Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 20:17 - Барак Обама спечели Нобеловата награда за мир
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2009 20:18


image © снимки: БГНЕС  

Президентът на САЩ Барак Обама спечели Нобеловата награда за мир, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Лауреатът беше избран от 5-членен Нобелов комитет, базиран в Осло. Начело на комитета е председателят на норвежкия парламент и бивш премиер на Норвегия Тубьорн Ягланд, който неотдавна беше избран и за генерален секретар на Съвета на Европа. 

"Нобеловият комитет реши през 2009 г. да присъди Нобеловата награда за мир на президента на САЩ Барак Обама за изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите", се казва в изявлението на Нобеловия комитет, цитирано от световните агенции. "Нобеловият комитет придава специално значение на визията на Обама и на усилията, които той полага за установяването на един свят без ядрени оръжия", се допълва още в изявлението на Нобеловия комитет.
  
"Обама, в качеството му на президент, създаде нов климат в международната политика. Многостранният дипломатически подход отново си възвърна централното място, където отново важност придоби ролята, която могат да играят ООН и  другите международни организации", се посочва в изявлението. "Диалогът и преговорите са предпочитаното средство за разрешаването дори и на най-трудните международни конфликти. Визията за един свят, освободен от ядрените оръжия, е силен стимул за преговорите за разоръжаване и за контрол върху въоръженията", изтъкват членовете на Нобеловия комитет.

"Благодарение на инициативата на Обама САЩ сега играят по-конструктивна роля и в посрещането на големите климатични предизвикателства, пред които е изправен светът, а позициите на демокрацията и на спазването на човешките права също ще укрепнат", заключава Нобеловият комитет.
   
В изявлението се отчита още, че Обама е един от малкото хора по света, който е успял до такава степен да привлече вниманието на света и да даде надежда на хората за по-добро бъдеще. "Неговата дипломация се основава на схващането, че онези, които оглавяват света, трябва да го правят на базата на ценностите и на поведението, които са споделяни от по-голямата част от населението на света", отчита също Нобеловият комитет по повод присъждането на отличието на президента на САЩ. "В продължение на 108 години Нобеловият комитет се стреми да стимулира именно международната политика и онзи подход, на които сега Обама се превърна във водещ глас", се допълва в изявлението. Нобеловият комитет подчертава още, че застава и зад призива на Обама, "че сега е настъпило времето всички ние да споделим отговорността за един глобален отговор на глобалните предизвикателства".

Американският президент Барак Обама заяви, че е изпитал едновременно изненада и дълбоко смирение при новината, че е спечелил Нобеловата награда за мир за 2009 г., но подчерта, я приема като призив към нациите за действие пред лицето на предизвикателствата на 21 век, предаде Ройтерс. Пред репортери на пресконференция в розовата градина на Белия дом той заяви, че гледа на решението на Нобеловия комитет не като на признание за собствените му постижения, а по-скоро като потвърждение за американската водеща роля в полза на аспирациите на народите от всички страни. 

Нобеловата награда за мир, подобно на другите Нобелови награди, представлява златен медал, диплом и парична сума от 10 милиона шведски крони. Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир ще се състои на 10 декември в Осло. На следващия ден, 11 декември, в Осло ще има по традиция концерт в чест на новия Нобелов лауреат за мир. Тази година проявата ще бъде водена от американският актьор Уил Смит и от съпругата му Джейда Пинкет Смит.

От 2000 г. насам лауреати на Нобеловата награда са:
   
- 2000 г. - южнокорейският президент Ким Те-джун за политиката му на сближаване между двете корейски държави;
    image
- 2001 г.  - ООН и генералният секретар на ООН Кофи Анан за работата им в областта на човешките права и разрешаването на световните конфликти;

- 2002 г. - 39-ият президент на САЩ Джими Картър за усилията му за мирното разрешаване на международните конфликти;
   
- 2003 г.  - иранската юристка Ширин Ебади за борбата й за демокрация в Иран и за защитата на правата на иранските жени и деца;
   
- 2004 г.  - кенийската еколожка Уангари Маатхай за приноса й за устойчивото развитие, демокрацията и мира;
   
- 2005 г. -  Международната агенция за атомна енергия и нейният генерален директор Мохамед ел Барадей за усилията им за предотвратяване на използването на ядрената енергия за военни цели;
   
- 2006 г. - бангладешкият икономист Мухамад Юнус и неговата банка за микрокредити "Грамийн" за усилията им за постигане на икономическо и социално развитие на Бангладеш чрез създаване на схема за микрокредитиране;

- 2007 г.  - Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени и бившият американски вицепрезидент Ал Гор за усилията им в борбата срещу климатичните промени и глобалното затопляне;
   
- 2008 г. - бившият президент на Финландия Марти Ахтисаари за миротворческите му усилия в продължение на над 30 години за решаването на конфликти на няколко континента, сред които в индонезийската провинция Ачех и в Косово.
       
В своята история Нобеловата награда за мир е била връчвана общо 89 пъти. За първи път тя е присъдена през 1901 г. на  швейцареца Жан-Анри Дюнан, основател на Международния комитет на Червения кръст, и на французина Фредерик Паси, икономист и основател на френското Дружество на приятелите на мира.

Четиридесет и осем годишният Барак Обама, първият цветнокож президент на САЩ и  новият лауреат на Нобеловата награда за мир, получи престижното отличие по-малко от година, след като беше избран в Белия дом, припомня Франс прес. Обама гледа на себе си като на последовател на идеите на защитника на човешките права - Нобеловия лауреат за мир за 1964 г. Мартин Лутър Кинг,  както и на убития през 1963 г. американски президент Джон Кенеди.

Харизматичен и привличащ вниманието на медиите, Обама сякаш заразява хората със своя ентусиазъм. Той обаче е изправен пред предизвикателството на два незавършени конфликта, войната в Ирак и войната в Афганистан. В Афганистан президентът на САЩ дори сега обмисля нова стратегия в борбата срещу талибаните и възстановяването на страната.

Барак Хюсеин Обама излиза от анонимността през юли 2004 г., когато се обявява в подкрепа на кандидатурата за президентския пост на Джон Кери пред участниците в конференцията на Демократическата партия и когато проповядва идеите за помирение между американците, призовавайки ги да се издигнат над расовите, възрастовите и половите различия.
 
Адвокат по професия, специализирал се в гражданското право, Обама е израснал на Хавайските острови. Там той  е роден на 4 август 1961 г. в семейството на жителка на щата Канзас и кенийски имигрант. Кенийският му дядо е бил прислужник, чийто син спечелил стипендия, за да учи икономика в американски университет.
   
Бащата на Барак Обама преподава на Хавайските острови, където се жени за млада бяла американка в момент, когато подобни бракове между представители на две различни раси са забранени в доста американски щати. Тези бракове са легализирани от Върховния съд на САЩ едва през 1967 г.
image  
Барак Обама е бил само на 2 годинки, когато баща му напуснал семейството и се върнал в Найроби, където бил назначен за министър на финансите на Кения. Майката на Обама пък се запознала с индонезиец и така малкият Барак има възможността да живее няколко години и на индонезийския архипелаг, преди да се върне на Хавайските острови при баба си и дядо си по майчина линия. Между впрочем Обама говори и индонезийски език.     
   
Висшето си образование Обама завършва с блестящи резултати. Той се дипломира по международни отношения в университета Колумбия в Ню Йорк, после завършва право в Харвардския университет. Там през 1991 г. той става първият цветнокож главен редактор на престижно юридическо списание.

Обама е работил и като социален работник в гетата в южната част на Чикаго, които са едни от най-бедните в САЩ. После става адвокат в кантора в същия град, където се запознава със съпругата си Мишел.

Избран в Конгреса от един от най-бедните квартали на Чикаго, Обама винаги се е борил за осигуряването на грижи и по-голям достъп до училищата за най-бедните хора в САЩ.

Миналата година в хода на кампанията за определяне на номинацията за президентския пост на американските демократи, Обама успя да надделее над съперничката си, бившата първа дама и настоящ държавен секретар Хилари Клинтън. (БТА)

http://www1.dariknews.bg/view_article.php?article_id=413134



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584413
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031