Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 22:46 - Дейвид Милибанд Мозъка - изгряващата звезда на лейбъристите
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове:
2



image Дейвид Милибанд. Снимка: личен сайт

Почти младеж, ужасно умен, с усмивка на победител и с наскоро открит родственик от Русия - това са някои от характеристиките, които отличават Дейвид Милибанд от повечето политици. Наричан с прякора Мозъка, 44-годишното момче чудо на “новите лейбъристи”, се издигна от съветник по политическите въпроси в правителството на бившия премиер Тони Блеър до министър на външните работи и вероятно ще е следващият лидер на партията.

Политик с дар слово, Милибанд успешно напредна от “върл блеърист” до своя висш пост в правителството на Гордън Браун, оцелявайки при съперничеството Блеър-Браун, като се превърна в незаменим партиец. Той често е сочен за приемник на Браун и наистина многократно е в основата на опити да бъде отстранен от власт лидерът, който не се слави с особен късмет, но се измъква от различните интриги без видими щети. Сега, когато партията се е примирила да следва непопулярния Браун до следващите парламентарни избори в средата на 2010 г. - както и със загубата им, - името на Милибанд се свързва с поста външен министър на ЕС, който ще се създаде с Договора от Лисабон.

Когато бе попитан за амбициите си в интервю на Би Би Си, той отговори: “Не съм кандидат. Не съм свободен.” Браун даде да се разбере, че Великобритания ще продължи да се нуждае от способностите на Милибанд - и дори още повече, ако лейбъристите се върнат на местата на опозицията следващата година. От друга страна, дипломати смятат, че отговорен пост в Брюксел няма непременно да спре Милибанд от подновяване на кариерата в Лейбъристката партия, след като се върне - по примера на Питър Менделсън, друг преуспял лейбърист, завърнал се от Брюксел.

Милибанд, който описва себе си като “семеен човек”, е осиновил двете момчета, Айзък Джеймс и Джейкъб, на съпругата си Луис, която е родена в САЩ и е цигуларка в Лондонския симфоничен оркестър. И двамата са запалени бегачи и често участват в благотворителни спортни прояви. За да присъства на раждането на Джейкъб, Милибанд отменил срещите си със саудитски лидери по време на държавно посещение на крал Абдула преди две години. В един от малкото коментари за личния си живот Милибанд сподели пред “Рийдърс дайджест” през 2008 г. за осиновяванията: “Разбира се, хората се чудят: кръвта вода не става, нали? Но аз бих се хвърлил под някой движещ се влак за тези деца.”

Той се изказа също толкова трогателно и по-рано през тази година за посещението си на семейния гроб в еврейското гробище във Варшава, където благодари на поляците, че са спасили живота на майка му, когато я приютяват от нацистите. Майката на Милибанд, Марион Козак, е еврейка от Ченстохова, град в южна Полша. През 1940 г. тя идва във Великобритания през Белгия заедно със съпруга си, марксисткия теоретик Ралф Милибанд, който умира през 1994 г. Семейството е загубило 80 процента от роднините си по време на Холокоста, много от които в лагера на смъртта Аушвиц. “Аз съм щастливец, защото поколението на родителите ми се е сблъскало с фашизма, а не аз”, каза Милибанд по време на визитата си в Полша.

Дейвид Райт Милибанд е роден в Лондон на 15 юли 1965 г. и учи в общообразователното училище Хавърсток в северен Лондон. Той завършва философия, политика и икономика в колежа Корпус Кристи на Оксфорд и получава образователна степен по политически науки в Масачузетския технологичен институт (МТИ) през 1990 г., където е бил стипендиант на фондацията “Кенеди”. Милибанд, който като дете искал да стане кондуктор в автобус, за пръв път бе избран за депутат през 2001 г. и заемаше няколко различни поста в правителството, преди да стане министър на външните работи през 2007 г.

Неговият по-малък брат, Ед Милибанд, е държавен министър по въпросите на климатичните промени. На отделни посещения в Русия двамата братя се срещат на чай и сладкиши със София Милибанд, 87-годишна тяхна прапрабаба, която се обадила на Ед по време на радиопредаване с негово участие, докато той беше в Москва по-рано тази година. След като установила, че пра-прадядото на Милибанд е брат на нейния дядо, София казала: “Имат усмивката на Милибанд. Така че веднага разбрах, че са от нашия род.”

http://e-vestnik.bg/7552/deyvid-miliband-izgryavashtata-zvezda-na-leybaristite/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620857
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930