Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 22:50 - Прелом в Гърция - имигрантите ще получат избирателни права
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
1



image Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

 

Хиляди имигранти в Гърция ще се сдобият с права да гласуват и да бъдат избирани на следващите избори за местни органи на властта.Те ще получат и право на гражданство, съгласно предвидените от правителството промени в законодателството и имиграционната политика. Пребиваващите в Гърция чужденци от години настояват за такива права, които най-сетне ще бъдат удовлетворени в следващите месеци.Това обяви премиерът Георгиос Папандреу на третия световен форум за миграция и развитие в Атина, като потвърди, че неговият кабинет ще реализира предизборните обещания, дадени от управляващата социалистическа партия ПАСОК.

Спирайки се на въпроса за по-активното участие на имигрантите в политическия живот на страната, Папандреу ясно посочи, че това ще бъде постигнато, като се предостави възможност на така нареченото второ поколение имигранти да получи гражданство, а на дълго пребивавалите в страната да бъде осигурено право да участват в изборите за местни органи на властта, което по думите му е “изискване и на Европейския съюз”. Според правителствени източници управляващите социалисти смятат първо да прокарат промяна в законодателството, която да осигури право на имигрантите да гласуват, така че те да могат да го упражнят на общинските избори през 2010 г.

Целта е в началото на годината тази законодателна промяна да бъде гласувана, за да може общините да изготвят избирателните списъци. Следващата стъпка на кабинета ще бъде свързана с разпоредбите за предоставяне на гражданство на имигрантите. Със сигурност може да се каже, че гръцко гражданство ще бъде давано на родените в Гърция деца на имигранти, а такова вероятно ще се предоставя и на имигрантски деца, дошли като малки в страната и следвали в гръцки учебни заведения.

Освен осигуряването на права на законно пребиваващите имигранти, премиерът Папандреу повтори, че целта на правителството е да реши и проблема с нелегалната имиграция. Той посочи, че това трябва да стане чрез политика, насочена към интегриране и приобщаване на имигрантите към обществото, чрез по-ефикасно охраняване на границите и чрез преформулиране на отношенията със страните, от които идват имигрантите.

Вътрешният министър Янис Рагусис заяви, че правителството е решено да се бори с трафика на хора и с всички престъпни канали. За целта се предвижда да бъде създаден координационен център, за да бъдат съгласувани действията на различните ведомства във връзка с имиграционния проблем. По данни от печата в Гърция живеят над един милион имигранти, като близо 500 000 от тях са с редовен статут. В страната има и над 250 хиляди българи.

Гърция се обявява за обща имиграционна политика на ЕС. “Можем да имаме мечти за бъдещето”, казват пребиваващата в страната Стефания. Мисля да следвам в Гърция, радостна съм и съм обнадеждена от решението за предоставяне на гражданство. “Живея от 27 години в Гърция. Тук съм родена, тук тръгнах на училище, тук родих дете. Друго отечество нямам, защото Гърция е моята родина. Но страната ми ме задължава на всеки три месеца да стоя на нескончаеми опашки, за да получа разрешително за престой, сякаш съм чужденка. Искам аз и детето ми да продължим да живеем в Гърция”, казва Рабаб, като пояснява, че властите в страната я третират като законно пребиваваща, когато си плаща данъците, а иначе я смятат за нелегална.

“Чувствам се като в затвор, дойдох на 13 години в Гърция от Саудитска Арабия, ходих на училище тук. Въпреки че живея от 20 години и си плащам данъците, аз съм чужденец в Гърция…Тази година получих разрешително за престой със закъснение от седем месеца поради натовареност на службите, занимаващи се с тези документи”, казва друг имигрант.

http://e-vestnik.bg/7540/prelom-v-gartsiya-imigrantite-shte-poluchat-izbiratelni-prava/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628286
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930