Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 11:20 - Красьо от Плевен се оказва едър кадровик в съдебната система
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
1



  "Черничкият човек с ланците" с обвинение за лъжесвидетелстване
Красен Николов

18 Септември 2009

 

image
 
Пореден огромен скандал очаква съдебната власт, след като се оказва, че т.нар. Красьо от Плевен, известен като "един черничък човек с ланци", наистина е имал множество контакти с членове на Висшия съдебен съвет и с голяма част от кандидатствалите да шефски постове в системата, научи Mediapool.
 

Лицето на име Красимир Георгиев вече е с повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване, тъй като по време на разпитите е отрекъл да познава хора от съдебната система. По време на разследването полицията и прокуратурата са разпитала всички 131 кандидати за ръководни постове в магистратурите в страната. Много от тях са признали, че са говорили с Красьо и го познават по физиономия. Някои от тях са си говорили по няколко пъти с него, искали са му помощ и дори са му доверявали проблемите си.

Разследващите са засекли и определен брой разговори с членовете на ВСС, но в тях няма доказателства за директно оказван натиск.

Така оформящият се огромен скандал ще остане в рамките на моралната отговорност за представителите на т.нар. правителство на съдебната власт. Окончателните експертизи на извадените разпечатки се очакват през октомври. Тогава трябва да се разбере точно колко членове на ВСС са говорили с "човека с ланците" и как те биха обяснили това.

Контактите на Красьо с магистрати са спрели в момента, в който членът на съвета Иван Колев (председател на бюджетната комисия и бивш шеф на Софийския районен съд) оповестява публично на 18 юни за неговото съществуване. Главният прокурор Борис Велчев изрази недоволство, че дадената гласност на скандала е попречила на разследването.

Първоначалната история за Красьо, разказана от Колев, гласеше, че плевенчанинът е предлагал срещу 200 000 лева да осигури от 8 до 13 гласа от членовете на съвета в полза на кандидат за началник на определена магистратура.

Специалната "оферта" получили кандидати, чиито позиции са гласувани на заседанията на ВСС през първата половина на юни тази година. Това бе е периодът, в който съветът кадрува с ударно темпо. Колев тогава добави, че първоначално е дочул за "човека с ланците", а след това е получил потвърждение на информацията, след като му се обадили и от "малка партийна централа" на парламентарно представена формация.

Оттам му разказали същата история и заявили, че напълно вярват в способностите на плевенчанина да осигурява подкрепа срещу пари.

След този скандал в съдебната система започна да се говори за "кръга Красьо" във ВСС, който заедно с друг приятелски кръг, кадрува в съдебната система.

Високопоставените контакти и демонстрираното завидно състояние на Красимир Георгиев на този етап не намират обяснение. Назначена е данъчна експертиза, която би трябвало да изясни защо 27-годишният мъж ползва луксозни автомобили и шофьор при положение, че има единствено малък дял в плевенската дискотека "Анаконда".

Ако скандалът "Красьо" бъде поставен за изясняване пред Висшия съдебен съвет, неговите членове най-накрая може да получат отговор на призивите си да се говори с имена за приятелските кръгове, които кадруват в системата.

На този етап ВСС отминава с декларативни опровержения множеството писма от Съюза на съдиите в България (ССБ), който пита кой всъщност кадрува в съдебната власт. Преди два дни неясен брой членове на съдебния съвет пуснаха от името на целия ВСС декларация, в която се казва, че критиките за кадруването се правят от "злонамерени хора" и са "недопустим натиск".

Председателят на ССБ Стоил Сотиров заяви в петък пред БНР, че "приятелски кръг" кадрува в съдебната система от ресторантите около Съдебната палата".

Той обаче не пожела да спомене имена. От това се въздържа месеци наред и председателят на ВАС Константин Пенчев, който открито се противопоставя на установените практики във ВСС и дори в четвъртък (неуспешно) призова колегите си да спрат с назначенията, докато парламентът не промени съдебния закон.

Кадровата политика на ВСС не среща доверие в Брюксел, в резултат на което и министърът на правосъдието Маргарита Попова предупреди, че съветът може да бъде предсрочно разпуснат.

Във ВСС обаче имат един железен аргумент – защо никой от критиците не назове поименно кои са приятелските кръгове, големите адвокатски кантори, чернички хора с ланци или роднини, които оказват натиск.

В последния мониторингов доклад Европейската комисия също разкритикува неясните критерии, по които съдебният съвет назначава хора в системата. Конкретната причина бе назначаването на военния магистрат ген. Веселин Пенгезов за шеф на цивилния Софийски апелативен съд. Няколко седмици по-късно част от членовете на съвета се оказаха на банкета на Пенгезов, посветен на новата работа. Вътрешната проверка за конфликт на интереси не показа наличие на проблем, а шефът на комисия за конфликт на интереси се оказа сред почетните гости на тържеството.

http://mediapool.bg/show/?storyid=156559&srcpos=1




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582089
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031