Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2009 15:53 - Филмът с Красьовците взе да става съветски
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1068 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 11.11.2009 15:54


 Филмът с Красьовците, който съдебната власт започна да прожектира като "шведски", е на път отново да се окаже "съветски". Градският прокурор на София Николай Кокинов ни осведоми вчера, че вече се работи по версията, че станалият национално известен като брокер на назначенията в системата плевенски бизнесмен Красимир Георгиев е контактувал с магистрати не за друго, а за да ги компрометира. Същата версия от известно време неофициално се опитват да лансират и някои членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като разпространяват теории, че героят от Плевен е самозван мошеник, опитващ се индивидуално да изнудва невинните магистрати с цел лична облага. Има и друг вариант - че по този начин два лагера в съвета се цакали взаимно.

Преди броени дни пък правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че главният прокурор Борис Велчев имал намерение да оповести и имената на "граждани извън съдебната система", които са имали контакти с емблематичния Красьо, "за да се разбере за какво точно става дума". Остава да гадаем политиците влизат ли в тази категория граждани.
Но понеже зрителите на този "филм" държим да видим финала, а не да бъдем приспани нарочно, за да го пропуснем (както става обикновено), ще се радваме да чуем от главния прокурор или от неговия бивш говорител, че ще ни бъдат съобщени, при това с приоритет,

имената на политиците - телефонни събеседници на "младежа с ланците"

ако искат публиката да повярва, че се води качествено разследване. Освен това, след като шефовете в съдебната система веднъж са казали А, огласявайки имената на няколко членове на Висшия съдебен съвет, които според разпечатките са си говорили с Красьо, трудно е да оправдаят спестяването на имената и на полицейските началници, за които е установено същото "деяние". Това е единственият възможен начин да се даде отговор на въпроса по каква причина толкова високопоставени и зрели (поне на възраст) магистрати са се нанизали на броеничката на младото парвеню, което, вижда се от самолет, притежава доста ограничен интелектуален багаж. Най-сигурното доказателство, че Красьо не е индивидуален играч, вече беше дадено от компрометираните магистрати от телефончето му. Страстта, с която го защитават, и смешните обяснения, които дават за контактите си с него, могат да означават само едно: натиск да не издават "по-горната инстанция". От какво естество е натискът - финансов или става дума заплахи, може само да се гадае.

Това е тема, която през последните четири месеца, откакто е гръмнал скандалът, съзнателно и старателно се неглижира. От дългогодишната практика по избухването и замирането на подобен вид скандали можем да се досетим как

покровителите на Красьо замитат следите си

докато онемялата публика слуша как следователи, прокурори и съдии са си контактували с него по здравни, музикални, строителни, туристически и благотворителни поводи, но не и във връзка с упражняваните от тях професии. Обясненията им издават общ сценарист, но нищо не може да спаси фарса, който се опитват бездарно да ни играят, от пълния провал. Той даже не е толкова смешен, а е жалък и обиден за гражданите, защото очевидно участниците в него ги смятат за много наивни. За да не ги взимат за пълни глупаци, ще ги посъветваме да прочетат читателските форуми под всички статии в интернет, посветени на скандала.

Ето какво пише един от читателите на dnevnik.bg:
"Не ни правете на идиоти!!! Видите ли, корумпирани са само тия от тефтерчето на Красьо! Цялата съдебна система е прогнила от горе до долу! Почти всички прокурори и по-голямата част от съдиите въобще не са независими, защото са политически назначени лица! Затова е необходим организационен и кадрови рестарт на базата на нов закон за избор на магистрати." Както и следното мнение също на читател: "Какви са тези глупости - Красьо искал целенасочено да ги компрометира - това са приказки от хиляда и една нощ. Истината е, че по-голямата част от магистратите се самозабравиха - решиха, че правораздаването е частен бизнес. Докараха ни дотам, че да се радваме, ако някое дело се промуши и се реши правилно, защото никой не е дал рушвет..."
Неоспорими истини.

Разкритията за "младежа с ланците" са едно от най-положителните неща, случвали се в съдебната система през последните 20 години, защото показа матрицата, по която се случват нещата в третата власт - чрез купуване на постове и директни контакти както с партийните централи, така и с престъпния свят. Най-ценното е, че за пръв път корупцията, за която всички говорят, но винаги остава невидима,

бива осветена именно при извора й - ВСС

По този начин се разбива митът за неговата принципност и професионализъм, както и за честните му и независими кадрови решения. Порочност е думата, която най-добре пасва на сегашния му състав, който се снишава и се надява, че бурята е отминала. Това не е така, защото обществото не знае колко от членовете му не са говорили с Красьо по телефона, но пък са седели на една маса с неговите кукловоди.
Дивашкият кариеризъм и службогонство на магистратите трябва да бъдат наказани. Затова чорапът трябва да бъде разплетен докрай и по нишката да се стигне до реалния съдебен съвет. За него председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и представители на Съюза на съдиите оповестиха неведнъж, че се бил разположил някъде на бяла покривка.

Сега е моментът да бъде открито местонахождението му, след като правителството било решено да бъде безкомпромисно при такива нарушения, както увери министър Попова. Още повече че главният прокурор преди дни се "договори" с Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да се намеси в разкриването на контактите на лобиста. "Тия от ДАНС не са ли приятели на Красьо", логично попита друг читател на "Дневник". И въобще кой вярва на тази служба, че е способна на нещо сериозно след последните интриги там?

И след като съдебната и изпълнителната власт вече са се заели с казуса, защо и законодателната най-накрая не прояви признаци, че е забелязала какво се случва. Защо вече не е започнало изслушване във вътрешната комисия или в комисията против корупцията, след като няколко имена на политици вече излязоха от тефтерчето на плевенчанина. Конвенцията на ООН против корупцията, която има пряко действие в България, е задължителна за депутатите точно толкова, колкото и за представителите на другите власти. Търговията с влияние е тежко престъпление и никакви оправдания, че още нямали етичен кодекс, нямат правна стойност. Затова да бъдат така добри и да ни покажат на практика действието на обявената от вътрешния министър противокорупционна стратегия БорКор. Защото кредитите свършиха не само в банките.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/11/10/813724_filmut_s_krasyovcite_vze_da_stava_suvetski/



Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Кой ли вярва в задгробния живот?. .
11.11.2009 21:43
Кой ли вярва в задгробния живот?..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580137
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031