Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 11:41 - Натиск за оставки и ревизия на назначения в съдебната власт
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
1



   
ЕК очаква разследване и "адекватни мерки" около скандала "Красьо"

Красен Николов

20 Октомври 2009

 

image
 

Европейската комисия настоя Висшият съдебен съвет да разследва задълбочено направените досега кадрови назначения около скандала "Красьо" и да предприеме адекватни мерки след това. Това заяви във вторник говорителят на ЕК Марк Грей след среща с българския министър на правосъдието Маргарита Попова в Брюксел.

 

"Ние ще продължим да следим много от близо това, както и какво ще последва във ВСС и прокуратурата. Успехът на съдебната реформа в България зависи от спазването на ясни и справедливи критерии при номинирането на магистратите", каза Марк Грей и подчерта, че ЕК "неведнъж" е отправяла препоръки за справяне с проблема с кадруването в системата.

Критики за липса на прозрачност и обективност имаше и в последния мониторингов доклад на ЕК.

Междувременно министър Маргарита Попова и Асоциацията на прокурорите в България също заговориха за нуждата от още оставки в системата покрай скандала с "черничкия човек с ланците".

От разследването до сега става ясно, че общо трима членове на ВСС, 15 кандидати за шефове в системата и 30 действащи магистрати, са говорили с плевенския бизнесмен Красьо, разследван за търговия с гласове във ВСС.

От началото на годината досега ВСС извърши около 100 нови назначения на ръководители в съдебната власт.

До този момент само членовете на съдебния съвет Иван Димов и Стойко Стоев подадоха оставки от постовете си, но обявиха намерения да се върнат на съдийските си места. Пламен Стоилов излезе в отпуск докато се установи каква точно е неговата роля в скандала.

Скандалът избухна през юли, след като членът на ВСС Иван Колев описа въпросната персона като "черничък човек с ланци", който пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Проверката на прокуратурата установи, че зад това име се визира 27-годишният Красимир Георгиев - човек с минимални доходи, който го играе строителен предприемач и се познава със стотина магистрати, политици и бизнесмени.

Маргарита Попова заяви, че първите оставки са движение в правилната посока, но това е "само началото на процеса". Тя призова "всички" членове на ВСС, за които има "някакви съмнения" за нерегламентирани контакти, да признаят това публично и да напуснат съвета.

Според нея и другите магистрати, които са се възползвали от тези връзки, за да бъдат назначени, трябва да помислят "дали могат да останат в системата".

След срещите си в Брюксел тя прогнозира, че мониторингът на ЕК върху България ще продължи и през 2010 година. Според нея наблюдението на ЕС "дърпа напред" реформите в страната.

Във вторник и от Асоциацията на прокурорите в България призоваха всички кандидати за ръководни постове и членове на ВСС, замесени в скандала "да намерят сили" и да напуснат системата.

"Дори фактът, че са намерили за нужно да се обаждат и да поддържат контакти със съмнителни лица, от които са очаквали очевидно неморална и незаконна подкрепа, е основание да напуснат и съдебната система", се казва в позицията на прокурорската организация, която е по-твърда от тази на главния прокурор Борис Велчев.

Велчев вече заяви, че според него членът на ВСС Пламен Стоилов не трябва да подава оставка, защото има само един разговор от 5 секунди с Красьо.

Асоциацията на прокурорите иска от ВСС да отмени своите кадрови решения около скандала и да обяви нови конкурси. "Това е единственият начин, по който върховният орган на съдебната система ще постави ново начало в своята работа и ще снеме всякакво съмнение за некоректност при назначенията на административните ръководители", се казва още в декларацията.

Ръководител на организацията е прокурорът от Върховна касационна прокуратура Камен Михов, който е шеф и на отдела за международно сътрудничество във ВКП.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157627&srcpos=1



Тагове:   съдебна власт,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615205
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930