Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 21:12 - Религиозните секти – "източник" на всичките ни беди
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2009 10:25


         
адв. Иван Груйкин, Гражданска инициатива "Справедливост”

27 Октомври 2009

 

 
 
image
 

 

 

През последния месец зачестиха коментарите и изявления на хора от властта за необходимостта от нов Закон за вероизповеданията.

 

 

 

Първият изстрел бе на народния представител от партия "Атака” г-жа Цвета Георгиева по телевизия RETV от 29 септември 2009 г. Щафетата бе поета от министъра без портфейл Божидар Димитров (в ресора на чието министерство са вероизповеданията), който изцяло сподели възмущението на г-жа Георгиева от изключително лесния начин, по който в България може да се регистрира вероизповедание.

 

И за да няма съмнение, че това не са просто приказки, дойде и интервюто във в. "Монитор” от 17 октомври 2009 г. на заместник-председателя на парламентарната комисия по човешки права и вероизповедания г-жа Красимира Симеонова от управляващата партия ГЕРБ.

Общото помежду им е неприемането на досегашния либерален режим за регистрация на вероизповеданията, изключително негативната оценка на всички религии, различни от православие, ислям и юдаизъм, загрижеността за възпитание на подрастващите в православен дух. Сектите са опасни, те идват от чужбина, тровят душите на децата ни, трябва на всяка цена да бъдат спрени ...

Не съм изненадан от напъните на представителите на "Атака”. От самото начало на този трагикомичен продукт на българската политическа генетика нивото му е зададено така, че ограничените лимити в политическо, морално и интелектуално отношение от години са запазена марка на тази руска колона в българската политика.

Министър Димитров може да е без портфейл, но пък има дебело досие в комунистическата Държавна сигурност. Същата, която бе бойният юмрук за налагане волята на комунистическата партия и нейната атеистична идеология. Която преследваше хората поради техните убеждения, в това число и религиозни. И за по-сигурно разби Българската православна църква, обезкръви клира й, назначи послушни и безопасни митрополити и патриарх и превърна Църквата в безлично и безгласно поделение на Московската патриаршия.

Божидар Димитров работеше за системата, която успешно извърши всичко това. Не съм чул да има угризения, несъгласия или съжаления. Логично е да чуя точно обратното – че не може (и сега, разбира се...) всеки лесно да си регистрира вероизповедание. Най-добре според министъра явно е било времето преди 89-та, когато това беше не само трудно, но и невъзможно. Постът е друг, но службата – същата.

Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Старото – него си го знаем. Лабораториите на любимата на министъра ДС, изправени пред проблемите на рухващата социалистическа икономика и очевидния провал на проекта "развит социализъм”, преди повече от 25 години измислиха и осъществиха "патриотичното” мероприятие "възродителен процес". Тогава, да си признаем, мнозинството българи не бяхме на висота .... меко казано.

Проблемът е, че не сме на ниво и сега. Пред очите ни за отклоняване на вниманието от несъстоятелността на поредния управленски експеримент на тези, които реално управляваха през последните осем години, се прави опит за нов вид възродителен процес срещу друга част от българските граждани – тези, които не се самоопределят като православни или мюсюлмани (от казионните Свети Синод и Главно мюфтийство, разбира се).

Но конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека изключват всякаква възможност за толериране на което и да е вероизповедание за сметка на останалите, включително малцинствени.

Недопустими са дискриминиращи действия в сферата на религията, дори и под формата на негативни оценъчни характеристики или изявления за лица, изповядващи определена религия – така, както е недопустимо заклеймяването на хората поради тяхната раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход.

Плурализмът в религиозната сфера и забраната да има официална държавна идеология (включително и на религиозна основа) са основополагащи принципи в конституцията на правовата държава България. Все неща, на които министър Димитров не е имал възможност да бъде обучаван.

За представителите на ГЕРБ може би подобно изявление изглежда на пръв поглед нелогично. Уж е дясна, прозападна партия, член на Европейската народна партия, там не са ли повече протестанти и католици ... Така би се чудил всеки, който не вижда преобладаващия управленски материал на партията Граждани за европейско развитие на България. БКП, милиционер, ДС, милиционер... Какво друго да очакваме от тези хора?

Още веднага след изборите Гражданска инициатива "Справедливост” изрази позицията си за пълната илюзорност на всякакви позитивни очаквания от Бойко Борисов, ГЕРБ и тяхното бъдещо управление и че не се нуждаем от 100 дни за този извод.

На тези, които ще скочат несъгласни с тази констатация, признавам, че не следя вестниците и телевизиите в България, а вярвам повече на очите, разума, проверените факти и житейския си опит. Несъстоятелен управленец, грубо издялан и налаган медиен продукт, лице на поредния конформистки проект, задълбочаващ кризата на българската общност, демагог и популист, който никога не е имал за своя кауза човешките права и върховенството на закона.

И когато този човек стане министър-председател на държавата, нещата няма как да си останат смешни и безобидни. Моралната и психологическа среда, която се създава от управленец с подобна биографична и ценностна идентичност, рано или късно води до сблъсък с ценностите и стандартите на една друга среда, част от която вече трета година е и България.

Първо е депутат от "Атака”, после е вездесъщият Божидар Димитров, намесва се и депутат от управляващата ГЕРБ, на този фон "войводите” от ВМРО търсят под лупа поредното "сектантско сборище”, за да напомнят за себе си, а утре патриотично настроени младежи ще окупират някоя евангелска църква......

Преди дни с изненада прочетох в "десен” вестник позицията, че "българското общество трябва да се самозащити от религиозните култове, които очевидно рушат психическото и физическото здраве на нацията”.

Изброени са три случая, които авторът явно смята за доказателство за "очевидната връзка между религиозните практики в сектантските общности и бума от психически разстройства, убийства и самоубийства на техни членове”. Останах поразен. Щом "десните” в България се хващат на тази въдица, какво остава за останалите?

Някой замисля ли се, че ако приемем подобен откровено комунистически пропаганден подход, значи приемаме за възможно обвързването на всички останали (без посочените три) криминални случаи в държавата с религиозната принадлежност на мнозинството българи?! И че тогава трябва да се направи връзка между очевидния бум на психични разстройства, убийства и самоубийства в страната и преобладаващото вероизповедание на извършителите и засегнатите?! И накрая – че силно негативният имидж на България като държава в рамките на ЕС и на преобладаващата част от нашите сънародници в Европа е възможно да се дължи на традиционното и статистически доминиращо за страната ни вероизповедание?!

Резултатът от тези внушения е един – причините за деградацията ни като общество и държава не са във все още неосъдения комунизъм, властвал официално до 1989 г. и разрушил Църквата, семейството и морала на нацията, последвалата еволюция на социализма, наречена преход, липсата на законност и справедливост, и собствената ни глупост и безотговорност, а някъде другаде.

И народът мълчи и се готви за сблъсъка с поредното зло, което всъщност се оказва виновно за всичките ни беди – деструктивните и кръвожадни религиозни секти.

Опасността е разкрита благодарение на вашата загриженост, прозорливост и кадърност, господа управляващи. А вий ...... вий сте патриоти.

http://mediapool.bg/show/?storyid=157880&srcpos=13


http://mediapool.bg/show/?storyid=157877&srcpos=12



Тагове:   източник,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614987
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930