Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 08:43 - Медведев: Не забравяйте ужасите на сталинизма, нищо не ги оправдава
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2694 Коментари: 0 Гласове:
2



Медведев: Не забравяйте ужасите на сталинизма, нищо не ги оправдава От Дневник Последна промяна в 19:37 на 30 окт 2009, 2071 прочитания, 220 коментара

В деня когато за 18-и път Русия отбелязва паметта на жертвите на политическите репресии, президентът Дмитрий Медведев предупреди сънародниците си, че са изгубили усета си за ужасите на сталинизма.

Той призова да се издигнат музеи и мемориални центрове за зверствата на комунизма, както и да не спират усилията за откриване и идентифициране на жертвите.

Във видео обръщение, качено на личния му блог, Медведев нарече репресиите "една от най-големите трагедии в историята на Русия" и заяви, че паметта за националните трагедии е също толкова свещена, колкото и тази за победите.

"Преди две години почти 90% от анкетираните от социолози млади руснаци не можаха да назоват дори фамилиите на известни хора, пострадали или загинали от репресии в тези години. Това, разбира се не може да не ни тревожи."

Президентът посочва, че "и днес може да се чуе, че многобройните жертви са били оправдани от някакви висши държавни цели. Убеден съм, че никакво развитие на страната, никакви нейни успехи и амбиции не могат да се постигат с цената на човешки страдания и загуби. Няма оправдание за репресиите".

Медведев изтъква, че при Сталин са унищожавани цели обществени слоеве, практически е ликвидирано казачеството, съсипано е селото, репресирани са абсолютно всички професии и вероизповедания.

"Нека се замислим - милиони хора са загинали заради терор и лъжливи обвинения, милиони. Лишили са ги от всякакви права, дори от достойно човешко погребение."

Държавният глава допълва, че страната се бори с фалшификациите на истирята и често се смята, че става дума единствено да не се преразглеждат резултатите от Великата отечествена война.

"Но не по-малко важно е да не се допусне възстановяване под претекста за историческа справедливост оправдаването на онези, които унищожаваха собствения си народ."

В годините на предшественика му Владимир Путин описването на събитията от времената на сталинизма стана доста по-розово, коментира "Ню Йорк таймс". Подкрепяни от властите книги балансират зверствата на Сталин с възхвала на постиженията му и особено на победата над нацистка Германия. В крайна сметка, днес руснаците смятат, че Сталин е сторил повече добро, отколкото зло.

В същото време Москва критикува източноевропейски историци, които описват Червената армия като окупатор, а Медведев създаде комисия срещу "фалшифицирането на историята".

Арсений Рогински - председател на удостоената с тазгодишната награда "Сахаров" на Съвета на Европа организация "Мемориал", коментира, че обръщението на Медведев удря "точно в десетката на дискусията за Сталин и сталинизма - въпросът за победата и нейната цена".

С инициативата си за мемориали и издирване на масовите гробове той прави нещо доста по-конкретно от общото приказване, а дали това ще стане реалност, зависи изцяло от него и сегашните власти, в което силно се съмнявам, допълва Рогински.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/10/30/807943_medvedev_ne_zabraviaite_ujasite_na_stalinizma_nishto/


Тагове:   медведев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614759
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930