Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 16:37 - Бойко хариза винетките на гаджето си Цветелина с новогодишен подарък за 40 милиона лева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2289 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2009 16:39


    Съмнения надвиснаха над избора за разпространител за винетките
Десислава Лещарска

2 Декември 2009

 

 
image
 

 

Докато се чака Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към МРРБ да обяви кой е победителят в търга за разпространение на винетки през следващите 4 години, растат съмненията за коректността на избора.

 

 

На търга, проведен миналия петък, се явиха трима играчи – държавната компания "Български пощи", консорциумът "Лукойл" – "Холдинг Пътища" и консорциумът СИБанк – "ВИП Секюрити". Тръжната комисия отстрани офертата на ръководената от Валентин Златев фирма "Лукойл" и притежавания от Васил Божков "Холдинг Пътища" с мотива, че не отговаря на изискванията на възложителя.

 

Представителите на двете фирми веднага заявиха, че ще обжалват, но към днешна дата твърдят, че все още не могат да го направят, тъй като пътната агенция не им е изпратила нито протокол от отварянето на офертите, нито мотиви за отстраняването им.

Очакваме писмата да пристигнат днес, след което нашите юристи ще ги прегледат и ще решим имаме ли основание да обжалваме, коментираха в сряда пред Mediapool от "Холдинг Пътища".

От "Лукойл" потвърдиха, че пътната агенция още не е отговорила защо офертата им е отхвърлена.

Критерият за избор на изпълнител на поръчката е най-ниска оферта. Пощите поискаха комисионна от 8.5% от приходите от всички винетки, а СИБанк и "ВИП Секюрити" – 4.75%. Пътната агенция събира от стикери около 200 млн. лева годишно.

Отстранените участници заявиха пред журналисти, че офертата им била най-ниска, но не уточниха с колко.

Към момента за най-вероятен победител в търга се смята консорциумът между фирмата за охрана и инкасови операции на Атанас Симеонов "ВИП Секюрити" и СИБанк, където мажоритарен собственик е белгийската KBC, а малко над 18% държи спътничката в живота на премиера Борисов Цветелина Бориславова, която е и шеф на надзора.

Преди два дни те поканиха всичките си конкуренти за подизпълнители. Консорциумът обяви, че ще преговаря с пощите и с веригите бензиностанции, включително "Лукойл", да продава винетки в техните пунктове.

Това вероятно нямаше да е проблем, ако съдружието СИБанк – "ВИП" Секюрити бе посочило тези подизпълнители в офертата си, но това не е направено, коментираха запознати пред Mediapool.

По този пункт възложителят и евентуалният победител за поръчката се разминаха в мнението си нарушени ли са правилата. Експерт от АПИ каза пред Mediapool, че подизпълнителите задължително се посочват в офертата.

Юристи на консорциума СИБанк – "ВИП Секюрити" обаче заявиха, че тръжните условя дават възможност дистрибуторската мрежа на изпълнителите да се разширява, за да се улеснят гражданите. Предполага се, че подизпълнителите ще се включат в схемата срещу процент от комисионата.

"Ако това сдружение ще продава винетки в бензиностанциите, а то няма къде другаде – не може да ги продава в болници или в музеи, защо държавата избира посредник и му дава десетки милиони левове, вместо да работи директно с който трябва", се питат от "Лукойл". На въпрос ще приемат ли предложението на СИБанк да продават винетки, от компанията отговориха: "Никога не сме казвали, че ще приемем".

По стария договор, сключен през 2004 г. и изтичащ в края на 2009 г., бензиностанциите на "Лукойл", както и всички останали пунктове на големите вериги също продават винетки, въпреки че основният търговец е съдружието "ДЗИ-Транс", в което участие има и фирма на Васил Божков.

В момента Божков, чийто холдинг бе и сред фаворитите на предишната власт в поръчки за пътно строителство, е предприел масирана атака срещу новото правителство заради повишения данък за хазарта, където той също има интереси.

Запознати със ситуацията казаха пред Mediapool, че има основания да се смята, че смяната на разпространителя ще осигури по-големи приходи за държавата не само заради размера на посочената комисионна, но и заради по-голяма надеждност на изпълнителите.

Очаква се АПИ да обяви крайният победител в сряда или четвъртък. Изборът може да бъде анулиран само от Комисията по защита на конкуренцията, ако някой я сезира и тя установи законови нарушения.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159276&srcpos=1

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4542§ionid=3&id=0000602

http://www.bulfax.com/?q=node/846879


 

Бойко хариза винетките на Цветелина

СОФИЯ, Методи КИРИЛОВ, 27 Ноември 2009; 20:13

 

Сдружение „Разпространение на винетни стикери" е сигурният победител в конкурса за разпространител на винетните стикери в следващите четири години, като минималната стойност на обществената поръчка е 40 млн. лева. В сдружението влизат банката, чийто мажоритарен собственик е белгийската финансова група KBC със 75 процента, а спътничката в живота на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова притежава 22.5 на сто, и фирмата за охрана и инкасови операции с управител Атанас Симеонов „Вип секюрити". СИБанк в момента обслужва данъчните плащания на фирмите и гражданите и плащанията към НОИ и Здравната каса.

Офертата на сдружението е за комисиона от 4.47 процента върху приходите от всички закупени винетки през 4-годишния период. Тя се оказа най-ниската. Тръжната комисия в агенция „Пътна инфраструктура" не допусна офертата на консорциума „Лукойл България - Холдинг Пътища". Холдингът е контролиран от бизнесмена Васил Божков. В търга участва и държавното дружество „Български пощи" ЕАД, което предложи почти двойно по-голяма комисиона - 8.5%. Критерият за избор на изпълнител на поръчката е най-ниска оферта.

След приключването на процедурата Емил Костурков, представител на консорциума „Лукойл - Холдинг Пътища", заяви, че предложението им е било за по-ниска комисиона от тази на СИБанк и „Вип Секюрити", но не уточни с колко. Представителите на фирмите на Васил Божков и Валентин Златев бяха изненадани от отстраняването им от конкурса. От комисията обаче обявиха, че офертата на консорциума се разминава с изискванията на възложителя и че мотивите ще бъдат представени писмено. Костурков заяви, че решението за отстраняването ще бъде обжалвано в установения 10-дневен срок. Това няма да спре изпълнението на поръчката, което може да се случи само със санкция на Комисията за защита на конкуренцията.  


http://www.marica.bg/show.php?id=16318




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612629
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930