Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 10:37 - Президентът на Афганистан ще бъде излъчен на балотаж
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 817 Коментари: 0 Гласове:
1



  Под натиска на Запада Карзай прие решението на избирателната комисия
20 Октомври 2009

 

image
 

Президентът на Афганистан ще бъде избран на балотаж, който ще се проведе на 7 ноември, обяви Независимата избирателна комисия. Действащият държавен глава Хамид Карзай обяви, че приема решението на комисията за провеждане на втори тур, в който негов съперник ще е бившият външен министър Абдула Абдула.

 

"Вярваме, че решението на комисията е законно, юридически издържано и конституционно и че то ще укрепи пътя към демокрацията", посочи Карзай, цитиран от Ройтерс.

Първоначалните резултати даваха 55% подкрепа за Карзай и 28% за Абдула. Подкрепената от ООН комисия за жалби обаче обяви резултатите от 210 изборни секции за невалидни и така Карзай загуби десетки хиляди гласове в негова полза.

Провелите са на 20 август избори вкараха страната в политическа нестабилност и засилиха напрежението между Карзай и Запада. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, се очаква Карзай, който е представител на преобладаващата в Афганистан етническа общност на пущуните, да спечели балотажа, но съмненията за измами по време на първия тур може да хвърлят сянка върху легитимността на неговия режим. ББС отбелязва от своя страна, че няма никаква гаранция, че вторият тур ще мине без нарушения и измами.

След първия тур на изборите в Афганистан Западът лобира силно лидерите в страната да намерят решение за излизане от политическата парализа. Белият дом, който обсъжда дали да изпрати допълнителни 40 000 военнослужещи в Афганистан, предупреди, че няма да бъдат дислоцирани повече войници, докато не бъде постигнато политическо решение. От тази гледна точка не е изненадващо, че Карзай обяви позицията си за провеждането на балотаж на съвместна пресконференция с американския сенатор Джон Кери и специалния пратеник на ООН в Афганистан, норвежеца Кай Ейде.

"Международната общност е решена да доведе до край изборите и да превърне втория тур в успех", заяви Кери в Кабул на съвместната пресконференция с Карзай.

Той пък от своя страна заяви, че в момента не е най-подходящото време да се говори за разследвания на изборите. "Сега е времето да се движим напред към стабилност и национално единство", посочи Карзай.

Говорител на Абдула Абдула съобщи за ББС, че бившият външен министър също приема провеждането на балотаж и е напълно подготвен за него.

Международната общност приветства решението на Карзай да приеме балотаж.

Американският президент Барак Обама заяви, че това е важна стъпка към демокрация.

"Сега е от първостепенно значение всички елементи от афганистанското общество да продължат да се обединяват, за да дадат ход на демокрацията, мира и правосъдието. Очакваме втория тур на изборите и завършването на процеса по избиране на президент на Афганистан", заяви Обама.

Американският президент все още не е решил дали да изпрати подкрепления в Афганистан, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, който уточни, че все още не е определено дали Обама ще изчака балотажа от 7 ноември преди да вземе окончателно решение.

Решението на Карзай бе приветствано и от френския президент Никола Саркози и британския премиер Гордън Браун.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също поздрави Карзай за решението за втори тур, но отбеляза, че организирането му ще бъде голямо предизвикателство.

Пред репортери в централата на ООН, Бан заяви, че световната организация ще направи всичко възможно, за да направи втория тур на 7 ноември прозрачен и надежден.

"Не трябва да повтаряме това, което направиха последния път", посочи Бан.

 

 




http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157628&srcpos=12


Тагове:   Афганистан,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583387
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031