Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 09:48 - Петима министри декларират възможен конфликт на интереси
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2600 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2009 10:24


Премиерът обявява, че не е свързан с никого, няма кредити и не участва във фирми Наделина Анева
  image  

Факсимиле на декларацията на министър Трайчо Трайков.

 

Петима министри от кабинета на Бойко Борисов са обявили, че могат да се озоват в конфликт на интереси със свои близки заради участието им във фирми и сдружения, които съвпадат с техния ресор. Някои дори са признали, че към момента на подаване на декларациите за конфликт на интереси има несъвместими за длъжността им обстоятелства, тъй като са били управители или прокуристи на фирми, с които като министри ще имат взаимоотношения.

 

Нито един обаче не е посочил като свързани лица свои политически или бизнес партньори, от които може да изпадне в зависимост.

Декларациите на министрите са подадени до парламентарната комисия за борба с корупцията в края на юли и началото на август. "Сега" ги получи по закона за достъп до обществена информация. Според шефа на "Антимафия" Яне Янев те ще бъдат качени в интернет до дни.

Частен интерес, произтичащ от дейността на свързани с тях лица, са обявили министрите Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Божидар Нанев, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов. Според закона за предотвратяване конфликт на интереси "частен интерес" е всяка облага от материален или нематериален характер за лицето, заемащо публична длъжност, или за свързаните с него лица. А получаването на облага може да е като доход в пари или в имущество, придобиване на дялове или акции, получаване на привилегия или почести, на стоки или услуги безплатно или на по-ниски от пазарните цени.

Един от най-коментираните министри през последната седмица - Трайчо Трайков, обявява, че няма частен интерес. В графата за това каква длъжност е заемал в годината, преди да застане начело на икономическото ведомство, той съобщава, че е бил прокурист на "ЕВН България ЕР" АД и "ЕВН България Топлофикация" ЕАД. Тези обстоятелства той е записал като несъвместими със заеманата от него длъжност. На 3 август е предприел действия за прекратяване на отношенията си с ЕВН. След като правителството взе решение да възобнови проекта "Горна Арда", опозицията заподозря Трайков в конфликт на интереси, тъй като ЕВН е акционер в проекта. Тогава комисията "Антимафия" започна проверка по случая, която още не е приключила. Трайков има портфейл от акции, които търгува на Българската фондова борса, и кредит от Банка ДСК, но не е уточнил сумата.

Строителният министър Росен Плевнелиев е обявил, че може да възникне ситуация, в която съпругата му Юлияна Плевнелиева и брат му Румен Плевнелиев да се възползват от положението му на министър.

Съпругата управлява "Ателадиа" ЕАД, която е с предмет на дейност селски туризъм в района на Банско и други части на страната, земеделска дейност, хотелиерство, консултантски услуги. Тази фирма пък е съдружник в строителната "Аклади имобилиен" ООД.

Плевнелиев е имал дялове в четири дружества към датата на избирането си за министър. Това са "Резиденшъл парк София" ООД, "Лозен консулт" ООД, "Плевнелиеви" ООД и "Ирис инженеринг" ООД. Последното дружество е в ликвидация. Бил е в управата на 7 фирми и сдружения - "Линднеримобилиен мениджмънт" ЕООД, "Лозен консулт" ООД, "Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт" АД, "Резиденшъл парк София" ООД. Освен това е бил и в управата на КРИБ, сдружение "Американска търговска камара в България" и фондация "Дом за нашите деца".

Социалният министър Тотю Младенов също е обявил, че има четири свързани с него лица, които могат да се възползват от положението му на министър. Това са Цветанка Ангелова, с която живее на съпружески начала, брат му Цвети Младенов и родителите му Марийка и Младен Младенови. Това означава, че те участват във фирми или НПО-та, които могат да имат взаимоотношения с ръководеното от него социално ведомство. Министърът обаче не е посочил в какво точно се изразява този частен интерес. Според ДАКСИ бащата на министъра Младен Младенов има фирма за счетоводни и данъчни консултации.

Младенов е записал, че година преди избирането си е бил член на УС на "Дружество за управление и развитие на индустриална зона" - Враца, шеф на сдружение с нестопанска цел "От Дунава до Балкана" - Враца, член на управата на общинския футболен отбор "ОФК Ботев" - Враца, както и член на УС на "Мрежа за гражданска активност" и председател на УС на сдружение "Съюз на потребителите"- София.

Здравният министър Божидар Нанев е посочил в декларацията си като свързано лице съпругата си Инна Нанева, която държи 33% във варненската медико-диагностична лаборатория "Томовижън" ООД и с 10% е съдружник в специализирана хирургическа болница "Проф. Темелков" - Варна. Останалите 90% държи родата на съпругата му - родителите и сестра й. Нанев обявява още, че е бил управител на "Български лекар" ЕООД, преди да заеме поста, както и че има кредит от 20 000 лв.

Вежди Рашидов е декларирал, че от работата му като министър потенциално може да се възползва фирма "Рашидов" АД, в която участва синът му Вадим. Той е бил член на УС на "Хомо Луденс", която е в ликвидация, на сдружение "Алфа - клуб да оцелееш", сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, Национално гражданско сдружение "Природа за хората", но там е в процедура по прекратяване на участието. Рашидов декларирал 33% дял в "Алиор 7" ООД.

Аграрният министър Мирослав Найденов е посочил в графата за частен интерес съпругата си Нина Найденова, която има фирма за ветеринарно-лечебна дейност "Д-р Дариткова-Нина Найденова" ЕТ. Към датата на избирането си за министър Найденов е бил зам.-шеф на Асоциацията на ветеринарните лекари за дребни животни.

 

---ДЪЛГОВЕ---

Премиерът Бойко Борисов е обявил, че няма никакъв частен интерес, не е вземал кредити и не участва в търговски дружества година преди да стане премиер. Затова пък вицепремиерите са затънали в дългове. МВР министърът Цветан Цветанов е с жилищен кредит от 59 000 евро към ДСК, които ще изплаща 30 г. Преди изборите двамата обявиха, че залагат имущество, за да може ГЕРБ да участва във вота. Тези кредити обаче не са описани в декларациите им.

Финансист №1 Симеон Дянков има заем за дом към Bank Fund Federal Credit Union (Washington DC. USA), но е пожелал сумата да не се оповестява публично. Той има 49% дял в "Екопроект Априлци" ООД.

Военният министър Николай Младенов е бил член на фондация "Европейски институт", член на Надзорния съвет на "Помощ за благотворителността в България", член на УС на фондация "Европейски демократичен път", която е в ликвидация.

Шефът на МВнР Румяна Желева е била управител на сдружение "Национален център нова социална практика", сдружение "Асоциация за извънсъдбено разрешаване на спорове" в Бургас, а в годината преди избирането си е била в управата на "Глобал консулт" ЕООД -Бургас и ЕТ "Ко-Шнайдерс" ООД София.

Йорданка Фандъкова е била в управата на читалищното настоятелство в читалище "Димитър Динев", на сдружение "Българо-германски форум" и на столична спортна асоциация.

Правосъдният министър Маргарита Попова няма никакви участия, взела е заем от 5000 лв.

Екоминистър Нона Караджова е обявила консултантската фирма, в която работеше преди да заеме поста - "Проекти консулт" ЕООД". Транспортният министър Александър Цветков е обявил, че е управлявал "Паркинги и гаражи" ЕАД и има кредит от 15 000 евро към банка "Пиреос България" заедно със съпругата си. Министър без портфейл Божидар Димитров е в управата на три сдружения, а спортният Свилен Нейков не е намерил какво да обяви в декларацията си.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4369§ionid=16&id=0000101




Гласувай:
1



1. анонимен - Дайте да направим фонд за подпом...
28.10.2009 11:33
Дайте да направим фонд за подпомагане защото много са го закъсали с тези заеми "горките" Доказаха че вземат избирателя за олигофрен
цитирай
2. meto76 - Премиера нещо ментри с тая декла...
28.10.2009 20:29
Премиера нещо ментри с тая декларация - "Премиерът Бойко Борисов е обявил, че няма никакъв частен интерес, не е вземал кредити и не участва в търговски дружества година преди да стане премиер."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615802
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930