Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 00:23 - Веселина Томова: След “Уикенд” Доган купува и “Труд”, и “24 часа”
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1839 Коментари: 1 Гласове:
104 октомври 2009, 22:59 Интервю   image Вероятно премиерът Борисов е сключил сделка с медийната императрица Ирена Кръстева (на снимката), допуска журналистката. Снимка: Иван Григоров Бойко Борисов е сключил сделка с Ирена Кръстева и Делян Пеевски, твърди шефката на afera.bg Веселина Томова, която настъпателно изкарва в сайта си скандални подбробности от сделките на семейния дует, свирещ на Догановата свирка. Понеже в медийното пространство отдавна витае въпросът откъде зеленооката дама разполага с толкоз секретна информация, помолихме я да го изясни, а тя отсече: "Не спя с Алексей Петров". Докато Томова описваше всяка стъпка по закупуването на “Уикенд”, останалата част от гилията мълчеше. До момента, в който “Афера” хвърли бомбата с новината, че семейството-чудо е платило капаро и за мощната медийна групироква ВАЦ. “Труд” най-неочаквано се оттърси от летаргията и по абсолютно безочлив и нагъл начин не само преписа разследванията на Веселина, но направи по тях сценарий, в който вкара Кристина Патрашкова. Бившата зам.-главна на “Уикенд” даде обширно интервю по темата “Групировка се домогва до тотален медиен монопол”, като през цялото време отговаряше на въпросите на Тошо -Тошева “журналистка” Джоева, която без всякакъв свян и етика “слагаше в устата” си въпроси, взети направо от тесктове на Веселина Томова. За наглостта да се крадат чужди разследвания, за журналистическия слугинаж и за грозящата ни опасност от настъпващия медиен монопол "ШОУ" разговаря с Веселина Томова – автор на разкритията по сделките на Кръстева-Пеевски.

- Веси, ти първа разкри потресаващи детайли около купуването на вестник “Уикенд” от “семейния дует на ДПС” Ирена Кръстева – Делян Пеевски. Ти – пак първа, хвърли бомбата, като изнесе информация за това, че семейството-чудо е платило капаро и е в процес на сключване на сделка по закупуване на мощната медийната групировка ВАЦ. Изведнъж обаче в. “Труд” обира каймака на работата ти, като публикува разследванията ти без изобщо да те цитира. Как ще коментираш този “сюжет” от страна на Тошо-Тошевия вестник?

- Не ми се коментира. Те са „великите”, ние сме от „провинцията”. По-голям коментар от това, колко драстично паднаха тиражите на ВАЦ-овите вестници – няма. И това не е свързано нито с кризата, нито с каквито и глупотевини, които се вадят като аргументи. Тиражите им паднаха, защото никой не обича надупени и фризирани вестници, които са се превърнали в огледални копия, и в които се чудиш на кого да угодиш, за да спазиш интереса му. Читателят обаче безпощадно ясно усеща всичко това.

Това, че не са ме цитирали – майната им! Скандалното тук е друго – иначе изживяващият се за най-влиятелен вестник в България дори не намери и грам храброст да изяви собствена позиция за шокиращия медиен монопол, който залива вестниците от страна на Ирена Кръстева – Делян Пеевски и онези отзад, които им дърпат конците и капиталите. И едва когато стана ясно, че утре и „Труд” може да се събуди, купен от тях, плахо вдигнаха ръчичка и изпискаха чрез трета уста: „Моля, другарко, ама не може така!” Afera.bg единствена написа в прав текст това, което се случва в „Уикенд” и това, което предстои да се случи с вестниците от ВАЦ. Всички четяха, звъняха ми на пожар от столицата знайни и незнайни колеги, но нито един не ме подкрепи с името и позицията си. И на финала „Труд” преписа цялата информация от afera.bg, вкара я във въпросите си към интервюираната ексзам-главна редакторка на „Уикенд” Кристина Патрашкова, взаимно се изкараха като първи борци срещу „медийния монопол” и за потрес даже набутаха името на Тошо Тошев, който пък първи бил скочил срещу „корпоративната журналистика”.

Най си падам по журналистки, които до последно лапат кюфтетата от една медия, с която не са съгласни, и я напускат дни, преди да се преместят в друга. Така се връткат цял живот, винаги са „правилни” и някакви началници, хонораропотокът им не е спирал и за секунда, и в същото време се борят за свободата на словото. Интервюто в „Труд” просто е опит с копираните думи на afera.bg и тези на Патрашкова да кажеш нещо против любимците на Доган и Бойко Борисов. За повече „Труд” нямат нито кураж, нито даян.

- Толкова ли са безсилни и некадърни Тошо-Тошевите журналисти, за да прибягват до “услугите” на afera.bg и при това без да цитират?!

- Е, как ще цитират afera.bg, бе? Коя е Веселина Томова? Кои са десетките сто пъти по-качествени и талантливи журналисти от градовете на България? Те не са от породата на „великите”, които

се изтрепват коя първа да направи баница на Бойко Борисов и коя да пие първа питие с Доган.

Погледнато от друг ъгъл за мен даже е чест, че не ме цитират и май Господ си знае работата, като им дава хак в лицето на Кръстева и Пеевски.

- Да, но ако започнеш да преписваш “Труд”, без да се позоваваш на него, ще стане “жега”?!

- Айде, бе! И каква жега ще настане? Тошо Тошев какво ще направи? Ще си изплюе пурата ли? После какво да препиша от „Труд” и от „24 часа” – къде се изходил точно по въпроса Бойко Борисов ли? – Благодаря! Единственото, което препечатвам, са материалите на Кеворк Кеворкян, защото ценя талантливите текстове.
От години имам свое определение за това, което става в медийната орбита на България – това не е четвърта власт, това е четвъртата проститутка!

- Интересно е, че “Труд” не пусна коментар по горещата тема “Групировка завзема медийното пространство в България”, а поканиха Кристина Патрашкова на интервю по темата. Как мислиш - защо тази врътка е удобна на ВАЦ?

- Защото не им стиска да напишат авторска позиция и да заклеймят този отвратителен щурм за овладяване на вестниците. Е, как го виждаш Тошо Тошев да застане срещу Бойко и Доган? Може, ама като падне от власт Борисов. Нагледала съм се на борци срещу корупцията от влиятелните вестници, които

лижат топките на управляващите, вечерят и обядват с тях и като паднат от власт, още на следващия ден вадят брадвите.

Сега ситуацията около ВАЦ-овите вестници е стресова и това интервю с Патрашкова изобщо не е случайно. Нали се сещате, че е четено под лупа, редактирано и нагласяно така, че наистина да каже точно онова, което не им стиска да направят точно тези от „Труд”. Виждате ли колко сме честни и смели – предупреждаваме за „медийния корпоративен монопол”! Долна история.
И ти чакаш Тошо Тошев и Венелина Гочева да тръгнат срещу властта? Мария, слез на земята!

- Защо на НИКОЙ от медийната гилдия не му стиска да каже истината за групировката, която стои зад дуета Кръстева-Пеевски?

- Защото пазят хляба си. Защото знаят, че ако си отворят устата или напишат това, което мислят, първо, то няма да излезе; второ, ще влязат в свиреп конфликт с главните си редактори, ще ги изхвърлят, ще останат на улицата и ще спре безметежното им дописничество. А и хонораропотокът ще секне. Журналистиката не е чиновничество обаче, а мисия, и ако си призван да бъдеш истински журналист, избирайки тази професия, трябва да си готов да бъдеш изхвърлян, съден, бит, уволняван заради правото си да отстояваш истината. Журналистиката е опозиция на властта и затова е рискова професия. Само в България е „престижно” да си журналист, защото се виеш като пачавра около властта. Това е потресаваща подмяна на истинската мисия на журналистиката.

- Апропо, кои вече спокойно можем да определим като Доганови и Бойкови “метреси”?

- Ирена Кръстева и Делян Пеевски минаваха за медийните олигарси на ДПС и Ахмед Доган. Далеч преди изборите те методично изкупиха купища вестници на българския пазар. Тогава на власт беше тройната коалиция. Дотук добре. След идването на власт обаче ГЕРБ и Бойко Борисов услужливо мълчат за медийния възход на Кръстева – Пеевски, които купиха и „Уикенд”, и са на път на да лапнат и ВАЦ-овите вестници. Такава сделка не се прави просто така. Тя минава и през политическо одобрение. Във вестниците на Кръстева – Пеевски днес нищо не е в състояние да помрачи светлия образ на Бойко Борисов. За Доган също нищо не се пише. Което означава, че Борисов е сключил сделка с „мама и син”. Което пък означава, че „медийният монопол” му идва дюшеш.

И още нещо - онези, които създадоха медийния герой и пиарски оформиха Бойко Борисов – именно ВАЦ-овите вестници, сега стават курбан на тяхното творение. Не че те не продължават да му слугуват, но сега вече и ще ги унижи.

- Да, ето след като ти изнесе цели разследвания по темата, Кристина Патрашкова дава просторно интервю, и то за “Труд”, като преповтаря нещата, изнесени в “Афера”?!


- Патрашкова може да вземе Пулицър за превъплъщение от балетна журналистка и журналистка, отразяваща филмите в Кан, в „разследващ” журналист, който се „добира” до Демби.

Патрашкова няма какво да я мислим - тя вече е измислена от онзи, на когото му трябва.


Не мога да коментирам защо някой позволява да го ползват. Сигурно чувства вълнение от това. 

- В един от коментарите си казваш: “Но когато журналистите се борят за свободата на словото само когато им е настъпен личният интерес, това не е журналистика, това е вече публичен дом...”

- Когато по времето на управлението на Иван Костов на Златни пясъци стартираше отвратително гнусната криминална приватизация на туристическия комплекс, аз пишех за „24 часа”. Изхвърлиха ме с устна заповед заради разследванията ми за Златни пясъци. Тогава службите на ген. Атанасов направиха разработка за това, откъде и кои ми били източниците, заплашваха ме директно, че ако не спра, ще ме унищожат. „Труд” и „24 часа” мълчаха и вечеряха и обядваха с Костов. Когато Костов падна от власт, още на следващия ден написаха всичко онова за мръсната приватизация, което аз бях писала две години преди това. Всичко това може да бъде прочетено в книгата ми „Бандитска Варна”, която предстои да излезе в средата на октомври. Та, на това казвам, Мария, публичен дом. Това не е моята журналистика.

- Иван Костов каза, че Алексей Петров е участвал в разработката “Галерия”, и веднага колеги от гилдията реагираха така: Значи Алексей Петров е подслушвал журналисти!

- Аз на Костов не вярвам. Аз съм била подслушвана месеци наред от службите на ген. Атанасов и Костов, и тези хора да ми говорят за журналистика и свобода на словото, просто ми идва в повече. Той изрече толкова манипулации и лъжи по „Галерия”, само за да направи отчаян опит да облече изцяло в бяло кръга Драшков в ДАНС, който има най-голям принос за „Галерия”. А този кръг днес управлява спецслужбите. Кръгът от времето на ген. Атанасов и Костов, както и близък до сърцето на Доган и родните олигарси. Костов непрекъснато иска да оневини тези хора, които бяха отстранени от ДАНС точно заради „Галерия”. И сега, понеже ги върнаха на бял кон, което е повече от скандално, трябва да ни ги представят за невинни агънца, а останалите начело с Алексей Петров – като вампири. Алексей Петров твърди, че няма нищо общо с „Галерия”. Това, че е присъствал на разпити, нищо още не означава. Алексей Петров е работел в спецслужбите - какво точно е вършил, питай него.

- Според наши източници бившият съсобственик на “Уикенд” Недялко Недялков, заради когото е стартирала едната “Галерия”, и който е бил подслушван, стои в сянка в новия медиен проект, за чийто собственик се спряга името на Алексей Петров. Виж колко интересно – до вчера подслушваният Недялков ще работи с Алексей Петров, който навярно го е подслушвал. Ако това е вярно – то е не просто цинично, то е направо перверзно?!?

- Дали Недялков е бил подслушван от Драшков или от Алексей Петров, е доста спорно. Пак ти казвам, аз на Костов не вярвам. Недялко Недялков не го познавам, но след като си е продал дяловете в „Уикенд”, може да си участва където си иска. Самата Патрашкова казва в интервюто си, че щял да влиза в политиката. Ако е искала да му направи услуга да го прикрие някак си, това е дърварска услуга и направо си го набутва с изявленията си. А това да си приятел с Алексей Петров, не е престъпление. Ако човек трябва да избира от Драшков и Алексей Петров – по-добре е да избере втория. Ако питаш мен обаче, ченгетата са все измекяри.

- Бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова и Кристина Патрашкова са официалните лица, които ще правят новия медиен проект. Патрашкова каза, че новият вестник щял да бъде “тип Уикенд от добрите стари времена”. Кажи нещо за този медиен проект - мисля, че ти първа писа за него?

- Да, за този проект знам от месеци. „Тип Уикенд от добрите стари времена”, както се изразява Патрашкова, е тъпкане в една вече умряла ясла. Патрашкова може и да стане разследваща журналистка, кой знае, като има кой да я води за ръчичка при Демби и при Велин Хаджолов. Това обаче са „балетни” интервюта и изяви. Патрашкова лично аз ще я взема на работа, когато изработи едно журналистическо разследване от „а” до „я”,

без да звъни през пет минути на Алексей Петров.

Защото разследващата журналистика не е да развяваш поли в Кан и до някой да ни свързва с някого.
Този нов медиен проект цели, според мен, не само качество на продукта, а влияние, което е заявка за бъдеще на определени кръгове както в политиката, така и в бизнеса. Като знам обаче какъв “отбор юнаци” ще се скупчи сега в тази нова медия, не му завиждам на Алексей Петров, който „нямал нищо общо с проекта”. Той обаче твърди, че много разбира от журналистика. Понеже съм му приятел обаче, съм длъжна да го предупредя – с послушни, притеснени, претенциозни и придворни дами истинска журналистика не се прави.

- Защо определяш Алексей Петров като “дъвката на ген. Атанас Атанасов, която Иван Костов джвака”?

- Защото и ген. Атанасов, и Костов изпитват неистов страх от Алексей Петров. Не се съмнявам, че Алексей Петров знае много злокобни тайни за Командира, както и за ген. Атанасов.

- Казваш, че Бойко Борисов и Алексей Петров са владетели на видимия и невидимия свят. Кое ти дава основание да смяташ, че двамата толкова много обичат самите себе си, че чак се ревнуват?

- Написах, че са огледални образи като опоненти. Когато Бойко Борисов погледне в огледалото, вижда Алексей Петров. И двамата са изтъкани от огромно его, което ще им изяде главата. Борисов започва всяко изречение с “АЗ” и си вярва, че вселената и светът ще се срути без него. Алексей Петров също се е вживял в ролята на задкулисен играч, който пък не може да си представи, че не реди той цялата режисура на играта.

- Прочетох част от книгата ти “Бандитска Варна”, в която герой е и Алексей Петров. Разказваш как си работила с него. Не смяташ ли, че като разказваш как си работила с него, изнасяш класифицирана информация? И преди да почнеш да пишеш за Алексей Петров, ти попита ли го дали ти дава право за това? Питам те, защото се говори, че той едва ли не те цензурира.

- Много държа отговора на този въпрос да не се цензурира.

Не спя с Алексей Петров!

За да бъде един мъж с мен, това е заслужаване.

Алексей Петров е още на първо ниво, има още шест нива за да стигне до мен,

а това надали ще му се отдаде в този живот, защото е истинско изпитание. Казвам го, защото ми омръзна да обяснявам дали съм любовница на Алексей Петров. Той наистина е герой в книгата ми, защото съм работила с него. Който прочете книгата, ще разбере дали в нея има класифицирана информация. Алексей Петров последен научи, че пиша книга. Нито Алексей Петров, нито някой още се е родил, който да ме цензурира. Нямам нищо общо с мишките от медийната гилдия, които се свиват по бюрата. Когато са се опитвали да ми прилагат натиск и цензура, просто съм тръшкала вратата и съм си тръгвала. Затова професионалният ми живот е много горчив, а личният е ужасно тъжен. Казвам всичко това, защото се смея с глас на всички легенди, които чета за себе си. Никога нищо не пестя на приятелите и враговете си. На Алексей Петров - също. Затова, противно на легендите, които се носят, той изобщо не ме цени толкова, колкото много хора си мислят. Както не ме обича и Бойко Борисов. Те и двамата не обичат истината за себе си, казана им в очите.

Едно интервю на Мария Друмева

http://www.blitz.bg/news/article/61099


Тагове:   уикенд,   труд,   Доган,


Гласувай:
1
01. анонимен - ТОМОВА
23.11.2009 21:53
е една провинциална,некадърна,перхидролена кичовка с поглед на недоизмътено влечуго,което по грешка някой го е сложил на хранилка вместо на проходилка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13189028
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31