Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 21:35 - Направете услуга на африканците - не ги хранете! - "Таймс"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2170 Коментари: 2 Гласове:
1



Направете услуга на африканците - не ги хранете! 23.10.2009 17:42 В Кения и Етиопия отново цари глад. Ако им изпратим храна и хуманитарни помощи, ще влошим нещата в дългосрочен план, пише Сам Кейли за "Таймс" image Африканският рог е обхванат от най-лошата суша от 47 години. Около 23 млн. души са заплашени от гладна смърт.

Би било нечовешко, ако не се трогнем до сълзи от телевизионните кадри на деца с подути от глад кореми, оплакващи умиращите си родители.

Направете им услуга - седнете си на ръцете, пише Сам Кайли, който е бивш шеф на бюрото на
"Таймс" за Африка.

Положението безспорно е ужасяващо, но с наближаването на Коледа най-интелигентната реакция на това ново бедствие е да цитираме репликата на Ебенизър Скрудж: "Ами! Глупости!".

Организациите за подпомагане на Африка се впуснаха в истерична игра на надуване на данните, след като преди 25 години на телевизионния екран се появиха ужасните образи на глада в Етиопия благодарение на Майкъл Бърк от Би Би Си.

С всяка следваща година проблемите на Африка изглежда се увеличават. Хуманитарните организации и медиите завишиха мащаба на последвалия ужас, надхвърляйки реалните му измерения.
още по темата image Населението на Африка достигна 1 млрд. image 23 | image7046 Наводнения изправиха Западна Африка пред хуманитарна катастрофа image 3 | image4920

Тази година Международният комитет за спасение (МКС) публикува резултатите от проучване на смъртността в Демократична република Конго.
"Вашингтон пост" се провикна, че "войната в ДР Конго и нейните последствия са убили 5,4 млн. души", позовавайки се на МКС. Глупости!

Нито МКС, нито "Пост" лъжат умишлено, но идеята, че 5,4 млн. души са загинали в резултат на войната в ДР Конго е нелепа. Тя трябва да се тръби, за да се наберат средства за облекчаване на истинските и ужасяващи страдания на конгоанското население, но въпреки това си остава нелепа.

Както признава МСК, "по-малко от 10% от всички смъртни случаи са причинени от насилие, а за най-голямата част са виновни

лесно предотвратимите и поправими фактори


като маларията, диарията, пневмонията и недохранването". Това, което МСК казва в действителност, е, че конгоанците умират, защото са бедни. Нови изследвания на Андре Ламбер и Луи Лол-Тар показват, че нарастването на смъртността в ДР Конго започва преди войните.

Но ако комбинираме думите "война" с "милиони жертви", получаваме заглавия, които печелят дарения. Всички го правим. Използваме статистиката, за да подчертаем ужасите в Африка и да покажем у дома невъобразимите мащаби на проблемите на континента.

Това е проблемът. Мащабите станаха невъобразими. Двайсет и три милиона? Съдейки по двайсетгодишния си опит като кореспондент от Африка, мога да кажа напълно уверено, че това са глупости.

Някой броил ли ги е? Не.
"Оксфам" твърди, че 3,8 млн. кенийци, над 3,8 млн. сомалийци и 13,7 млн. етиопци "се нуждаят от помощ". Под това се разбира, че има опасност те да измрат поради липса на храна.

За Кения е възможно да се направи такова предположение, но за Сомалия, която се намира в състояние на постапокалиптична анархия от 1991 г.? Наистина има суша, както се случва на всеки десет години. Тази е най-тежката от десетилетие, но дори 23 млн. души да са застрашени от гладна смърт, моля не посягайте към чековата книжка!

Чуждестранната помощ е основната причина за агонията на Африка

Според "Оксфам" "хранителните помощи спасяват животи, но те изместват други инициативи в подкрепа на стратегиите за предотвратяване на катастрофалните последици на следващите суши". Точно така!

Ако изпратим помощ сега, ще убием повече хора впоследствие, защото така те ще се умножат, а никой няма да се сети да осигури реколта, с която да ги изхрани. Кения преминава през ужасни времена, но това нямаше да е така, ако богатата на зърно западна част на страната не беше разпокъсана от междуетническо насилие.

Ако програмите за подпомагане на земеделието, които през 60-те и 70-те години помогнаха на фермерите да подобрят производителността си, не бяха прекратени, ако правителствената система за разпределение на млякото и говеждото в търговската мрежа не се беше провалила заради корупция и ако хората не живееха върху неплодородна земя, която не може да ги издържа, Кения би могла да се изхранва дори по време на суша.

Когато дъждовете се върнат в Кения, там няма да има достатъчно зърно. Кенийските политици откраднаха голяма част от помощите, които им изпратихме, и сега се очаква ние да изхранваме техните избиратели. Винаги, когато Кения, а и Етиопия в тази връзка, са изпитвали недостиг на храна, богатите държави са се притичвали на помощ.

В последния си доклад "Анкерпласт и други" "Оксфам" твърди, че между 70 и 92% от американските помощи за Етиопия са под формата на храна - и почти всичката храна е от излишъка на американското земеделие.

Излиза, че на Етиопия не й е било необходимо да се самоизхранва. Още по-лошо - Етиопия и Еритрея изхарчиха милиарди, които трябваше да използват, за да развият способностите си за самоиздръжка от 1998 до 2000 г., за война по границата си заради купчина голи скали.

Те можеха да си го позволят, защото ние в богатия Север изхранвахме населенията и на двете държави. Тогава какво трябва да се направи? Обръщам се за отговор към Бирхам Волду, която преживя предизвикания от хората глад в Етиопия от 1984 г.

"Постоянното доставяне на храна от места като САЩ е скъпо, неикономично и насърчава зависимостта", пише тя в доклада на "Оксфам".

"Нашата страна е голяма и когато в една част от нея има глад, в друга има изобилие. Така че ние се нуждаем от по-добра инфраструктура и и комуникации, за да доставяме храната до там, където е нужна. Преди всичко се нуждаем от образование."

Ако го желаят достатъчно силно, етиопците могат само да си оправят пътищата. Остава образованието. Можем да помогнем на африканците да си помогнат сами, като правим дарения за организации, които ще ги използват изключително за образование. Ако не го правят, не им давайте пари!

Ако се наложи, пишете на всеки чек "не е за храна". Чрез образованието могат и ще се отърват от некомпетентните и корумпирани лидери, които ние поддържаме на власт от десетилетия с помощите, които изпращаме. Образованите африканци ще сложат край на опасния цикъл от глупости.
Сам Кайли, "Таймс" Източник: БТА
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2527811


Тагове:   глад,


Гласувай:
1



1. rebu - Точно
28.10.2009 21:58
Помощите развращават. Малко да погледнем в нашата история. Началото на ХХ век - битът е на нивото на Африка, изплащаме окупационен дълг на Империята, данъци на Турция, след Илинденското възстание идват стотици хиляди бежанци, 6 години войни с много жертви и загуби на пари и територии. През цялото това време не са давани помощи за храна, помагало се е със земеделска земя, пари за добитък, заеми за започване на някаква производствена или търговска дейност и българския народ успява да се изравни в края на тридесетте години пак с водещите дветовни страни. А сега - помощи за храна на мързеливото и плодовито циганско население, резултата - престъпност, свръхразмножение, неграмотност и искания за още повече помощи. Справка 38% от бюджета за 2010 г. отиват за социална дейност - стимулиране на паразитите от болния организъм.
Такава е картинката и в Африка!
цитирай
2. meto76 - Имаше една американска поговорка: ...
28.10.2009 22:17
Имаше една американска поговорка: "Вместо да даваш на бедния риба, научи го да лови риба." Защото ако му дадеш риба, решаваш проблема само за момента. А ако го научиш как да лови риба, ти му даваш умения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582055
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031