Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 21:37 - Корупцията е оръжието в ръцете на комунистическата партия в Китай
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1560 Коментари: 4 Гласове:
1



Статия на Дейвид Барбоса от Ню Йорк Таймс.

image Скоро след като Хуанг Гуаню бе обявен от списание Forbes за втория по богатство човек в Китай 39-годишния предприемач мистериозно изчезна. Седмица по-късно пекинското Бюро за обществена сигурност съобщи, че Хуанг е арестуван по обвинения в корупция.

Много скоро други известни фигури бяха арестувани по обвинение в корупция – Рижин Канг, бившия шеф на агенцията по ядрена енергетика, Чен Тонгай – бившия директор на държавната петролна компания Sinopec, директора на пекинското летище (който бе екзекутиран миналия месец), бившия кмет на Шенжен – втория по важност финансов център на страната.

Китайските власти твърдят, че арестите са част от широкомащабна акция срещу корупцията. Това включва и арестите на служителите на австралийския минен гигант Rio Tinto миналия месец по обвинения в подкуп.

Но анализаторите твърдят, че част от нашумелите корупционни дела в Китай често са изблик на борба за власт вътре в Комунистическата партия, като враждуващите фракции използват „войната срещу корупцията” за саморазправа с противника и корпоративните му подръжници.

В случаят с господин Хуанг, например, милиардер в електронната индустрия според държавните медии наред с него са били отстранени много дългогодишни функционери в пореден ход на очевидна подмяна на власта в партията.

Китай няма независима полиция или съдебна система. Разследванията стават по нареждане на партийните лидери. „Процесът е изключително политизиран” – казва Минжин Пей, професор в калифорнийския Claremont McKenna College за ред „антикорупционни дела” – „Ако покровителя ти не те закриля – изпекли са те”.

Това може да ви помогне да разберете противоречивата политическа и икономическа система на страната. Правителството регулярно обявява огромен брой дела за корупция, но реално срещу корупцията се прави твърде малко.

С наближаването на 60-тата годишнина от комунистическата революция Пекин е все по-притеснен, че ширещата се корупция подкопава публичното доверие в партията, уврежда на икономиката и подкопава социалната стабилност.

В наскоро публикувано социологическо проучване 75% от анкетираните заявяват, че корупцията е проблем номер 1 на страната. През настоящата година това доведе до няколко изблика на публична ярост. Един от тях беше през юни, когато хиляди излязоха на улицата в източния град Шишу, след като готвач бе намерен убит в местен хотел, за който се знае, че е контролиран от корумпирани местни чиновници.

„На хората им е дошло до гуша от корупцията” – казва Гао Цуанжин от Китайската академия по социални науки.

Според експерти корупцията процъфтява, защото относително слабо платени чиновници имат достъп до огромни по размер ресурси и бизнес-контакти. „Ключовата променлива в уравнението е размера в който правителството е свързано с бизнеса в Китай” – казва професор Пей.

Много чиновници стават все по-изобретателни в начините за забогатяване, като правят фондации чрез които приемат подкупите или карат фирми да пращат децата им в скъпи университети зад граница.

Китайските законотворци обмислят приемането на закон, който даде на прокуратурата предприемането на по-широки мерки – в това число и наказателна отговорност срещу приемащи подкупите близки, роднини, съпрузи на корумпирани чиновници.

Никой не знае колко чужди компании са замесени в корупция и колко често, но много чужди компании имат сериозни опасения. Особено американските, които трябва да съблюдават и американския закон за Чуждестранните корупционни практики.

През настоящата година Morgan Stanley уволниха един от директорите в имотния департамент заради подозрение, че е нарушил закона.

И все пак, когато избухне голям скандал, произхода и естеството му винаги са забулени в мистерия. През 2006 година, когато бе отстранен Чен Лянгю, партийния секретар на Шанхай и член на Политбюро, мнозина твърдяха, че той е загубил борбата за власт с ръководството в Пекин.

Мнозина твърдят, че арестите на служителите на Rio Tinto са политически мотивирани, заради неотстъпчивостта на австралийската компания при преговорите с китайскта държава за цените на желязната руда.

Хванатите от кампаниите на партията биват публично унижени и понижени затова, че водят декадентски живот, приемат подкупи или имат множество любовници. Но това е практика на толкова много държавни лидери, че в Хонг Конг в издателската индустрия има цял жанр, който описва частния живот на партийни лидери в книги, които носят заглавия като:

„Сексуалните постижения на комунистическите партийни лидери”, „Власт и пари: Похот сред китайските лидери” и т.н

Колкото и да е голяма публичната ярост мнозина експерти се съмняват, че корупцията ще си отиде скоро, главно заради факта, че страната няма независима полиция и съдебна система.

Има граници в това докъде е готова да стигне партията. Когато сина на президента Ху бе замесен в скандал с корупция в южноафриканската държава Намибия, с участието на китайска компания, която по-рано е контролирал, Пекин забрани на китайските портали и телевизии да споменават за случая.

Според анализатори има още една причина поради която промяната няма да дойде бързо. Защото политиците се борят за власт именно с цел формирането на съюзи, които да ги направят много богати.

„Това е в момента инструмента за набиране на партийните членове. Корупцията е лепилото, което в момента държи партията. Отърваването от нея е невъзможно, докато съществева тази система” – казва професор Пей

NY Times

http://www.spekulanti.com/2009/09/07/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83/




Гласувай:
1



1. grigorsimov - Попитайте се:
07.09.2009 22:03
Чии са компаниите инвестиращи и произвеждащи в Китай, и колко милиарда годишно са западните инвестиции там? И кои реално командват Китай и неговата контролирана (както и у нас) корупция?
И най-важното: Кой прави от комунистически Китай - втора световна сила, а в недалечно бъдеще, и първа? Дали китайското икономическо "чудо" е заслуга на комунизма и на хунвейбинската "културната революция" от преди 30 години, или е заслуга на световния еврейски капитал, който реално създава и крепи комунизма - навсякъде по света? А там където се наложи световната Им мафия да замени комунизма, - го заменя с - откровена комунистическа мафия, под прикритието на псевдодемократични лозунги!
цитирай
2. meto76 - Глупости на търкалета. Корупцията ...
08.09.2009 00:12
Глупости на търкалета.Корупцията в Китай си е китайска работа както тази в България и Русия. Когато имаш прост и неграмотен народ имаш и силна корупция.Когато имаш интелигентен народ като в САЩ имаш ниска корупция.
цитирай
3. grigorsimov - А чии са инвестициите за въздигането на комунизма?
08.09.2009 10:09
И кои дават повода и примера за корупционните и мафиотските практики?
Незнанието не отменя фактите!
цитирай
4. meto76 - Определено не са САЩ. Корупция в...
08.09.2009 15:55
Определено не са САЩ.Корупция винаги е имало във всички държави, но във изостанали азитски,африкански и комунистически държави корупцията винаги е била повече отколкото при капитализма, където винаги е имало общестевено мнение, стабилна съдебна система, която вкарва корумпираните в затвора. Да не искаш да ми кажеш че в България при Тодор Живков корупцията е била по-малко отколкото е сега. Нали с едно щракване на пръста Бай Тошо можеше да изнесе валутния резерв на държавата в лична сметка в Щвейцария както и направи Луканов през 1990 год.АКО НЕ БЯХА ИНВЕСТИЦИИТЕ НА АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ В КИТАЙ тя щеше да продължава да си е изостанала държава от Третия сят.Да целуват ръка и да се молят американците да не пранасочат инвестициите си в Индия или някъде другаде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580086
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031