Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 00:16 - Как съдебните "приятелски кръгове" се подреждат в хранителна пирамида
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3330 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Проектът за наредба за атестирането на магистрати посрещнат с одобрение
Красен Николов

5 Октомври 2009

 

image
Съдия Венета Марковска
 

Нерегламентираните обвързаности в съдебната система вече се подреждат в йерархични нива, стана ясно от думите на върховния съдия Венета Марковска. Тя разясни как се създават магистратски "приятелски кръгове" на местно ниво. По време на общественото обсъждане на проекта за наредба за атестирането на магистратите в понеделник съдия Марковска поиска премахването на помощните атестационни комисии.

 

Марковска ги описа като групи за натиск върху определени хора, които предопределят решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Помощните атестационни комисии бяха създадени със сега действащата наредба за оценяване на магистратите. Те са съставени от трима членове от една и съща съдебна институция, които оценяват работата на своите колеги, когато те кандидатстват за повишение. По-късно тази оценка се ползва и от атестационната комисия на ВСС.

Според Марковска на някои места тези атестационни комисии са "приятелски кръгове", които пишат високи оценки на удобните за тях хора, и ниски, когато "искат да разкарат някого". Тя предложи тези групи да бъдат контролирани и от един външен човек.

"Винаги ще се кадрува субективно, когато това се прави от приятелски кръгове", каза Марковска.

Нейните признания осветяват започналото йерархично подреждане на "хранителната пирамида" на корупцията в съдебната система. През последните няколко месеца председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев говори за приятелски кръгове във висшите нива в системата. По думите му хора около ВСС и Съдебната палата взимат задкулисни решения на срещи "върху бели покривки". От Съюза на съдиите в България (ССБ) твърдят същото. Особено популярен стана случаят с 27-годишния Красьо от Плевен, който бе засечен като довереник на кандидатите за шефове в магистратурата.

Извън темата за "приятелските кръгове" новият проект на ВСС за наредба за атестирането на магистратите се хареса на неправителствените и съсловните организации в съдебната система. Преобладаващото мнение бе, че въведените множество нови критерии за оценка ще спомогнат за обективизиране на даваните оценки.

В проекта магистратите ще бъдат оценявани според това дали са наказвани, дали пишат делата си в срок, насрочват ли заседанията в график, имат ли множество забавени дела, какво са показвали за тях проверките на инспектората, натовареност, сложност на казусите, потвърждения на присъди от инстанционния контрол и т.н.

Ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова поиска въвеждането на критерии "инициативност" за прокурорите и "познаване на правото" за съдиите. Според нея така ще се изтъкнат и положителните качества на кандидатите.

От ССБ също подкрепиха проекта за наредба с основен аргумент, че се създава по-задълбочен механизъм за оценка на магистратите. Очаква се ВСС да гласува документа до края на октомври.

http://mediapool.bg/show/?storyid=157072&srcpos=1



Тагове:   съдебна власт,


Гласувай:
4



1. venercheto - of, кефиш ме за пореден път :)))
06.10.2009 02:57
of, кефиш ме за пореден път :)))
цитирай
2. meto76 - Аз ли, Благодаря!
06.10.2009 20:15
Аз ли, Благодаря!
цитирай
3. petdoshkov - Нещата са по-сложни заради
06.10.2009 20:28
Миналото на съдии от ВАС, начело с Константин Пенчев. Вижте тези два линка и сами разберете за какво е битката :
http://svejo.net/home/link_summary/217778-Nezakonnite-sudii-v-Blagoevgrad-1
http://svejo.net/home/link_summary/218961-Nezakonnite-sudii-v-Blagoevgrad-2?feature=6
цитирай
4. анонимен - има и други хубави неща
07.10.2009 08:39
Стига с тези проблеми - да се веселим - дес е имен ден на една голяма личност - посветих му несръчния си опит в поезията...
Скъпи, Другарки и Другари днес е светъл ден – нашия Сергей има имен ден – Нека да го почетем с едно стихотворения написано от лаик, но написано с любов и неприкрити желания и чувства!


Днес - не е като вчера
Сякаш беше друга ера
Усмивки, прашки и мотори
- Сергей тъжно си говори.

Даже някакъв Петков
Ще оспорва моя пост
Плевенско пикливо псе
Де се мъди, де се вре.

Днес лошо взе да става
Не ме чукат – не им става
Взе да ме избягва даже
Ленчето – медийното гадже.


Никой веч не ме ебава
Дори отзад и за забава
ДАНС обслужва други вече
Не ми се кланят отдалече

Днес е именния ден
На левент-дупе като мен
Пак съм същия си гей-
Но не съм същия Сергей!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579938
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031