Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 20:18 - Съдия по ценоразпис
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1166 Коментари: 1 Гласове:
3



image
Още преди членовете на ВСС да се ориентират в собствената си тарифа, трети магистрат беше сгащен с подкуп.


Очевидно, както и по върховете на съдебната система, и по регионалните съдилища си има твърда тарифа.

След кюстендилския съдия
Юрий Маринов, хванат преди 10 дни с 24 бона рушвет, вчера беше заловен плевенският прокурор Георги Велков, докато получава подкуп, с 1000 лева по-малко.

Днес комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет се самосезира по случая с прокурора от Плевен.

Същата комисия разследва и грандиозния корупционен скандал, завихрил се също с плевенски адрес и получил популярност като „Красьо Черния".

В четвъртък главният прокурор предложи
ВСС да прекрати временно дейността си, докато не се разплете цялата корупционна верига и не се изчисти системата.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пък обяви, че чистката не трябва да се ограничава само в рамките на сидебната система, но и да се проследят полотическите контакти на магистратските брокери като Красьо от Плевен.

Освен Георги Велков, хванат в крачка с 23 000 лева подкуп вчера, обвинение за вземане на пари под масата е повдигнато и срещу пазарджишкия окръжен съдия Георги Веселинов.

Потресаващо е това, което се случва в последните дни - трети магистрат заловен с подкуп, коментира Цони Цонев, председател на етичната комисията на ВСС.

Вероятно трябва да се увеличи наказанието за подкуп, особено когато се отнася за магистрати. Не може човек без морал да упражнява юридическата професия, да определя съдбата на хората, затова трябва да губи автоматически и правото да бъде юрист.

Моралът е в дефицит при тези случаи и определено са причина за недоверието на хората към магистратите, добавя Цонев, цитиран от БТА.

В понеделник ще бъдат изискани всички документи и ще действаме с пълна решимост и радикални мерки, независимо кой какъв пост заема.

При разследването на случая "Велков" трябва да се стигне докрай, за да се разкрият причините в институцията Прокуратура - Плевен, довели до евентуалното престъпление, заяви прокурорът от Окръжна прокуратура Искра Ганева, която дълги години работи в един кабинет с Георги Велков.

"Велков има право на един справедлив процес, защото до този момент той бе прокурор, достоен за уважение със своя труд, каза тя. Ако се установи, че е виновен, е нужно да се продължи докрай, за да се видят истинските корени на проблема, които са го довели до извършване на престъпно деяние. Ако обаче е невинен, трябва да се намерят авторите на евентуалната провокация или инсценировка срещу него, за да понесат те своето наказание".

Ганева е категорична, че "разследването трябва да стигне до истинските причини, защото не бива да се търси само сензацията, че един прокурор е хванат с подкуп".

"За мен като плевенчанин е срамно това, с което Плевен, плевенските магистрати, и в частност плевенската прокуратура влезе в централните новинарски емисии" - така председателката на парламента Цецка Цачева коментира проядената от рушвети съдебна система.

Тя уточни, че ако има искане за законодателни промени от магистратите, Народното събрание ще изпълни своите задължения и ще обсъди това, което се предлага от представителите на съдебната власт.

"Висшият съдебен съвет е органът, който е натоварен да кадрува магистратите, както и да налага съответните дисциплинарни наказания. А що се отнася до случаите на извършени престъпления от магистрати, то борбата с корупцията, която е във всички области и на всички нива, в това число и на най-високо, е основен приоритет на правителството".

http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=38761:2009-10-24-13-38-14&catid=45:2008-09-17-19-42-31&Itemid=96




Гласувай:
3



1. aida - Само едно мнение ........
26.10.2009 12:22
Какво ще се случи обаче, още никй не знае, а не е и много сигурно дали и ще разбере. Парите и високите постове не са за всеки. Няма лесно управление - това е изкуство...и не само. Някои хорат се взимат много на сериозно и забравят простичките неща, но те пък оказвайки се градивни водят до къде !?? - до срутванеее...
Да, така е - всяка игра си има правила, норми и гра..ни..цииии.... Когато не спазваме правилата....сме вън от играта. Е ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ !!! Жалко за обикновения човек, ама честито и на него, че за да попаднеш на професионалист все още ходещ по земята, т.е. да не гледа на ТЕБ като на едни ходещи пари пак си е изкуство и то за всяка една сфера или институция. Но пък може би така ще нарушим традициите така добре поддържани във всички времена ???
Ееееххх бай Ганьо какво ли щяхме да правим без теб - да си ни жив и здрав, и да не ни забравяш.......:)))))))))))))))))))

С много усмивки и пожелание за хубави и слънчеви дни на всички, които ще се спрат и прочетат постинга :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580897
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031