Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 09:46 - Обама: Заедно, САЩ и Китай носят благоденствие
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
1



16 ноември 2009 / News.dir.bg Много малко световни предизвикателства могат да бъдат решени без сътрудничество между Съединените щати и Китай. Това подчерта днес на среща с китайски студенти в Шанхай американският президент Барак Обама, цитиран от световните агенции и БТА. Обама, който пристигна вчера на първото си посещение в Китай, откакто зае поста, каза, че "има товар на лидерство, който всяка от нашите две страни носи".
Като пример за едно от най-сериозните предизвикателства американският президент даде глобалното затопляне. Той предупреди, че в навечерието на международната среща на върха за климата в Копенхаген между 7 и 18 декември, лидерите от цял свят наблюдават какво правят Съединените щати и Китай. И Съединените щати, и Китай трябва да предприемат сериозни стъпки за борба срещу промените в климата, подчерта Обама, цитиран от Ройтерс.
Американският президент увери, че връзките между двете държави може да доведат до повече благоденствие по света.
"Схващането, че ние трябва да сме съперници, не е предопределение", изтъкна той и увери, че Съединените щати не се опитват да ограничат възхода на Китай.
В същото време Обама призова Китай, който е ключов търговски партньор на САЩ, за балансирани връзки и икономически растеж. Искам открит диалог между двете страни, обяви той и наблегна на тясното сътрудничество между тях в търговията, енергетиката, екологията, регионалната сигурност, контрола над въоръженията и науката.
Президентът на САЩ определи американските ценности на свободата на изразяване и на участие в политическия живот като универсални. Нашата страна винаги ще работи за разпространението на тези свои фундаментални ценности, увери той.
Обама даде да се разбере, че Съединените щати не искат да налагат форма на управление на другите държави, но няма и да стоят мълчаливи. Борбата срещу робството и неравните права за жените и малцинствата в САЩ бе трудна, но победи, защото страната прегърна принципите на своето основаване, изтъкна той.
Американският президент каза пред китайските студенти, че неограниченият достъп до интернет в страната му е източник на сила.
Обама започна срещата, която се състоя в Шанхайския музей на науката и технологиите, с възхвала на китайските традиции и силни думи за ключовия търговски партньор на САЩ. Пред аудиторията от 500 избрани студенти, той отговори след това на въпроси, много от които му бяха зададени по интернет. Срещата бе предавана в Китай само по основния англоезичен телевизионен канал, който е гледан от много малко зрители, отбелязва Асошиейтед прес. Белият дом обаче обеща да помести разговора на своя сайт, достъпът до който в Китай не е ограничен.
По-късно днес американският президент ще отпътува за Пекин, където ще има срещи с държавния ръководител Ху Цзинтао и други високопоставени китайски представители. Обама увери китайските студенти, че ще повдигне пред Ху всички въпроси, които е споменал в речта си пред тях. Преди това американският президент имаше половинчасова среща с кмета на Шанхай.
"Всяка от двете страни извлече голяма полза от напредъка, който постигнахме през последните две десетилетия", подчерта Обама.

http://dnes.dir.bg/2009/11/16/news5382952.html


Тагове:   сащ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583843
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031