е да им се подмазват.
цитирай
3. boristodorov56 - По колите им ще ги познаете...
31.08.2009 09:52
По колите им ще ги познаете...
цитирай
4. анонимен - Re:
17.02.2012 13:27
Buildings are not cheap and not everyone is able to buy it. However, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> are created to help different people in such kind of cases.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13181368
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31